Kino filmo "La migliore offerta" kadras

Geriausias pasiūlymas /The best offer/ La migliore offerta (2013,Italija), tai inteligentiška, įtraukianti, painoka, tviskanti prabanga ir gražių meno kūrinių nestokojanti kriminalinė romantinė drama. Italų režisieriaus Giuseppe Tornatore sugrįžimas, po tokių sėkmingų kino filmų kaip „Nuovo Cinema Paradiso“, „Malèna“, be galo lauktas ir tikrai nenuviliantis.

„Gyvenimas su moterimi kaip aukcionas – niekada nežinai kieno pasiūlymas bus geriausias.“

Pagyvenęs vienišius Virdžilas Oldmanas (akt. Geoffrey Rush) yra pripažintas meno kūrinių vertintojas, meno kolekcionierius ir puikus aukcionierius. Šis žmogus gali per akimirką atpažinti ar meno kūrinys tik klastotė arba vos per kelias minutes aukcione už milijonus parduoti Galilėjo teleskopą. Rafinuotas ir apsiskaitęs vyras visada dėvi pirštines, o kalbant telefonu, dėl tvarkos sumetimų, niekada nepamiršta jo apvynioti nosinaite. Vyras gyvena prabangiuose apartamentuose ir ten turi įspūdingą, slaptą itin brangių paveikslų kolekciją, kuri prieinama tik jam.

Kino filmo “La migliore offerta” kadras

Jis pasiturintis, mylintis savo darbą, bet, deja, taip ir nepažinęs artumo, draugystės ir meilės… Neturintis nei tikrų draugų, nei mylimosios, nei kitų artimųjų vyras gyvena įprastą vienišiaus gyvenimą, prabangiuose restoranuose visada vakarieniauja vienas, o laisvalaikiu savo namo slėptuvėje tenkinasi tik prabangių meno kūrinių draugija. Tačiau, Oldmano gyvenimas apsiverčia aukštyn kojom, kai jis vieną dieną sulaukia paslaptingos moters  skambučio, Kler Ibotson (akt. Sylvia Hoeks) prašo įvertinti ir parduoti jos šeimai priklausančias antikvarines vertybes. Atrodo, kad Oldmanas pamažu pamilsta šią paslaptingą moterį, bet ar ši meilė bus abipusė, o Virdžilas ir Kler gyvens ilgai ir laimingai?

Šis filmas yra laimėjęs 13 apdovanojimų. „David di Donatello“ Italijos kino apdovanojimuose pripažintas geriausiu filmu, Giuseppe Tornate išrinktas geriausiu režisieriumi, taip pat gauti apdovanojimai už gražiausius kostiumus, dekoracijas, scenografiją, geriausią kompozitorių ir t.t.  Aktoriaus Geoffrey Rush vaidybą šiame filme vertinti galima pačiu aukščiausiu balu. Filmo žiūrovai lengvai leidžiasi į kelionę su pagrindiniu veikėju ir kartu išgyvena jo vienatvę, vėliau džiūgauja ir palaiko, kad gal ir į Virdžilo Oldmano namus pasibeldė pilnavertiškumo jausmas, draugystė, meilė ir džiaugsmas.

Kino filmo “La migliore offerta” kadras

Nebloga ir gražuolės Kler (akt. Sylvia Hoeks) vaidyba,  žiūrovas įtikinamas, jog ji iš tikrųjų kenčia nuo agorafobijos ir iš namų nėra išėjusi nuo pat paauglystės, todėl atsiranda gailesčio ir užuojautos jausmas šiai veikėjai. Filme vis pasirodančio Virdžilo patarėjo, mechaniko Roberto (akt. Jim Sturgess) dėka geriau suprantame kas iš tiesų vyksta Virdžilo galvoje. Jaunam vaikinui vyras pasakoja apie Kler. Kadangi pats neturi net menkiausios patirties su moterimis, klausosi jo patarimų, kurie padėtų pasiekti išsvajotąją Kler. Visi šie veikėjai kelia teigiamus jausmus, jiems jaučiama užuojauta už ne per geriausiai susiklosčiusius gyvenimus. Veiksmas vyksta šiaurės rytų Italijoje, Vienoje, Prahoje, Pietų Tirolyje, todėl šiame kino filme gausu kvapą gniaužiančių architektūros kūrinių ir gražių kraštovaizdžių. Ne mažesnį dėmesį palieka ir kino filme rodomi paveikslai, skulptūros ir kiti meno dirbiniai. Už  puikią filmo kinematografiją visos pagyros skiriamos Fabio Zamarion. Garso takelis kurtas kompozitoriaus Ennio Morricone dar labiau praturtina filmą ir suteikia jam didingumo.

Verdiktas 10/10

Siužetas tikrai nėra lengvai nuspėjamas, todėl ir pabaiga gana netikėta, pribloškianti ir verčianti sustoti ir pagalvoti apie meilę, išdavystę, draugystę, ištikimybę bei kitas vertybes. Gražūs vaizdai, puiki pagrindinio aktoriaus Rush vaidyba, kinematografija, garso takelis ir scenarijus. Tai vienas iš geriausių 2013 metų kino filmų, neblogai įvertintas tiek kino kritikų, tiek ir pačių žiūrovų.

Taip pat skaitykite: „Didelės akys“ – neįtikėtina istorija, kurios nereikėjo išgalvoti

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: