Kadras iš kino filmo "Ekskursantė"

Šiomis dienomis į šiek tiek vangoką kino teatrų repertuarą įsiveržė naujas Audriaus Juzėno darbas – „Ekskursantė“.

Lietuviškojo kino pasiilgusiems žiūrovams su malonumu pristatom intriguojančią, tikrais faktais paremtą istorinę dramą, kuri žiūrovą nukels į sudėtingus 1948-uosius metus.

Filmo siužetas

11-metė Marija (Anastasija Marčenkaitė) su besilaukiančia mama gyvulių vagonuose buvo vežamos į  Sibirą, tačiau jai pavyksta pasprukti. Sušalusi ir pasimetusi mergaitė desperatiškai stengiasi išlikti. Savo kelyje ji susiduria su įvairiausio plauko žmonėmis. Vieni iš gailesčio mergaitę priglaudžia ir ja rūpinasi kiti be jokios sąžinės graužaties stengiasi ja atsikratyti. Nepaisant to Marija nepraranda vilties ir visais įmanomais būdais stengiasi grįžti į Lietuvą.

Apie ką?

Tiesą sakant, bijojau iki kaulų smegenų eiti į šį filmą. Visų pirma, pripažinsiu, nesu lietuviškų filmų gerbėja. Visų antra, labai nenorėjau vien kančiomis ir tragedijomis paremtos dramos nuo kurios sapnuotųsi košmarai. Tačiau, jau nuo pirmųjų filmo minučių pakeičiau savo nuomonę iš esmės. Filmo režisierius Audrius Juzėnas kino mėgėjams jau yra žinomas iš 2006 metų filmo „Vilniaus getas“ pristato išties įspūdingą istoriją. Nors ir liūdnas bei pakankamai žiaurus, šis filmas suteikiantis stiprybės, optimizmo, kurių taip trūksta daugeliui iš mūsų.

Nuo pat pirmųjų filmo kadrų mus įtraukia jaudinanti, sukrečianti, sudėtinga istorija. Nuostabūs gamtos vaizdai iš paukščio skrydžio ir klasikinė muzika sukuria nuotaiką, kuri mus lydi viso filmo metu. Gamtos matome labai daug – besikeičiantys metų laikai, vykusiai sudaro ilgos kelionės įspūdį. Nuostabios Marijos sapnų scenos labai gražios ir vaizdingos. Ilgesys, džiaugsmas, šeima, tėvynė nuolat skrodžia mergaitės pasąmonę. Galima teigti, jog tik šie vaizdiniai  suteikia jai stiprybės kabintis į gyvenimą visomis keturiomis.

Įdomu ir tai, jog filme lygiagrečiai naudojamos dvi kalbos ir jas verčiantys subtitrai. Tai suteikia realumo, sutapatina žiūrovą su to meto įvykiais. Vaizdo kokybė labai tvarkinga. Tinkamai parinkti gamtos vaizdai, scenų konstravimas padeda žiūrovui išgyventi kartu su personažu. Ir nors filme labai daug įspūdingų, gražių scenų, visgi čia veikėjai groja pirmuoju smuiku.

Kadras iš kino filmo “Ekskursantė”

Veikėjai

Visi filmo veikėjai labai skirtingi, su savo istorijomis, su savo tikslais. Alkoholikas nusikaltėlis Vytiokas, kuris mergaitėje mato savo vaikystę. Nepriteklių kenčianti, vienkiemyje gyvenanti močiutė Nadia, kurios dukra nelankė daugiau nei tris metus. Vyresnę moterį įsimylėjęs lakūnas, kuris dėl jos galėtų ir kalnus nuversti, bei kilniaširdis daktaras, kuris kovodamas su savo vidiniais demonais ištiesia Marijai pagalbos ranką.  Visi šie veikėjai, nors ir bijodami tarybinės valdžios stengiasi mergaitei padėti.

Pritariantieji Stalino režimui stengėsi atsikratyti 11-mete išdavike atiduodami ją į teisingumo rankas. Ir vos per plauką Marijai pavyksta pabėgti. Žiauri internato valdytoja, traukinio pakeleivis, išgirdęs ją kalbančią svetima kalba, ar korumpuotas lietuvis pareigūnas – visi jie demonstruoja lojalumą režimui ir neapykantą mergaitei. Nors susidurdama su žmonių išdavystėmis, išnaudojimu ir smurtu Marija nenuleisdama rankų tęsia savo nesibaigiančią kelionę į Lietuvą.

„Ekskursantėje“ veikėjų yra daug ir įvairių, tačiau jie paliekami antrame plane. Stengiamasi jų per daug „nepririšti“ prie istorijos.

Filmo spalvos labai simbolinės. Jos ypač išryškina kontrastą tarp taip mylimos Lietuvos ir kelio, kurį Marija sukaria keliaudama namo. Lietuva – spalvotas, žydinčių obelų, gėlių ir pievų kraštas, na o vietovės, kuriose jai tenka pabuvoti, – šaltos, pelkėtos, gąsdinančiai niūrios.

Aktoriai

Aktorių darbas šiame filme tiesiog puikus. Anastasija Marčenkaitė puikiai susidoroja su pagrindiniu vaidmeniu. Ji labai natūrali. Šaunus protagonisto  keitimasis. Iš drovaus, išsigandusio vaiko, ji virsta savim pasitikinčia, užsibrėžto tikslo siekiančia asmenybe, kurios nepalaužė net siaubinga patirtis. Rusų aktoriai Igoris Savočkinas, Raisa Riazanova, Sergėjus Garmašas puikiai perteikia nuotaiką. Šaunu, kad nepastebimas taip lietuviams būdingas pervaidinimas. Nelė Savičenko, Darius Meškauskas, Sakalas Uždavinys, Saulius Bagaliūnas bei kiti – tai šauni lietuvių aktorių komanda, kuri meistriškai susitvarko su patikėtais vaidmenimis.

Įtampa išlaikoma iki pat paskutinės filmo akimirkos. Nuostabi apleistame name krintančių rugių scena, kuri leidžia mums suvokti, jog Marijos istorija dar nesibaigia.

Verdiktas 10/10

Taip, taip ir dar kartą TAIP! Rekomenduojam visiems, kurie yra išsiilgę geros istorinės dramos, su neįtikėtinai puikiu lietuvišku ir rusišku prieskoniu. Filmas tikrai netiks tiems, kurie nori pakikenti ir valgant spragėsius atsipalaiduoti po sunkios darbo dienos.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: