© Vilijos Vikutės nuotr.

Vilija Vitkutė – neeilinė asmenybė iš Lietuvos. Moters, kuri semiasi įkvėpimo kūrybai iš gamtos, darbai išsiskiria intymumu ir provokuojančiu grožiu. Ji yra kūno piešinių kūrėja, muzikinių video režisierė, fotografė ir net prodiuserė. Lietuvoje jos darbai yra mažai kam žinomi, tačiau Švedijoje ji garsi vizualinio meno kūrėja.

Vilija savo kūryboje naudoja įvairius meninius stilius, bet jos mėgstamiausia meno šaka – vizualinis menas. Neturintys eskizų darbai galutiniame rezultate pasirodo su daugybę detalių ir tampa tobulu improvizacijos rezultatu. Eksperimentuodama su vizijomis ir jausmais, menininkė bando su savo kūriniais išreikšti daugybę istorijų. Nuo gyvybės atsiradimo iki išnykimo, kelionių, meilės, laukinių žmonių kultūros ypatybių. Kiekvienas objektas sukuriantis savo istoriją tuo pačiu stebėtojui sukelia nemenkas emocijas ir svarstymus.

Vilija Vitkute 1

© Vilijos Vikutės nuotr.

Atsiduodanti emocijoms, pamokančioms istorijoms, Vilija stengiasi įlysti į kito žmogaus ar gyvūno kūną. Dažnai keliaudama ji susipažįsta su vis kitokiu pasauliu, kurį vėliau stengiasi įamžinti. Pragyvenimui uždirbdama iš savo fantazijos ji tampa įrodymu tiems, kas netiki meno paklausa pasaulyje.

Vilija Vitkute

© Vilijos Vikutės nuotr.

Dažniausiai menininkę supa kuriantys ir suprantantys kūrybą žmonės, tad šiame moderniame amžiuje jai svarbiausia būti savimi. Vilijos fotografijų ciklas ,,Kita rasė“ tai stulbinanti žmogaus sielos kalba, kurią autorė stengiasi iškelti į paviršių. 

Vilija Vitkute 4

© Vilijos Vikutės nuotr.

Fotografijų modeliai patys susiranda Viliją dėl jos drąsos, beprotiškų idėjų, vietų arba tiesiog, nori tapti kūrybos dalimi. Taip atsiranda stiprus dvipusis ryšys, su kuriuo galima nuveikti daugybę darbų.

Vilija Vitkute 3

© Vilijos Vikutės nuotr.

,,Prieš kūrybinę veiklą, mes dažniausiai susipažįstame, susidraugaujame – tam laiko negailiu. Išgeriame kavos, arbatos ar vyno, nueiname į kokį koncertą, kiną ar parodą. Padiskutuojame įvairiausiomis gyvenimiškomis temomis. Namus supanti gamta leidžia atsipalaiduoti ir susikoncentruoti į kūrybą. Pats procesas, kūno tapymas ir fotografavimas, būna gana ilgas ir linksmas. Tai nebūna pabaiga, neatsisveikiname su herojais, ryšys išlieka ir laikas nuo laiko susitinkame, kuriame vėl.“ – teigia memininkė.

Vilija Vitkute 5

© Vilijos Vikutės nuotr.

Kūrėjai didžiulį įspūdį paliko Islandija, kuri sugeba užburti ne vieną savo gamtos grožiu, gyvūnų įvairove ir net kalba. Ji neslepia, kad ten nuvykus ji jaučiau lyg sugrįžusi namo, kur aplinkui tvyro ramybė, džiaugsmas gyvenimu ir ryškios bei gaivios gamtos spalvos. Naktį pasirodančios šiaurinės pašvaistės palieka didžiulį įspūdį turistams.

Vilija Vitkute 6

© Vilijos Vikutės nuotr.

Vilija daugiausiai šneka apie žmogaus ir gamtos ryšį, jų dvasią, spalvas bei emocijas. Dažniausiai jos darbuose pasirodo šis ryšys, natūralumas. Žmonės, kurie nemyli žemės ir toliau eikvojantys resursus, lietuvių menininkei tai kelia didžiulį pykti ir nusivylimą.

Vilija Vitkute 9

© Vilijos Vikutės nuotr.

,,Man labai liūdna ir neramu dėl žmonių nepagarbos gamtai, to žiaurumo. Juos derėtų ištremti į mėnulį, o gal net geriau į anti-ekologiškų žmonių koncentracijos stovyklą. Manau, jei neišmoksime draugauti su gamta, tai laiku nesiimsime veiksmų, ištaisyti pridarytų klaidų (kurių apstu) – gersime purviną vandenį su kaupu, o juk į tą vandenį patys prispjaudėme.“

Vilija vitkute 11

© Vilijos Vikutės nuotr.

Kūrėja pripažinimą ir premijas pelnė už parodas įvairiose šalyse. Jos meno ir vaizdo įrašų kūriniai laimėjo daugybę prizų Švedijoje ir kitose valstybėse, tai pat atiteko didelė garbė surengti parodą Venecijos Bienalėje 2015 metais.

Vilija Vitkute 12

© Vilijos Vikutės nuotr.

Be baimės keldama iššūkius sau ir savo kūrybai, Vilija stengiasi netapti komforto zonos dalimi bei ieškoti naujų meno formų keliaudama. Todėl dabar ji drąsiai gali visiems tarti, kad ateitis priklauso tik nuo noro, ir nereikia klausyti netinkamos aplinkinių nuomonės.

Vilijos Vitkutės kūnų tapyba  Hanna Turi muzikiniame video ,,Some Kind of Hell”


Taip pat skaitykite: Vilija Vitkutė ir Adam Johansson – dėl ko mes bėgame?

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: