Kadras iš kino filmo "Jobs"

Režisierius ir scenaristas Joshua Michaelis Sternas vos prieš mėnesį pristatė naująjį savo filmą “Jobs”, pasakojantį apie vieną žymiausių šių dienų asmenybių, kompiuterių genijų Steve Jobs.

Dramatiškas šio žmogaus gyvenimas, nuopoliai, sėkmė ir užsitarnautas vardas pasaulyje – viskas sutalpinta į dviejų valandų filmą. Tiesa, daugelį faktų, kurie įvyko Steve’o gyvenime, ši kino juosta nutylėjo. Šiandien dėl to kyla vis daugiau diskusijų ir pasipiktinimo iš jo aplinkos žmonių, kurie teigia, jog šis filmas iš biografinės knygos pasiėmė vos trečdalį to, kas vyko iš tikrųjų.

Pradžių pradžia

Steve‘as Jobs‘as buvo paprastas vaikinas, kuris jau nuo mažų dienų tryško savo perfekcionizmu ir idėjomis, kurios stebino ne vieną. Vos pradėjęs studijuoti, po pirmojo pusmečio studijas metė ir, gyvendamas studentų miestelyje, kaip laisvas klausytojas jis eidavo tik į tokias paskaitas, kurios jam atrodė įdomiausios ir reikalingiausios. Filme vaizduojami jo studentiški gyvenimo metai Indijoje, per kuriuos jis bandė tobulėti dvasiškai, tik tas dvasinis gyvenimas parodomas iš blogosios pusės – narkotikai, merginos, bei atskleidžiama Steve‘o vidinė būsena. Taip, kalbu apie tai, jog atrodo, kad Steve‘as buvo šioks toks paranojikas.

Grįžkime į realybę

Grįžęs į Los Altos miestelį, Jobs‘as nusprendžia imtis didelių darbų – suvokęs, jog kompiuteriai gali padaryti didelį perversmą pasaulyje, kartu su savo bičiulu Vozu ir dar keletu draugų jis įkuria kompaniją, kurią pavadina „Apple“ vardu (kaip žinia, Steve‘o mėgstamiausi vaisiai buvo obuoliai). Ilgas darbas Steve‘o tevų garaže, bandymas surasti rėmėjų, į jo namus atveda Mike Markkula – investuotoją, kuris vėliau tampa „Apple“ prezidentu.

Filmo ir biografijos nesutapimai

Filmas labai sudomina ir žavi, tačiau pasigilinkime labiau į tai, jog Steve‘ui Jobs‘ui, kaip filme bandoma parodyti, per vieną dieną nešovė mintis užkariauti pasaulį. Jis jau nuo mažų dienų turėjo daug vizijų, tačiau ir apie jo gyvenimą iki studijų laikų yra kalbama labai nedaug. Filmas neparodo, jog nors ir jis buvo įvaikintas, tačiau jo vaikystė buvo tikrai laiminga ir graži. Taip pat, filme jo indėlis į „Apple“ susikūrimą ir išpopuliarėjimą vaizduojamas kaip gan nežymus. Tai buvo žmogus, kuris norėjo pasauliui sukurti tokį produktą, kuris būtų daug geresnis už jau sukurtus, tačiau filme, kartais atrodo, jog Steve‘as rodomas kaip „psichopatas“, kuris nemoka tvardyti savo emocijų, kurio siekiai buvo neįgyvendinami ir kad jo pastangos nebuvo įvertintos.

Kas keisčiausia, jog visas filmas buvo labai didelė „Apple“ reklama. Ištisas dvi valandas buvo pasakojama ne žmogaus istorija, o tai, kas ir kuriais metais pakėlė „Apple“ populiarumą ar pradėjo jo smukimą žemyn. Steve‘o Jobs‘o personažas buvo vaizduojamas tik arba labai užsidegęs, arba visiškai sugniuždytas. Dėl ko? Dėl „Apple“. Asmeninės problemos buvo pabrėžiamos, tačiau jos labai greit išsispręsdavo, o „Apple“ likimas buvo neaiškus iki pat filmo galo. Gaila, kad žiūrint filmą, pavadinimu „Jobs“, supranti, kad jis apie „Apple“. Tačiau, tame yra ir gerų pliusų – pažiūrėję šį filmą, suprasite, kokia buvo toji „Apple“ sėkmės paslaptis.

Aktoriai ir jų indėlis šiam filmui

Ashton‘as Kutcher‘is puikiai tiko ir atitiko Steve‘o Jobs‘o personažą – eisena, išvaizda, kibirkštėlės akyse ir tas maksimalizmas buvo perteiktas tikrai labai įtikinamai. Žinant tai, kad jis prieš filmavimą laikėsi vaisių dietos (Steve‘as Jobs‘as taip pat valgydavo tik vaisius) ir dėl panašumo į personažą numetė 10kg, filmui suteikė dar labiau tikroviškumo. Jobs‘o gero bičiulio Steve‘o Wozinak‘o portretas, turbūt, šiame filme perteiktas tikroviškiausiai (jį suvaidino aktorius Josh‘as Gad‘as ). Nors ir interviu Steve‘as Wozniak‘as teigia, jog filmas tikrai nėra toks, kokio tikėjosi,  dėl jį vaidinusio aktoriaus neatsiliepia nei vienu blogu žodžiu. Dėl antraplanius vaidmenis atlikusių aktorių turėčiau pasakyti, kad savo vaidmenis jie atliko tikrai neblogai, tačiau nebuvo nieko tokio labai įsimintino, apie ką reikėtų rašyti.

Kita filmo pusė

Reikia pagirti techninę filmo pusę: puikiai perteikta 8-9 dešimtmečio apranga, šukuosenos, mašinos, apskritai, visa atmosfera. Operatoriaus darbas taip pat puikus – gan neblogai „užgaudytos“ veikėjų mimikos, kūno kalba, panašumas į aktorius. Kalbant apie muzikinį foną, jei atvirai, nepamenu nei vienos melodijos. Na, o įdomiausias faktas apie šį filmą, kad jo metu Ashton‘as Kutcher‘is pakeitė apie 60 porų džinsų. Kadangi visas filmas apėmė 29-erių metų laikotarpį, aktoriui reikėjo tai numesti, tai priaugti svorio. Steve‘as Jobs‘as nešiodavo mėlynus, aptrintus „Lev‘is“ džinsus (būtent ši firma ir parūpino jų aktoriams )  ir juodą džemperį su kaklu.

Apie Steve Jobs

Nors ir Steve‘as filme buvo vaizduojamas kaip paranojikas, kurio visi vengdavo dėl keisto kvapo ir pomėgio vaikščioti basam, jo pasiekimai, indėlis į kompiuterių, telefonų ir apskritai, elektronikos pasaulio ateitį, buvo milžiniškas: Džobsą 1984 m., kartu su Stivu Vozniaku, JAV prezidentas Ronaldas Reiganas apdovanojo Nacionaliu technologijų medaliu (National Medal of Technology). Jie buvo vieni pirmųjų žmonių, gavusių šį medalį. 2007 m. lapkričio 27 d. Jobs’ą „Fortune“ žurnalas įvardino kaip įtakingiausią žmogų verslo pasaulyje. 2007 m. gruodžio 5 d., Kalifornijos gubernatorius Arnoldas Švarcnegeris ir pirmoji ponia Marija Šriver (Maria Shriver) įtraukė Stiv’ą Jobs’ą į Kalifornijos šlovės galeriją (California Hall of Fame).

2009 m. lapkričio 5 d. „Fortune“ žurnalas Džobsą išrinko įtakingiausiu dešimtmečio vadovu. 2011 m. rugsėjį Džobsas „Forbes“ žurnalo rengiamame įtakingiausių pasaulio žmonių reitinge liko 17 vietoje. 2010 m. gruodį laikraštis „Financial Times“ Jobs’ą išrinko metų žmogumi.

VERDIKTAS 7/10

Steve’o Jobs’o asmenybė buvo neeilinė ir geniali, gaila, kad jo garbei pavadintas filmas pasakoja apie “Apple” firmą ir jos sėkmės istoriją. Žinoma, filmas tikrai įdomus ir žavintis tuo, jog tai – tikro žmogaus istorija, kurio genialumas pakeitė pasaulį, tačiau tiems, kurie labiau domisi, pavadinkime, istorinėmis asmenybėmis, bus labai pikta matyti tiek daug neatitikimų ir ne asmenybės, o daiktų aukštinimo.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: