Kino filmo "The Flowers of War" kadras

Yimou Zhang 64 metų kinas sukūręs ne vieną gražią, akims mielą kino juostą, o taip pat įspūdingą renginį 2008 metų Pekino Olimpiados atidarymo ceremonijai. Kinijoje juo pasitikima besąlygiškai, o pasaulyje šis režisierius išgarsėjo su savo juosta „Karo gėlės“.

Karo gėlėmis tampa moterys, mergaitės ir kilnūs žmonių poelgiai. Tiksliau visa tai, kas kiekvienam asmeniškai įkūnija spalvą ar teigiamą jausmą. Filmas sukurtas remiantis amerikos misionierės Minnie Vautrin dienoraščiu.

Veiksmas vyksta antrojo pasaulinio karo metais Kinijoje. Japonai be skrupulų naikina viską kas papuola jų kelyje. Į Kiniją atvyksta laidojimo paslaugų organizatorius Džonas (Christian Bale), kad palaidotų žuvusį tėvą Inglimeną. Džonas vos išlieka gyvas, o miestelio bažnyčioje dar randa 14 mergaičių, berniuką ir 14 besislapstančių prostitučių. Pradžioje Džonas smagiai leidžia laiką, lėbauja, flirtuoja su moterimis ir stengiasi negalvoti apie tai kas vyksta už bažnyčios sienų. Japonai toliau viską griauna aplinkui ir įsiveržia į bažnyčią, pradeda prievartauti mergaites. Džonas, norėdamas jas apginti, apsirengia sutaną ir apsimesdamas kunigu bando pažadinti japonų sąžinės balsą. Insidentas baigiasi vienos mergaitės mirtimi. Kitą dieną viskas dar labiau komplikuojasi.

the-flowers-of-war 2Kino filmo “The Flowers of War” kadras

Filmo pavadinimas tobulai apibūdina filme vyraujančius kontrastus. Pilkas, dulkėmis padengtas miestas kuriame yra ir daug baimės ir juoko, spalvingų kimono ir lakuotų nagų. Moterų juokas aidi baimės sukaustytoje bažnyčioje. Tai ne standartinis standartinio karo vaizdavimas.

Išorinėmis situacijomis, žmonių charakteriais parodomi vidiniai pasauliai. Veikėjų nemažai, tačiau kiekvienas jų turi aiškią paskirtį ir puikiai ją išpildo. Pasitvirtina teorija, kad filmų apie karą esmė parodyti ne karą, o jo fone atsiskleidžiančios asmenybės. Kaip labiausiai puolę žmonės padaro kilniausius dalykus. Užduodami retoriniai klausimai, kas sunkiau: būti toli nuo namų ar juos visiškai prarasti? Aišku tampa tik viena, kad pralaimi abiejų kariaujančių pusių civiliai.

The Flowers of War 3Kino filmo “The Flowers of War” kadras

Dar vienas juostos privalumas – puikūs dialogai kurie perteikia kiekvieno veikėjo, vidinius išgyvenimus ir būsenas. Piešiami skirtingus gyvenimus gyvenančių žmonių požiūriai.

Techninė pusė nenuvilia, tačiau ir nesukuria kažko netikėto. Gražiai perteikiamos detalės, netikėtos spalvos, sudaromi kontrastai. Garso montažas taip pat būdingas rytų kultūrai – kreipiamas didelis dėmesys detalėms – skriejančiai skeveldrai, dužtančiam stiklui ar kvėpavimui. Filmas tampa prasminga dedikacija tiems, kurie karo metu neliko abejingi kito skausmui.

the-flowers-of-war 4Kino filmo “The Flowers of War” kadras

Pagrindinį vaidmenį atliekantis Christian Bale sužavi savo charizma. Nesvarbu, kad jo personažas bailokas, girtas ar meluoja – juo norisi tikėti. Ko gero, tai visiškai lygiavertis vaidmuo su „Amerikos psichopatu“ (2000). Kas tik įrodo, kad aktorius yra tikras profesionalas ir gali puikiai įgyvendinti bet kokio tipo vaidmenį. Kiti aktoriai geriau žinomi tik Azijos šalyse, tačiau jie taip pat išsiskiria vaidyba ir nelieka užgožti Christiano Baleo.

Verdiktas 10/10

Puiki juosta norintiems ne tik atsipalaidavimo, bet ir tam tikrų žinių. Galime pajusti karo atmosferą ir susipažinti su jausmu, kad rytojus gali būti paskutinė tavo gyvenimo diena. Filmas priverčia susimąstyti: kaip galima gyventi kokybišką gyvenimą po patirtų išgyvenimų, prievartos ir matytos mirties? Režisierius tikrai gali didžiuotis darbu. Dėl žiaurokų vaizdų nerekomenduotina žiūrėti su vaikais, tačiau tai puikus, ne varginantis vakaro praleidimo būdas žiūrint ne visai popsinį filmą.

Sužinok daugiau! Spausk čia ir tapk mūsų draugu „Facebook’e“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: