© Linos Fridrikaitės nuotr. KaunoZinios.lt

Facebook‘e šiuo metu yra 1,39 mlrd. vartotojų ir visi jie vieną dieną mirs. Ar kada nors pagalvojote apie tai? Facebook‘as pagalvojo. Viename iš populiariausių socialinių tinklalapių nuo šiol galėsime nuspręsti, kas nutiks mūsų paskyrai po mūsų mirties.

Nauja funkcija leidžia pasirinkti „legacy contact“ (kontaktas palikimui, liet.) – šeimos narį ar draugą, kuris po jūsų mirties galės sutvarkyti tam tikrus jūsų paskyros elementus. Šis žmogus negalės perskaityti asmeninių žinučių, tačiau galės parašyti įrašą ant sienos, atsakyti į draugų kvietimus, pakeisti profilio bei viršelio nuotraukas. Taip pat, jeigu išreikšite norą, „legacy contact“ galės parsisiųsti publikuotos informacijos archyvą – nuotraukas, statuso atnaujinimus, kitą profilio informaciją.

Skirtumas tarp šio „legacy contact“ ir leidimo kam nors tiesiog prisijungti prie jūsų paskyros yra milžiniškas. Žmogus, kuris rūpinasi jūsų paskyra kaip „legacy contact“, negali redaguoti to, kas jau buvo publikuota ar parašyta paskyroje – nesvarbu, ar tai gėdinga nuotrauka iš vakarėlio ar jūsų politinės pažiūros artėjant rinkimams. Taip pat, šis žmogus negali nuspręsti visiškai ištrinti jūsų paskyrą – tai galite padaryti tik jūs pats, saugumo nustatymuose pasirinkdami punktą „Ištrinti paskyrą po mirties“. Taip visa, kada nors Facebook tinkle buvusi informacija apie jus bus panaikinta.

„Kai žmogus miršta, jų paskyra tampa jų gyvenimo, žmogiškųjų santykių ir patirčių paminklu. Kalbėdamiesi su žmonėmis, kurie išgyveno netektis, mes supratome, kad galime padaryti daugiau gedinčiųjų labui ir tiems, kurie nori patys nuspręsti, kas nutiks jų paskyrai po jų mirties,“ teigė Facebook atstovai, pristatydami naują funkciją.

Tokia funkcija yra pristatoma po 11 metų nuo Facebook įkūrimo. Iki šiol mirusių žmonių paskyras buvo galima įamžinti – pranešus Facebook‘ui apie žmogaus mirtį (užpildant paprastą internetinę formą), paskyra tampa nebeaktyvi, į ją niekas negali prisijungti, prie profilio nuotraukos atsiranda žodžiai „Prisimename“ (Remembering, angl.). Taip vyks ir dabar, tačiau jeigu bus pasirinktas „legacy contact“, jis galės minimaliai tvarkyti mirusiojo paskyrą.

Kol kas ši funkcija prieinama tik Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: