© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

„Jos visiško atvirumo, drąsos ir iškalbos dėka, supratome, tą atsiskyrusią ir nesuprastą visuomenės dalį. Ji mus moko, kad pirmiausia lytinė tapatybė egzistuoja mūsų širdyse ir  mintyse.“ Vien jau už tai Laverne Cox nusipelno metų moters titulo.—KatieCouric, 1992 ir 2006 Metų moteris

Laverne Cox – amerikiečių aktorė, realybės šou žvaigždė, laidų prodiuserė,  LBGT teisių gynėja. Dar žinoma dėl Sophia Burset vaidmens, seriale „Oranžinė – naujoji juoda“. Po 1990 kompozitorės/muzikantės Angela Morley, Cox buvo antras transseksualus asmuo nominuotas „Emmy“ apdovanojimui ir pirmas vaidybos kategorijoje. Ji buvo nominuota  Geriausios naujos aktorės kategorijoje, už vaidmenį seriale  pasakojančiam istorijas apie moterų kalėjimą JAV.

Ji taip pat dalyvavo VH1 kurtame realybės šou „I Want to Work for Diddy“, prodiusavo, bei pati dalyvavo laidoje „TRANSform Me“. 2014 metais, balandį, GLAAD (Gay & Lesbian Alliance Against Defamation) pagerbė Cox ir įteikė Stephen F. Kolzak apdovanojimą, už indėlį ir pagalbą ginant transseksualų teises. O birželio 9 dieną, ji tapo pirma transseksuale, atsidurusia ant „Time“ žurnalo viršelio. Ją kalbino žurnalistė Katy Steinmetz, „Transseksualizmo lūžio taškas“ straipsniui, kuris taip pat puikavosi ant viršelio.

Taip pat 2014 metais Cox suvaidino, John Legend dainos „You & I (Nobody In The World)“ vaizdo įraše.

Cox gimė ir augo Alabamoje, Mobile mieste, ji turi dvynį brolį, kuris taip pat suvaidino seriale „Oranžinė – naujoji juoda“, jis vaidino Sophia (tada dar Marcus) iki jai tampant moterimi. Būdama 11 metų, ji suprato, kad yra kitokia, kai pradėjo jausti kažką savo klasiokams, keletą metų iš jos buvo tyčiojamasi ir kabinėjamasi, tokie išgyvenimai Cox buvo privedę prie savižudybės. Birmingeme ji baigė Alabamos dailės mokyklą, toliau studijavo šokio studijas Niujorko Marymount Manhattan koledže, o studijuodama ten, ji perėjo į vaidybą.

Cox prisijungė prie kampanijos, kovojančios prieš Arizonoje, Finikso mieste priimtą įstatymą, kuris leidžia suimti bet ką, kas propoguoja ar kitaip teigiamai pasisako apie prostituciją, taip pat ji pritaria Monica Jones įsitikinimui, kad juodaodžiai transseksualai yra labiau engiami. „Visoje šalyje transseksualios moterys engiamos vien dėl to, kokios jos yra, o tie įstatymai tik dar labiau išryškina skirtumą tarp tokių kaip aš ir tarp likusios visuomenės“, – sako Cox.

Laverne Cox kaip kvaištelėjusi bėgiojo ratais, kai sužinojo, jog „Netflix“ kuriamame seriale „Oranžinė – naujoji juoda“, gavo transseksulės kalinės, Sophia Burset vaidmenį. „Tuo metu buvau gatvėje ir vis šokinėdama iš nuostabos šaukiau“, – pasakodama juokiasi Cox. Tačiau šias emocijas sukėlė ne vien džiaugsmas, dėl įvertintos vaidybos ar prasidedančio kito karjeros etapo. Cox kažką įžvelgė savo personaže (būdama kalėjime, Sophia rizikuoja prarasti du, tuo metu jai svarbiausius dalykus – šeimą ir hormonų terapiją), ji pirmą kartą pamatė dalelę savęs ir potencialų personažą, iš kurio verta pasimokyti visiems. „Anksčiau dažnai tekdavo vaidinti prostitutę, tai tiesiog beveik vieninteliai vaidmenys siūlomi transseksualams aktoriams. Bet vos perskaičiusi scenarijų, supratau, kad šio vaidmens laukiau visą savo karjerą ir turiu stengtis išvisų jėgų, kad jį gaučiau“, – toliau pasakoja aktorė.

Iš tiesų, tai šio įvykio reikėjo laukti jau seniai. Šiais metais iš šešėlio išlindo ir transseksualų bendruomenė, kartu su vis greičiau priimamomis gėjų teisėmis ir santuokos lygybe, taip pat siekia būti gerbiama ir pripažįstama visuomenės dalis. „Aš vis matydavau, kad daugelio transseksualų gyvybės kabo ant plauko“, – kalba Cox. Neproporcingai didelis žmogžudysčių ir priekabiavimo lygis tarp transseksualų, 41 procentas jų mėgino nusižudyti. Tai labai didelis skaičius, ypač palyginus su likusios populiacijos 4,6 procentu,

© Wikimedia Commons archyvo nuotr. 

Aktorei jau yra tekę susidurti su nepakantumu. Alabamoje, netoli Mobile miesto centro, ją ir jos brolį dvynį užaugino motina, kuri dirbo kelis darbus, kad pasirūpintų jais. Cox užaugo „labai moteriška“, vieną kartą jos mama sulaukė skambučio iš mokyklos: „Jei kuo skubiau nepaskirsime jūsų sūnui terapijos, jis atsidurs kur nors Naujajame Orleane, vilkėdamas suknele.“ Tačiau ir po tokių skambučių vidurinėje neatsisakiusi nei makiažo, nei moteriškų rūbų , ji turėjo viso to atsisakyti vėliau. Atsikriausčiusi į Niujorką ji siekė aktorės karjeros, bet viskas buvo kitaip, nei ji tikėjosi. „Man pakriko nervai, karjera nesisekė, tad nusikirpau savo ilgus plaukus, nusipirkau vyriškų rūbų ir bandžiau būti „normaliu.“ Aš buvau tokia nelaiminga, jog galvojau, kad turiu pasikeisti, nes kitaip galiu nusižudyti.“ Tad ji pradėjo hormonų terapiją, o motina pradėjo pratintis prie minties, jog dabar turės nebe sūnų, o dukrą, kurią vadins kitaip (Laverne buvo antras Cox vardas). „Buvo tikrai sunku, praėjo nemažai laiko, kad susigyvenčiau su savimi, nes tik taip galėjau jaustis ir būti laiminga“, – aiškina Cox.

Ir štai, Cox istorija tapo pavyzdžiu visiems. „Laverne turi nuostabų talentą bendrauti su kitais ir ypač su tais, kurie nežino ar buvo prieš šią engiamą visuomenės dalį“, – teigia Piper Kerman, pagal, kurios knygą buvo sukurtas serialas „Oranžinė – naujoji juoda.“ Empatiškas Sophia vaidmuo, atnešė šlovę Cox, ji buvo pirmoji transseksualė, nominuota „Emmy“ ir atsidūrė ant „Time“ žurnalo viršelio. Ji susitiko su JAV prezidentu Barack Obama ir dėkojo jam už jo didelį indėlį ir pagalbą transseksualų bendruomenei. Taip pat Cox MTV televizijai kuria dokumentinį filmą apie transseksualę moterį CeCe McDonald, kuri buvo pasodinta 19 mėnesių į kalėjimą, už pirmo laipsnio nužudymą, nors ji tik gynėsi. „Aš visada žinojau, jei kada nors turėsiu galimybę kalbėti viešai, turiu apšviesti ir mokyti žmones. Tapau garsi ne tam, kad vilkėčiau gražius rūbus“, – dėsto Cox.

Cox tokia prigimtis – palaikyti, ginti, ypač, kai kalba eina apie žmonių ryšį. „Kai pradedam suprasti vienas kitą ir išklausome, visi neaiškumai dingsta. Sophia personažas keičia žmonių gyvenimus, tai yra didžiausias mano laimėjimas. Sutinku daugybę žmonių pasakojančių, jog jie įgavo drąsos pasakyti kas tokie yra tiek sau, tiek aplinkiniams ir dabar gali džiaugtis gyvenimu“, – pasakoja Cox, atskleisdama, kad pati pildo sąrašą už ką yra dėkinga gyvenimui. „Mumyse slypi kompasas, aptinkantis tiesą esančią viduję, mums tereikia jo įsiklausyti.“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: