Kino filmo "Seven Pounds" kadras

Per septynias dienas ponas Dievas sukūrė pasaulį, o per septynias sekundes pagrindinis filmo herojus Benas (aktorius – Will Smith) nelaimingo atsitikimo dėka sugriovė savąjį.

Ir nors sugriovė jis tą pasaulį negrįžtamai, negalima sakyti, kad Benas tiesiog pasiduoda. Jis ima dėmesingai stebėti aplink verdantį gyvenimą ir pastebi, jog visai šalia gyvena daugybė žmonių, kurių dienas kartina kur kas didesni rūpesčiai nei sielvartas.

Ar tai sąžininga?

Filmo režisierius Gabriele Muccino įvardijamas kaip žmonių tarpusavio santykių žinovas ir jau   dramos pradžioje rodosi, kad istorija tikrai sujaudins ir palies. Režisierius leis patiems žiūrovams nuspręsti ar pasaulis kuriame gyvename yra sąžiningas, ar yra visai nesvarbu ko tu nusipelnei, o  gauni tiesiog tai ką gauni.

Nors sakoma, kad nėra prasmės jaudintis dėl dalykų, kurių negali kontroliuoti režisierius Gabriele Muccino kviečia pamąstyti apie tai, kad praeities klaidos gali būti taisomos įvairiausiais būdais. Iš tiesų gana aiškiai jaučiama jau pamėgta šio režisieriaus žinutė, ypač ryškiai atskleista „Laimės ieškotojuose“ – daryk viską ką gali.

Taisome klaidas

Pagrindinis filmo personažas Benas stengiasi įrodyti, kad karma bene egzistuoja. Vyras padaro avariją, kurios metu iš gyvenimo pasitraukia septyni žmonės, tame tarpe ir jo gyvenimo moteris. Jis negali susitaikyti su šio įvykio pasekmėmis ir ramiai gyventi toliau. Prisiminimai ir sapnai, iliuzijos trukdo tęsti įprasta gyvenimą ir vienintelis logiškas būdas atitaisyti žalą – išgelbėti septynias sielas.

Benas išsirenka žmones, kurie jo nuomone verti gyventi geriau, su kuriais gyvenimas elgiasi neteisingai ir nusprendžia jiems padėti. Beje, jo vertimo kriterijus paprastas – žmogus turi būti geras.

Kino filmo “Seven Pounds” kadras

Pelnytos ovacijos

Will‘as Smith‘as savo karjeroje turėjo nemažai vaidmenų, kurie davė jam šansą sublizgėti. Jau su „Pašėlusiais vyrukas“ šis aktorius pademonstravo, kad jam talento nestinga, tačiau čia Will‘ą Smith‘ą išvystame gana netikėtame amlplua. Tiesa, kad gali būti rimtas ir liūdnas jis įrodė su tokiais filmais kaip „Aš esu legenda“ ir „Laimės ieškotojai“, tačiau galima drąsiai teigti, kad „Septyniose sielose“ Will‘as Smith‘as atiduoda visa save. Tai vienareikšmiškai vienas įspūdingiausių šio aktoriaus pasirodymų.

Pats Will‘as Smith‘as tai pat pripažino, kad tai moderniausia meilės istorija kokią jis tik žino, o apie  šio filmo režisierių atsiliepė kuo geriausiais atsiliepimais. Pats režisierius taip pat negaili gerų žodžių pagrindiniam šio filmo aktoriui ir drąsiai teigia, kad „Septynios sielos“ be Will‘o Smith‘o nebūtų toks stiprus kūrinys. Tai nebuvo pirmas Will‘o Smith‘o ir Gabriele Muccino darbas. Šie du talento nestokojantys vyrai drauge plušėjo prie „Laimės ieškotojų“ ir tenka pripažinti, kad ir pastarasis projektas buvo vykęs.

Tiesa, tai, kad abu šie filmai akivaizdžiai skirti pravirkdyti žiūrovą gali kiek erzinti. Malonu, kad jų kūryba jaudina, tačiau kartais apima visai nemalonus jausmas, kad šie du tiesiog manipuliuoja patikliu žiūrovu ir uždirba iš jų jautrumo.

Kino filmo “Seven Pounds” kadras

Po teisybei planavau čia numirti

Will‘o Smith‘o personažas Benas apsistoja tame pačiame viešbutyje, kuriame apsigyveno ir pagrindinis filmo  „Memento“ herojus. Matyt, šis viešbutis labai tinkamas neįprastiems slegiantiems filmams montuoti. Šie du filmai turi ir daugiau bendro, ne tik tą patį viešbutį. Abu filmai teka neįprasta vaga, t.y. jie pateikiami netradicine veiksmų seka. Filmas „Memento“ teka nuo pabaigos į pradžią, o „Septynios sielos“ sulipdytos tarsi iš atskirų gabaliukų kuriant vitražo įspūdį. Prisiminimai ir košmarai padeda susipažinti su Benu įdomiu būdu, o istorija tampa įtraukianti ir jaudinanti, nors yra slegianti ir kiek neurotiška.

Tiesa „Septynios sielos“ herojaus apsistojimo šiame viešbutyje tikslas kiek neįprastas – jis planuoja čia numirti. Savo plano jis net nesivargina slėpti, o tiesa nelabai kam ten viešbutyje ir rūpi, kokiais sumetimais pastarasis čia gyvena. Viešbučio valdytojui svarbu tik, kad būtų sumokėti pinigai.

Režisierius skatina būti plačiau atsimerkus ir kreipti nors šiek tiek dėmesio į aplinkinius, nes po teisybei, gali būti taip, kad aplink yra daugiau norinčių numirti nei galima pagalvoti iš pradžių. Abejingumo, skausmo ir sielvarto tema liūdina, tačiau ašaras išspaudžia ne šie niūrūs jausmai, o priešingai – rūpestis ir pasiaukojimas, dėmesys ir paprastas žmogiškas gerumas.

>

Verdiktas 9/10

„Septynios sielos“ jautri ir įtraukianti istorija, priverčianti susimąstyti apie visą gyvenimo neteisybę ir amžinas tiesas. Tai sunkus ir emocionalus filmas, kuris priverčia įsitempus sėdėti prie ekrano ir laukti atomazgos. Iki šedevro Gabriele Muccino pritrūko visai nedaug, keletas neišpildytų ar perdėtų momentų, nuojauta, kad filmo tikslas manipuliuoti žiūrovu, neleidžia rašyti aukščiausio balo, tačiau tai nesutrukdo įtraukti filmą į sąrašą „Būtina pamatyti“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: