Filmo "Game change" kadras

Game Change (2012) – esu stipriai nustebintas. Tiesiog wow. Įspūdingas filmas apie 2008 JAV Prezidento rinkimus, o tiksliau apie John McCain kampanijos užkulisius ir kampanijos bei filmo žvaigždę – Sarah Palin. Ši persona yra tiek buka, jog apie jos bukumą netgi statomi filmai. Ir tai yra gerai.

Reikia paminėti, kad tai netgi ne kino, o HBO televizijos filmas, kas dar kartą įrodo, jog šiuolaikinė televizija keičiasi ir tampa daug kokybiškesniu produktu nei kinas. Šį filmą galima drąsiai statyti šalia neseniai pasirodžiusio Lincoln, tik reikia atskirti vieną dalyką: Lincoln yra meninis istorinis filmas, skirtas perteikti to laikmečio įvykiams. Tuo tarpu Game Change yra pseudo-dokumentinis filmas, skirtas kuo tiksliau atvaizduoti neseniai buvusius įvykius, net jeigu tame atvaizdavime mažokai geros kinematografijos ar šiaip meninės vertės. Ir abu šie filmai yra nugalėtojai savo srityje.

Siužetas įspūdingas. Sukurtas pagal knygą, sudėliotą iš daugiau nei 300 su prezidentine kampanija susijusių žmonių pasakojimų ir interviu. Istorija sudėliota taip, jog filmo viduryje suvoki, kad buvo žiauriai įdomu, bet pamatai, kad tik tada prasideda visas linksmumas. Pasakojimas toks išsamus ir puikiai perteikiantis Sarah Palin asmenybę, jog viso filmo metu jauti kažkokią svetimą gėdą. Puikiai atkurti interviu, tobulai sudėliotos užkulisinės reakcijos ir visa tai sujungta į vieną ir labai stiprų kūrinį apie amerikietiškąją politiką.

Daug kas sako, kad šis filmas nebuvo skirtas parodyti, kokia kvaila yra Palin ar koks nuobodus yra McCain. Sakoma, jog filmas buvo skirtas supažindinti žmones su užkulisine politika, nes paprastas žmogus pamato tik kelis procentus to, kas vyksta iš tikrųjų. Jeigu toks buvo filmo tikslas, tuomet tai didelis ir graudus minusas filmo kūrėjams. Taip, užkulisiniai dalykai buvo pateikti gan išsamiai ir įdomiai, bet tas McCain sudievinimas? Neįtikino. John McCain šiame filme pateikiamas kaip labai sąžiningas, etiškai besielgiantis ir baisulingai mandagus seniokas, kuris niekada nenuskriaus nė musės. Sąžiningai politikuojantis, neleidžiantis juodinti savo oponento, gerbiantis visus priešininkus. Bullshit. Manau, kad toks McCain garbinimas turėjo vienintelį tikslą – pakreipti John McCain į savo pusę, jog filmą jis pagirtų. Juk pripažinkime, vienas iš pagrindinių filmo tikslų yra parodyti, kokia buka boba yra Sarah Palin ir kaip ji vienu metu ir pagelbėjo kampanijai, ir jai pakenkė.

Vaidyba – nuostabu! Neturiu žodžių. Specialiai žiūrėjau įvairius interviu youtube.com ir lyginau kadrą prie kadro, kaip buvo atkurti šie vaizdai. Julianne Moore atliko įspūdingą, neįtikėtiną vaidmenį. Woody Harrelson visiškai įtikino ir puikiai suvaidino rimtą ir griežtą patarėją. Visi kiti antraplaniai aktoriai atliko labai gerą darbą ir visą filmą tiesiog atrodė, kad matai nufilmuotą tikrą dokumentiką, kurioje personažai iš tikrųjų yra realūs žmonės. Puikiai, tiesiog puikiai.

Filmas susilaukė daugybės kritikos. Kodėl? Juk belenkam turėtų būti aišku. Jei esi Sarah Palin gerbėjas, kaip pripažinsi šį filmą? Jokiais būdais. Todėl ir kritikuojamas ir engiamas be galo ir krašto. Mane vis tik stebina Respublikonų gerbėjai. Juk jų tarpe – daugybė protingų žmonių. Juk negali būti, kad žmonės nesuprato, kokia buka yra jų kandidatė į viceprezidentės vietą. Tiesiog netikiu. Todėl man ir keista – kaip galima kritikuoti filmą, jei supranti, kad jis yra tiesiog nemaloni ir žiauri tiesa. Iš tiesų, primena LSDP, paksoidų ir darbo partijos gerbėjus – aklas balsavimas už tuos, kurie ne tik kad nieko nedaro, bet dar yra ir tuščiagalviai.

Žiūrėkite. Tiesiog puikus istorinis politinis filmas, kurį galima bus žiūrėti ir po 10-ties ar 20-ties metų. Ne tik kad parodo kontraversiškos asmenybės politinę veiklą ir bjaurumą, bet dar ir neblogai supažindina su didžiuliu, neaprėpiamo dydžio bullšitu, slypinčiu už JAV prezidentinės rinkimų kampanijos. Politika, šūdina politika. Visiškai rekomenduoju.

P.S.: jeigu kam įdomu, labai įdomus interviu su tikruoju McCain-Palin kampanijos šefu Steve Schmidt: http://www.youtube.com/watch?v=-tS2cXwFV98

Originalus įrašas tinklaraštyje Buržujaus rašinėliai

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: