© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Florence Welch – britų kilmės atlikėja, pasižyminti užburiančiu vokalu, teatrališka išvaizda ir charizmatiškais pasirodymais. „Aš noriu, kad mano muzika skambėtų kaip kritimas iš medžio arba iš aukšto pastato, arba taip, tarsi tave į dugną trauktų vandenynas ir tu negalėtum kvėpuoti“, – teigia atlikėja. Kartais romantiška, o kartais gąsdinančiai tamsi Florence kūryba atpalaiduoja, išlaisvina ir pakviečia klausytoją į kitokį, magišką pasaulį.

 Asmenybė

Dainininkė gimė Camberwell rajone, Londone, Jungtinėje Karalystėje, 1986 metais. Atlikėja teigia muzikalumą paveldėjusi iš tėčio Nick, kuris jaunystėje taip pat muzikavo, o mama, dėstanti renesanso mokslus, įkvėpė Florence rašyti dainas meilės, sekso, mirties, žiaurumo temomis, nes būtent šie dalykai vis dar „bus dalis žmonijos istorijos, net ir po 200 metų“, – žurnalui „Q“ teigia daininkė.

Grupė vadinasi „Floernce and the Mashine“ nes nuo pat ankstyvos karjeros atlikėja Florence Welch, pravarde Robot, dainavo su savo drauge Isabella Summers, kurios pravardė buvo „Mashine“. Taigi, merginos vadinosi „Florence Robot/Isa Mashine“, vėliau patogumo dėlei pavadinimas sutrumpintas. Šiuo metu grupė susideda iš Florence Welch (vokalas, dainų tekstai), Isabella Sumers (klavišiniai, pritariamasis vokalas),  Robert Ackroyd (gitara, pritariamasis vokalas), Mark Saunders (bosinė gitara, pritariamasis vokalas), Chris Hayden (būgnai, pritariamasis vokalas) bei Tom Monger (arfa).

Karjerą Florence pradėjo grodama įvairiuose baruose. Pasakojama, kaip viename Londono klubų, būdama girta, tuolete, Florence į kampą įspraudė tuomet labai populiariaus, indi roko dueto „Queens of Noize“, atlikėją Mairead Nash ir sudainavo jai Etta James dainą „Something’s got a hold on me“. „Kai ji sudainavo tą dainą, aš pagalvojau, Viešpatie, dar niekada gyvenime negirdėjau tokio galingo balso“, – prisiminimais laikraščiui „The Telegraph“ dalinosi Nash.  Jau po savaitės Florence grojo kaip apšildančioji atlikėja minėtos grupės koncerte.

Neslepiama, kad žodžius dainoms Florence dažnai rašo girta arba kamuojama pagirių, anot atlikėjos, tai padeda atsipalaiduoti, jaustis lyg ir aiškaus proto, bet sklandant tarp savų minčių rasti būtent tai, ko reikia dainos tekstui. Atlikėjos muzikoje atsispindi tokių muzikantų kaip Kate Bush, Tom Waits, Nick Cave ir net Bjork įtaka. „Aš viską jaučiu labai intensyviai, todėl ir muzika turi būti intensyvi. Aš arba labai liūdna, arba labai laiminga, pavargusi, arba visiškai maniakiška, būtent tada ir jaučiuosi kūribyškumo viršūnėje“, – teigia atlikėja.

Būtina ne tik paklausyti, bet ir pajausti

Pirmasis debiutinis grupės albumas „Lungs“ išleistas 2009 metais, „Britanijos tope“ pasiekė antrąją vietą. Albumas pasižymi gotikiniais vaizdais, pasakų motyvais, fantastinėmis idėjomis. James Monger iš „Allmusic“ albumą pavadino „vienu labiausiai muzikaliai subrendusiu ir emociškai hipnotizuojančiu“. Pati Florence kalbėdama apie albumą sako, jog viskas paprasta: „visas albumas, apie meilę ir skausmą. Žmonės mano dainų tekstus laiko pakvaišusiais, bet man šis albumas nuoširdus ir išjaustas“.

Antrasis albumas kiek kitoks, bet išlaikęs išskirtinai aštrų skambesį, šiek tiek papildytas egzistencialistinėmis dangaus-pragaro temomis. Pati atlikėja teigia, jog antrasis albumas turėjo būti panašus į pirmąjį tik „tamsesnis, sunkesnis, su daugiau būgnų ir boso, taip pat labiau išpildytu skambesiu“.

Pakilus ir įtaigiai stiprus Florence muzikos stilius prigijo ir ne viename filmo garso takelyje. Visiems žinomos pasakos ekranizacijoje „Snieguolė ir medžiotojas“ („Snow White and the Hunstman“).

Taip pat ir prabangią trečiojo dešimtmečio turtuolio, vakarėlių liūto istoriją pasakojančiame filme „Didysis Getsbis“ („The great Gatsby“).

Turėdama įstabiai galingą balsą atlikėja rengia ypatingai išjaustus gyvo garso pasirodymus. Nė vienas pasirodymas nėra panašus į prieš tai buvusį, o avangardiniai sceniniai kostiumai tik prideda teatrališkumo.

2011 metais  „Florence and the Mashine“ „Grammy“ apdovanojimuose pelnė „Geriausios naujos atlikėjos“ apdovanojimą. Nuoširdi, paprasta, kūrybinga asmenybė, ekspresyvi ir jausminga atlikėja prisipažįsta: „Skamba banaliai, bet aš noriu paliesti žmones. Na, ne kažkaip keistai. Tiesiog noriu jiems padėti pajausti, tai, ką jaučiu aš“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: