Kino filmo "The Illusionist" kadras

Oskaro nominaciją gavęs už geriausią kinomatografiją režisieriaus Neil Burger filmas „The Illuzionist“ jus visiškai įtrauks į tamsų, paslaptingą ir jaudinantį magijos pasaulį.

„Iliuzionistas“ nukelia mus į XX a. pradžią, Austrijos sostinę Vieną. Iliuzionisto Eisenheimo personažas remiasi realiu Vienos magu, kurio sukurti stulbinantys ir magiški pasirodymai užvaldė iškilmingos sostinės aukštuomenę ir didžiąją aristokratijos dalį. Eisenheimo talentas yra vertinamas, mat jo kuriami magiški triukai yra įspūdingi ir niekam neregėti, o gandai apie jį sklinda iš lūpų į lūpas visoje šalyje. Žmonės šventai tikėjo, kad savo neįtikėtiniems fokusams atlikti jis pasitelkia magiją ir burtus.  O į garsaus mago pasirodymus susirenka didžiulės auditorijos žmonių, nes Eisenhemas geba nustebinti net ir visko mačiusią ir išlepusią aukštuomenę.

Filmo herojus talentingas iliuzionistas Eisenheimas, kurį įkūnijo legendinio filmo „Kovos klubas“ žvaigždė Edward Norton – vargšas, dailidės sūnus įkvėptas magijos geba daryti stebuklingus ir netradicinius magijos triukus. Susipažinęs su aukštuomenės mergina Sofija (akt. Jessica Biel) pasineria į slaptą, uždraustą tačiau aistringą dviejų jaunų žmonių glaudžią draugystę. Žinodami, kad jų draugystė yra neišvengiamai pamerkta, pasitelkus Eisenheimo magiškus triukus, jiedu ketina pasprukti. Tačiau nepavykus šiam planui jaunuolių laimė sugriaunama.

Kino filmo “The Illusionist” kadras

Po daugiau nei 15 metų klajojimo po pasaulį, Eisenheimas sugrįžta į Vieną, ten kur prasidėjo istorija. Tačiau situacija sudėtinga. Mago jaunystės meilė Sofija susižadėjusi su arogantišku ir klastingu sosto įpėdiniu Leopoldu (akt. Rufus Sewell). Vieną vakarą garsiojo mago pasirodyme išsiaiškinti iliuzionisto paslaptį siunčiama Sofija. Mergina iš karto pažįsta Eizenhemą. Jausmai atgyja, tačiau Sofija jau pažadėta princui Leopoldui…

Kino filmo “The Illusionist” kadras

Filmo idėja atsikartoja tokiuose vėliau pasirodžiusiuose juostose, kaip „The Prestige“ ir „Houdini“, kur sudėtingos strategijos ir taktikos, žmonės kaip šachmatų figūros, aukojamos vienam tikslui, magija tampa tikslo siekimo instrumentas. Mirtis – kaip efektingas fokusas, kaip laiptelis į viršūnę. O viršūnė – kiekvienam sava. Ir tik ją pasiekus kiekvienas įrodys sau, kas jis – meistras ar tik negyva kanarėlė.

Kino filmo “The Illusionist” kadras

Tai kerinti meilės istorija, persipynus su dramatiškais jausmais, neišsipildžiusiomis svajonėmis, žiauria realybe ir iliuzijų pasauliu. Filme gausu detektyvinės intrigos, nusikaltimų bei mirties motyvų. Nepriekaištinga aktorių vaidyba ir užburiantis operatoriaus darbas, kostiumų dailininko bei kompozitoriaus indėlis šį magišką filmą pavertė įstabiu kūriniu, kurį būtų galima pavadinti vienu dideliu, niekada nesibaigiančiu fokusu: čia iš paslapčių skrynios vis ištraukiami nauji netikėtumai ir tariami nauji burtažodžiai, o žiūrovas įtraukiamas į viliojančią ir klaidžią kelionę didžiojo mago jausmų labirintais.

Verdiktas 9/10

Tai itin subtilus ir estetiškas filmas efektingai leidžia pajusti to meto atmosferą ir magijos pasaulio dvelksmą. Užburiantys XX-ojo amžiaus  pradžios vaizdai ir  puikus garso takelis paverčia filmą unikaliu sujungiant du skirtingus žanrus: sodrų ir romantišką bei paslaptingą mistikos pasaulį.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: