Kino filmo "Gemma Bovery" kadras

Šiųmetinėje tarptautinio kino festivalio „Kino pavasaris“ komedijų programoje – net 10 filmų iš įvairių pasaulio šalių. Vienas jų – prancūzų komedija „Džema Boveri“ – pasakoja apie vyrą, kurio kaimynystėje apsigyvena moteris, neįtikėtinai primenanti jo mėgstamiausios knygos personažą.

Mažame Normandijos kaimelyje gyvenančio duonos kepėjo Martino Žubero (akt. Fabrice Luchini) ramia vaga tekančią kasdienybę sudrumsčia į kaimynystę atsikrausčiusi britų pora. Martinas išsyk susižavi gražuole Džema, kurios vardas ir būdas atitinka jo mėgstamo prancūzų rašytojo Giustavo Flobero literatūrinio šedevro „Ponia Bovari“ pagrindinės herojės charakteristiką. Atvykėlės gyvenimo peripetijoms vis labiau primenant garsiojo romano įvykius, Martinas užsibrėžia apsaugoti Džemą nuo Emą Bovari knygoje ištikusios tragiškos lemties.

Filmo režisierė Anne Fontaine geriausiai žinoma kaip Oskaro statulėlei nominuotos dramos „Coco prieš Chanel“ (pranc. „Coco avant Chanel“) kūrėja. Prancūziško subtilumo netrūksta ir „Džemoje Boveri“ – filme gausu nuostabių Normandijos provincijos vaizdų ir atsipalaidavusių Paryžiaus aristokratų, vasarą leidžiančių savo prabangiuose kaimo vasarnamiuose, kur vynas ir nerūpestingi pokalbiai liejasi laisvai. Filmo grožis slypi detalėse – nuostabaus montažo dėka net patys paprasčiausi kasdieniai darbai, kaip duonos minkymas, pateikiami kaip ritualai, reikalaujantys kantrybės ir susikaupimo.

Kino filmo “Gemma Bovery” kadras 

Didelę dalį filmo sėkmės lemia ir puikiai parinkti aktoriai. Britė Gemma Arterton, geriausiai žinoma kaip Bondo mergina filme „Paguodos kvantas“, puikiai susitvarkė su žavios, bet nuobodžiaujančios ir nuotykių ieškančios moters vaidmeniu. Visgi ryškiausiai šviečianti filmo žvaigždė – aktorius Fabrice Luchini, įkūnijęs Martiną Žuberą. Jau nuo pat pirmų filmo akimirkų F. Luchini užmezga ryšį su žiūrovu, jo poelgiai, laiku ir vietoje nuskambančios komiškos replikos ir situacijos, į kurias nuolat patenka herojus, iš žiūrovų sulaukė audringų juoko protrūkių.

Kino filmo “Gemma Bovery” kadras 

Nors „Džema Boveri“ – labiau drama, nei komedija, subtilus prancūziškas humoras ir šviesi atmosfera šį kūrinį daro labai nuotaikingu filmu. Netgi netikėtas ir labai sarkarstiškas siužeto posūkis filmo pabaigoje, nors iš esmės nebuvo teigiamas, kėlė juoką, o po peržiūros galvoje sukosi mintys apie šviežiai iškeptą prancūzišką duoną ir saulėtą normandišką vasarą.

Verdiktas: 8/10

Filmas lengvas kaip gaivus prancūziško vėjo gūsis. Nors daugiausiai orientuojamasi į Martino Žubero charakterį, o kitiems veikėjams vystymo šiek tiek pritrūko, tai nekenkia istorijai ir filmo kokybei. „Džemą Boveri“ vertėtų pamatyti romano „Ponia Bovari“ gerbėjams – nors šis filmas nėra kūrinio ekranizacija, įdomu stebėti XIX-o amžiaus literatūros herojės versiją, atgijusią šiuolaikiniame pasaulyje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: