Teheranas, Iranas. Jos vardas Mahsa, kuris persų kalba reiškia „kaip mėnulis“. Kai ji buvo paauglė, jos tėvas reikalavo, kad ji taptų gydytoja, tačiau Mahsą labiau domino menai ir ji pasirinko tapti grafikos dizainere. Ji didžiuojasi tuo, kad nuo tol, kai jai sukako aštuoniolika, ji yra finansiškai nepriklausoma ir planuoja netrukus atidaryti savo pačios firmą.

Yra daugybė projektų, kurie tyrinėja grožio supratimą visame pasaulyje, tačiau tikriausiai nėra jokio kito, kuris būtų labiau tam atsidavęs ir išsamus nei „Grožio atlasas“. Po beveik ketverių metų nenutrūkstamų klajonių po pasaulį, rumunų fotografės Mihaelos Noroc moterų potretai yra publikuojami naujoje 352 puslapių knygoje.

Autorė keliavo visur nuo Afganistano iki Tibeto, fotografuodama portretus moterų, kurios įkūnija unikalų savo kultūrų grožį. Knygoje, kuri buvo išleista rugsėjo 26 d., yra 500 portretai iš 50 šalių, su daug iki šiol nematytų nuotraukų. Tai – daugelio metų darbo, kurio metu Noroc keliavo po pasaulį išklausyti moterų istorijų su savimi turėdama tik kuprinę ir fotoaparatą, vaisius.

Jos įspūdingos nuotraukos vaizduoja įvairaus amžiaus ir dydžio moteris, taip įrodant, kad grožis yra kur kas daugiau, nei mes matome žvilgančiuose žurnalų viršeliuose. „Grožis slypi mūsų skirtumuose,“ sako Noroc. „Tai labiau apie buvimą savimi, natūralumą ir autentiškumą, ne apie madas, rasę ar socialinį statusą.“

12.Guatemala-Mihaela-Noroc-Atlas-Beauty

(Čičikastenangas, Gvatemala. Marija yra daržovių pardavėja savo mažo miesto turguje. Ji tapo nedrąsi vos tik pamatė kamerą.)

Noroc, pripažindama, kad moterys patiria didžiulį spaudimą paklusti grožio standartams, išreiškia norą, kad jos knyga galėtų pasiūlyti kitokį požiūrį apie tai, ką reiškia būti gražiam. „Keliaudama pastebėjau, kad moterys patiria daug spaudimo atrodyti ir elgtis tam tikru būdu. Kai kurioje aplinkoje tai spaudimas atrodyti patraukliai. Kai kur, priešingai, tai spaudimas atrodyti kukliai. Bet kiekviena moteris turėtų turėti laisvę tyrinėti savo pačios grožį, nejausdama jokio marketingo kampanijų, madų ar socialinių normų spaudimo.“

„Tikrasis grožis ateina iš vidaus, įkvėpdamas ramybę ir žmogiškumą, todėl jei mūsų išorė yra natūrali ir autentiška, mūsų vidus taps labiau matomas. Mes turime išmokti būti savimi, bet tam pasiekti, mes taip pat turime išmokti leisti kitiems žmonėms būti savimi.“

Savo kelionių metu, Noroc dirbo ir turistų dažnai lankomose šalyse, tačiau vykdavo ir į tas, į kurias pašaliniai retai užklysta – tokias kaip Šiaurės Korėja ir Iranas. Naudodama savo kamerą sumažinti izoliacijai, kurioje šios šalys paprastai gyvena – ar dėl karų, ar dėl politinių aplinkybių – ji užbaigia didesnį žmogiškumo visame pasaulyje įvaizdį.

15.Nepal-Mihaela-Noroc-Atlas-Beauty

(Katmandu, Nepalas. Sona švenčia Holi, hinduistinį spalvų festivalį ir vieną įspūdingiausių susibūrimų, kuriuos mačiau savo kelionėse. Holi festivalis žymi pavasario pradžią, kai gėris nugalį blogį, tai yra laikas atleisti ir gauti atleidimą.)

Kartais izoliuoti regionai netgi paneigia lūkesčius. Pavyzdžiui, Irane Noroc buvo šiltai priimta kaip vakarietė. Tenykštėms moterims patiko būti fotografuojamoms ir Noroc teigia, kad tai buvo viena iš kelių šalių, esančių ne vakaruose, kur jai retai neleisdavo fotografuoti.

Noroc betęsiant „Grožio atlasą“ ir tikintis apkeliauti dar daugiau pasaulio vietų ir praleisti daugiau laiko su vietiniais, ji taip pat viliasi, kad jos knyga galės būti vilties švyturiu.“Tikiuosi, kad ši knyga pakliūs į daugelį pasaulio namų, įtikinanti, kad įvairovė yra lobis, o ne kibirkštis konfliktams ir neapykantai. Mes visi esame labai skirtingi, bet tuo pačiu metu, visi esame dalis tos pačios šeimos.“

1.Iceland-Mihaela-Noroc-Atlas-Beauty

(Reikjavikas, Islandija. Sutikau Thorunn jos gimtajame mieste labai šaltą dieną. Bet jos šilta asmenybė privertė pamiršti bet kokį šaltį. Būdama populiaria Islandijos dainininke, ji taip pat buvo ir mama mergaitei, norinti, kad ji užaugtų laiminga ir pasitikinti savimi. Todėl ji sukūrė internetinę bendruomenę „Gera Sesuo“, kuri priviliojo trečdalį šalies moterų susiburti ir palaikyti viena kitą, besidalinant savo istorijomis ir drąsinant viena kitą.)

14USA-Mihaela-Noroc-Atlas-Beauty

(Niujorkas, JAV. Abby ir Angela yra seserys, turinčios etiopę motiną ir nigerą tėvą. Abu tėvai dirbo Jungtinėms Tautoms, todėl seserys augo šešiose skirtingose šalyse trijuose žemynuose. Tai suteikė joms platų pasaulio supratimą ir leido suvokti, kur pagalba yra reikalinga labiausia. Baigusios mokslus, jos abi planuoja persikelti į Afriką ir panaudoti savo įgytas žinias tarnaujant tam nuostabiam žemynui.)

Fotografė Michaela Noroc projektą pradėjo 2013 – aisiais, įkvėpta kelionės į Etiopiją.

17Ethiopia-Mihaela-Noroc-Atlas-Beauty

(Omo slėnis, Etiopija. Dėl aukštos temperatūros, nuogumas čia nėra neįprastas. Jos gentis yra pavadinta Daasanach ir jie iš kartos į kartą gyveno izoliacijoje.)

18.Greece-Mihaela-Noroc-Atlas-Beauty

(Delfai, Graikija. Paprastomis dienomis Eleni dirba savo šeimos restorane. Bet kartą per metus, per Velykas, ji persirengia šitaip. Žavinga matyti tai, jog nepaisant to, kad Graikija yra moderni šalis, ji išsaugo daugelį savo senovės tradicijų)

32..Cuba-Mihaela-Noroc-Atlas-Beauty

(Havana, Kuba. Aktorė? Modelis? Ne, ji trokšta tiesiog pabaigti savo studijas ir tapti medicinos seserimi.)

9.France-Mihaela-Noroc-Atlas-Beauty

(Paryžius, Prancūzija. Sutikau Imanę Pompidou centre vykstančioje meno parodoje prieš jai išvykstant į darbo pokalbį, tai jos mėgstamiausia vieta svajoti. Ji studijuoja meną universitete, taip pat dirba trijuose restoranuose ir kartais dirba aukle tam, kad save išlaikytų. Vieną dieną ji norėtų turėti meno galeriją, kuri suburtų įvairių kultūrų menininkus. Ji turi afrikietiškų ir europietiškų šaknų ir myli pasaulio įvairovę.)

Ji apkeliavo daugiau nei 50 šalių, leisdama laiką su kiekviena moterimi tam, kad išklausytų jos istoriją.

37.Turkey-Mihaela-Noroc-Atlas-Beauty

(Stambulas, Turkija. Savo kelionių metu sutikau daugybę pribloškiančių moterų, kurios man sakė, kad visiškai nesijaučia gražios. Paveiktos to, kaip žiniasklaida apibūdina grožį, daugelis žmonių jaučiasi spaudžiami sekti tam tikrus grožio standartus. Bet tai neaktualu Pinar. Ji kilusi iš Turkų Kipro ir seniai svajoja apie tapimą teatro aktore. Taigi, iš Kipro ji persikelė į Turkiją, sunkiai dirbo ir išpildė savo svajonę. Nors ji yra patenkinta, vaidindama įvairius personažus scenoje, tikrame gyvenime ji džiaugiasi galėdama būti savimi, natūralia ir laisva. Galų gale, grožio esmė yra būti savimi, ką įrodo tokie žmonės kaip Pinar.)

13.Mexico-Mihaela-Noroc-Atlas-Beauty

(Meksiko miestas, Meksikas. Kapitonė Berenice Torres yra Meksiko federalinės policijos helikopterio pilotė. Ši drąsi moteris, kur dar yra ir mama, yra specialiųjų pajėgų būrio, skirto kovoti su narkotikų karteliais, dalis, tai pat gelbėjanti žmones po stichinių nelaimių.)

31Palestine-Mihaela-Noroc-Atlas-Beauty

(Ramala, Palestinos teritorija. Amal – jos vardas arabų kalboje reiškia viltį – yra palestinietė, gyvenanti Saudo Arabijoje nuo penkerių, kai jos šeima persikėlė ten. „Prieš metus grįžau į Palestiną dėl savo studijų. Tikrai jaučiuosi kaip namie. Jaučiu, kad galiu tapti tokia moterimi, kokia noriu.)

„Noriu pagerbti nuostabias mūsų pasaulio moteris. Parodyti, kad jų grožis neturi jokių standartų, taigi tolerancija, meilė ir užuojauta irgi neturėtų jų turėti.“

8.Myanmar-Mihaela-Noroc-Atlas-Beauty

(Nampan, Mianmaras. Daugeliui žmonių visame pasaulyje apsipirkinėjimas atrodo būtent šitaip. Jie neturi nuosavų automobilių, didelių namų ar banko sąskaitų. Bet didžioji jų dalis yra puikūs orumo, stiprybės, dosnumo ir nuoširdumo pavyzdžiai. Jeigu daugiau tų, kurie turi didžiulius turtus ir galias, mokytųsi iš šių žmonių, gyventume kur kas gereniame pasaulyje.)

42.NorthKorea-Mihaela-Noroc-Atlas-Beauty

(Pchenjanas, Šiaurės Korėja. Retai kur esu mačiusi tokią uniformų koncentraciją, šioje visuomenėje jos yra visur. Ši moteris dirba gide karo muziejuje.)

„Galų gale, grožis slypi mūsų skirtumuose, jo esmė yra būti savimi, natūraliais ir autentiškais, o ne mados, rasė ar socialinis statusas.

28.Israel-Mihaela-Noroc-Atlas-Beauty

(Vakarų Jeruzalė, Izraelis. Kai pamačiau ją einančią gatve, trumpai pagalvojau, kad grįžome laiku atgaL;. Rikki dievina vintažinius drabužius ir yra labai kūrybinga. Ji gimė Rusijoje, žydų šeimoje, ir nusprendė persikelti į Jeruzalę.)

35.SouthAfrica-Mihaela-Noroc-Atlas-Beauty

(Keiptaunas, Pietų Afrika. Prieš kurį laiką Jade pasiėmė paskolą, nusipirko profesionalią kamerą ir pradėjo mokytis fotografijos. Ji svajoja keliauti po visą pasaulį ir daryti fotografijas. Aš turėjau tą pačią svajonę – ir ji išsipildė.)

23.Italy-Mihaela-Noroc-Atlas-Beauty

(Milanas, Italija. Caterina pradėjo šokti būdama trejų. Jos motina, Barbara, ją palaikė, tačiau žinojo, kad mažame mieste, kuriame jos gyveno, yra labai mažai galimybių mokytis baleto, todėl, palikdama savo vyrą ir sūnų, su Caterina JI persikėlė į Milaną, kur jos dukra galėjo išpildyti savo svajonę ir lankyti vieną labiausiai vertinamų pasaulio baleto mokyklų. Menas reikalauja didžiulių aukų, tačiau įsivaizduokite kaip Barbara jaučiasi šiandien, matydama Cateriną šokančią garsiojoje La Scalos scenoje.)

Reklama: https://gel.lt/lt geliniai nagų lakai pridės dar daugiau grožio Jums ir Jūsų nagams!

Mihaela-Noroc-Book-Cover-The-Atlas-of-Beauty

Taip pat skaitykite: Nuotraukų ciklo „Grožio atlasas“ fotografė suteikia retą galimybę pažvelgti į Šiaurės Korėjos moteris

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: