Serialo "Hanibalas" kadras.

Kas būtų jei FTB tyrėjas Will‘as Graham‘as to nežinodamas draugautų su Hannibal‘u Lecter‘iu?

Į šį klausimą stengiasi atsakyti naujasis televizijos NBC serialas „Hanibalas“, kurio priešakyje režisierius Bryan‘as Fuller‘is, serialų mėgėjams žinomas kaip serialo „Pushing Daisies“ autorius. Veikėjų paveikslas remiasi Thomas‘o Hariss‘o romanu „Raudonasis Drakonas“, tačiau pats serialas ir knyga – du skirtingi pasauliai. „Hanibalas“ – tai kerintis įtemptų ir sudėtingų santykių vaizdinys su neįprastais smurto elementais.

Serialo formatas

Visų pirma, serialą galime pavadinti detektyvine drama, kurioje netrūksta nusikaltimo vietos tyrimų, užuominų spėliojimo, analizių, įtampos. Istorija puikiai padalinta į serijas. Kiekvienoje iš jų sulaukiame skirtingos žmogžudystės, jos tyrimo ir rezultato, o prie viso šito ir neįtikėtinai aštrių emocijų. Serialo kūrėjai žengė labai sumanų žingsnį – atsigręžė į pirmąją Hannibal‘o Lecter‘io knygą ir čiupo tai kas nebuvo ištirta iki šiol.

Will‘as Graham‘as – vienas pagrindinių serialo veikėjų, kuriam kūrėjai skyrė itin didelį dėmesį. Knygoje „Raudonasis Drakonas“ yra nemažai pasakojama apie Will‘o praeitį, tačiau labai neaiškiai. Tik pačioje pabaigoje mus supažindina su jaudinančia jo praeitimi bei siaubingais išgyvenimais, kuriuos jam teko patirti gaudant serijinį žudiką pravarde „Minnesota Shrike“.  Taigi to pasakoje atsiranda ir pirmasis serialo sezonas pasakojantis apie psichologinius Will‘o išgyvenimus, pirmąją konsultaciją pas psichologą Hannibal‘ą Lecter‘į, besivystančią jų draugystę bei kaip ši situacija apsiverčia aukštyn kojomis.

Serialo kūrėjai kiekvienoje serijoje ypatingą dėmesį skiria Graham‘o praeičiai ir jo veikėjo psichologinei būklei. Kiekvienas nusikaltimas tarsi tiltas į tai, apie ką jis kalbės su Hannibal‘u susitikimo metu. Tai labai įdomus būdas pateikti abi istorijas vienoje vietoje ir taip prikaustyti žiūrovą.

Serialo tonas šaltas, naudojama daug pilkos, mėlynos spalvos, kurias kartais pertraukia šokiruojanti raudona kraujo spalva. Spalvos kuria visą serialo nuotaiką, nuo pirmųjų minučių galima suvokti, jog komedijos elementų čia nebus.  Garso takelis labai įtemptas, neretai užklumpantis netikėtai, o sodrią instrumentinę muziką lydi aštrūs styginių instrumentų momentai. Tai suteikia pačiam serialui emociją, kuri ir turi dominuoti – baimė, gailestis, pasibjaurėjimas.

Veikėjų paveikslas

Serialo “Hanibalas” kadras

Nors visame seriale yra nemažai veikėjų, ir jie yra nuostabūs, labiausiai norėtume aptarti du pagrindinius –  Will‘ą Graham‘ą ir Hannbal‘ą Lecter‘į. Visgi jie labiausiai nusipelno būti keliami ant pjedestalo.

Pirmosios serialo serijos atskleidžia Will‘o Graham‘o paveikslą. Iš pirmo žvilgsnio, jis primena žmonių vengiantį, su rimtomis psichologinėmis problemomis kovojantį FTB agentą, kurį netgi galėtume pavadinti autistu. Tačiau jis toks nėra, atvirkščiai, jis jaučia per daug. Jo esminė savybė – mintimis perkurti žmogžudystes, kurias jis tiria, tarsi įkūnydamas žudiką.  Sunku suvokti kokiu būdu jis tai sugeba padaryti, tačiau galima pastebėti vieną – tai jį kankina ir vargina, tad bet koks kontaktas su žmogumi jį varo iš proto.

Galima teigti jog vaidyba, tai pažeidžiamumas. Pažeidžiamumas, ta prasme, kaip mes matome aktorių ir kokios jo silpnybės, o trumpai tariant – kas jį daro žmogumi. Vaidindamas Will‘a Graham‘ą britų aktorius Hugh‘as Dancy‘s nuostabiai perteikia skausmą, kurį jaučia jo personažas bendraudamas su žmonėmis. Kuo toliau, tuo labiau Will’o personažas darosi nestabilesnis, tačiau H. Dancy‘s sugeba mus paveikti į savo pusę ir “sirgti” už jį. Jo sugebėjimai – tai kas labiausiai traukia Hannibal’ą Lecter’į. Troškimas pajusti tai, ką jaučia Graham’as.

Mads‘as Mikkelsen‘as – Hannibal‘o Lecter‘io vaidmenyje. Galima pasakyti tik vieną – jis Hanibalas! Praeityje teko matyti ne vieną, kuris atliko šį vaidmenį. Įsimintiniausias Anthony‘s Hopkins‘as „Avinėlių tylėjime“, kuriame jis viliojantis ir bjaurus tipas. Šis vaidmuo jam atnešė žvilgančią Oskaro statulėlę. Mads‘as Mikkelsen‘as tarsi visų iki šiol buvusių Lecter‘ių mišinys. Bet kartu ir kažkas daugiau. Jis paslaptingas, seksualus, nenuspėjamas, žiaurus ir dar daugiau – jis sukelia begales emocijų. Mads‘as ne tik atrodo kaip Lecter‘is, bet ir pateikia jį su tokia įžvalga, jog kartais pamiršti, kad jis tamsiąją žmonijos pusę atstovaujantis monstras. Mikkelsen‘as sugeba taip įtikinti, jog po kurio laiko net pradedi simpatizuoti Hannibal‘ui. O tai baugina ir domina. Jis mėgaujasi įvairiausiomis grožio formomis, kurias mes traktuotume kaip aukščiausią šlykštumo formą.

Verdiktas 9/10

Pabaigai norėtume pridurti jog „Hanibalas“, tai patrauklus ir daug emocijų suteikiantis serialas, kurį lydi ligotas žiaurumas. Tad „Hanibalas“ nėra silpnų nervų auditorijai, bet jei savęs tokiu nelaikote, tai rekomenduojame jį visomis keturiomis, kadangi tai vienas geriausių serialų šiuo metu rodomų per televiziją.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: