© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Indonezijoje gyvenanti beždžionė, kuri tapo interneto sensacija jos asmenukei atsiradus interneto platybėse, negali turėti jokių šios nuotraukos autorinių teisių, federalinio teisėjo teigimu.

San Franciske vykusiame Jungtinių Valstijų apygardos teisme tarptautinė organizacija „Žmonės už etišką elgesį su gyvūnais“ (PETA) bandė įrodyti, jog autorinės šios nuotraukos teisės turėtų priklausyti būtent kuoduotajai makakai, kadangi nuotrauka buvo nufotografuota pačios beždžionės, kai ši aptiko fotografo be priežiūros paliktą fotoaparatą.

Tačiau trečiadienį vykusio teismo metu, teisėjas William‘as H. Orrick‘as su šiuo teigimu nesutiko.

„Nors kongresas bei JAV prezidentas gali praplėsti įstatymus, ginančius gyvūnų teises taip pat gerai kaip ir žmonių, tačiau nėra jokių indikacijų, jog įstatymai liečiantys autorines teises, buvo pakeisti.“ – teigė teisėjas.

Šios nuotraukos buvo nufotografuotos 2011 metais, kai Britų fotografas David‘as Slater‘as keliavo po Tangkoko rezervatą, esančio vienoje iš Indonezijos salų – Sulawesi. Fotografas paliko savo kamerą ant trikojo, nustatydamas kamerą, jog ši fotografuotų automatiškai bei nukreipė ją į būrį makakų, laukdamas kol gyvūnai susidomės šiuo prietaisu.

Vienas iš įdomesnių rezultatų buvo būtent išpopuliarėjusi nuotrauka, kurioje 6 metų amžiaus makaka, vardu Naruto, buvo užfiksuotas plačiai išsišiepusia grimasa.

Vėliau fotografas D. Slater‘is išleido savo knygą „Gyvūnijos asmenybės“, kurioje ir buvo minėtoji nuotrauka. Šios nuotraukos labai greitai paplito po internetinius puslapius, įskaitant ir Vikipedijos puslapyje, kurie šią nuotrauką naudojo be leidimo. Kai D. Slater‘is paprašė, jog tinklapis išimtų šią nuotrauką iš savo puslapio, Vikipedijos atstovai atsisakė, laikydamiesi tokios pačios nuomonės kaip ir organizacija PETA: D. Slater‘is ne pats nufotografavo gyvūną, todėl nuotrauka jam nepriklauso.

Rugsėjo mėnesį PETA padavė į teismą D.Slater‘į, jo kompaniją, bei knygą publikavusią kompaniją „Blurb“, prašydami teisėjo leidimo atstovauti makakai Naruto bei už nuotrauką gautas pajamas skirti Indonezijos rezervato kuoduotosioms makakoms išsaugoti, kadangi jos yra ant išnykimo ribos.

Tuo tarpu fotografo advokatai paprašė teisėjo, jog ši byla būtų nutraukta, pagrįsdami tai tuo, jog pati beždžionė neturi tam tikros teisinės padėties. Tokie pareiškimai neretai skambėdavo su sarkazmo gaidele.

„Beždžionė, gyvūnų teisių organizacija ir primatologas įeina į federalinį teismą, tam, kad galėtų paduoti į teismą fotografą už tariamai pažeistas beždžionės autorines teises. Tai, kad atrodo kaip anekdoto pradžia, iš tikrųjų vyksta.“

macaca_nigra_selfie

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Teisėjas Orrick‘as teismo metu paaiškino, jog jis neturi jokių teisių praplėsti šį reikalą liečiančius įstatymus gyvūnams.

„Šią problema turėtų spręsti JAV kongresas bei prezidentas. Jeigu jie mano, jog gyvūnai turėtų turėti autorines teises, mano manymu, pagal konstituciją, jie turi teisę šiuos įstatymus pertvarkyti.“ – teigė teisėjas.

Praėjusią liepą, taip pat buvo imtasi legalių veiksmų tam, jog būtų perinterpretuoti gyvūnų teises ginantys įstatymai liečiantys būtent primatus. Tačiau bandymas buvo nesėkmingas. Ne pelno siekiantis organizacija „Nonhuman Rights Project“ Manhatene vykusiame aukščiausiame teisme bandė įrodyti, jog viename universitete tyrimams laikomos dvi beždžionės yra protingi bei viską gerai suvokiantys juridiniai asmenys, kurios turėtų būti perkeltos į draustinį. Teisėjas, atsakingas už šios bylos sprendimą, priėmė šį atvejį labai rimtai, tačiau galiausiai buvo priimtas sprendimas, jog remiantis įstatymu šios dvi beždžionės, Hercules bei Leo, yra nuosavybė, o ne žmonės.

Nepaisant tarptautinės organizacijos PETA nesėkmes šią savaitę, ši grupė žengė nepaprastai svarbų žingsnį siekiant praplėsti gyvūnų teises.

„Mes toliau kovosime už Naruto bei kitas makakas. Kaip mano mentorius yra vieną kartą pasakęs, ‚Kaip rodo istorija, socialinio pobūdžio bylose tu vis pralaimi, pralaimi, pralaimi, ir tada laimi.‘“ – teigė Jeff‘as Kerr‘as, organizacijos PETA advokatas.

Taip pat skaitykite: Wikipedia atsisako pašalinti nuotrauką, kadangi „ji priklauso beždžionei‟

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: