Kino filmo "Mr. Nobody" kadras

Ar kada susimąstėte apie galimybę pažvelgti į savo praeitį ir sužinoti kas būtų dabar, jeigu būtumėte priėmęs kitokį sprendimą lemtingoje (arba nebūtinai) situacijoje?  Būtent apie tai ir pasakojama belgų režisieriaus Jaco van Dormael fime ,,Ponas Niekas“ (2009 m). Ši fantastinė romantinė drama nėra skirta plačiąjai auditorijai. Tai – tikras galvosūkis, prikaustantis dėmesį nuo pat pirmos minutės, priverčiantis įtemptai mąstyti filmo eigoje ir paliekantis peno pamąstymams peržiūrėjus jį.

Kūrinys pristatytas 2009 metais per 66-ąjį Venecijos Kino festivalį. Po premjeros publika dešimt minučių plojo atsistojusi. Filmas įspūdingas tiek dėl neįprasto savo siužeto, tiek dėl specialiųjų efektų, tiek dėl profesionalių ir tinkamai parinktų aktorių.

,,…kol nepasirenki viskas yra įmanoma“

,,Ponas Niekas“ yra padalintas į dvi plotmes: pirmojoje žiūrovas nukeliamas į 2092 metus. Vienintelis likęs mirtingas žmogus Nemo Niekas (akt. Jared Leto) pasakoja savo gyvenimo istoriją žurnalistui. Senolis atsimena praeitį ir pateikia dvi alternatyvias savo gyvenimo versijas. Būtent praeitis ir yra antroji filmo plotmė, kuri yra padalinta dar į kelias smulkias istorijas, pasakojančias kaip Nemo Nieko gyvenimas būtų susiklostęs, jeigu jis vaikystėje būtų pasirinkęs gyvenimą su mama ir kaip – jeigu su tėčiu.

,,Mes negalime sugrįžti atgal, todėl yra sunku pasirinkti. Pasirinkimas turi būti teisingas, o kol nepasirenki viskas yra įmanoma“ – tokie žodžiai nuskamba ekranizacijos pradžioje iš 9-mečio Nemo lūpų. Šis filmas yra apie žmogaus priimamus sprendimus ir jų reikšmę tolimesnei gyvenimo eigai. Nemo atveju – tai vaikystės dilema. 9-erių metų berniukas priverstas pasirinkti su kuriuo iš besiskirainčių tėvų gyventi. Filme parodomi abu galimi scenarijai, dvi visiškai skirtingos gyvenimo versijos.

Jeigu Nemo gyventų su motina jis įsimylėtų savo įseserę Aną, vėliau ji išvyktų į Niujorką, jiedu ilgą laiką nesimatytų ir atsitiktinai susitiktų tik po daugelio metų. Jeigu berniukas pasirinktų gyvenimą su tėčiu jis įsimylėtų žavią šviesiaplaukę Elizą, susilauktų trijų vaikų ir ji galiausiai susirgtų depresija. Šias dvi savo gyvenimo istorijas 2092 metais pasakoja vienintelis likęs mirtingas žmogus Nemo Niekas. O žurnalistui paklausus, tai kuri istorija vis dėlto yra tikra, Nemo atsako : ,,Kiekvienas kelias yra teisingas kelias. Viskas galėjo būti kitaip, bet net ir tokiu atveju tai turėtų tiek pat prasmės“.  Žiūrovui paliekama erdvės laisvai interpretacijai, nes filmo pabaigoje taip ir neatskleidžiama ką būdamas 9-erių metų pasirinko Nemo Niekas.

Kino filmo “Mr. Nobody” kadras

Filme svarbi yra ,,Drugelio efekto“ metafora. Ja pasakoma, kad niekas nevyksta be reikalo. Kiekviena detalė ar smulkmena gali pakeisti gyvenimą. Taip atsitiko ir Nemo, kai jis po daugelio metų sutikęs savo vaikystės meilę Aną, neteko jos telefono numerio – vienintelės galimybės dar kada nors pasimatyti. Ant skaičių užtiško lietaus lašelis.

,,Kodėl aš praradau Aną? Nes prieš 2 mėnesius bedarbis brazilas virėsi kiaušinį. Šiluma jo kambaryje suformavo mikroklimatą, sukėlė nežymų temperatūros pokytį ir galiausiai –stiprų lietų kitame pasaulio gale praėjus dviems mėnesiams. Tas brazilas virėsi kiaušinį užuot ėjęs į darbą. Jis buvo atleistas iš drabužių gamyklos, nes aš palyginęs džinsų kainas prieš 6 mėnesius nusipirkau pigesnius“ – 2092 metais žurnalistui pasakoja Nemo.

Ši metafora panaudojama ir pačioje filmo pradžioje: Azijoje savo sparnais suplasnojęs drugys sukelė nedidelius pokyčius atmosferoje, ko pasekoje kilo audra kitoje pasaulio pusėje ir ant šlapio medžio lapo paslydusiam vyrui atsistoti padėjo atsitiktina praeivė .Vėliau jie susilaukė Nemo (Nieko).

Kino filmo “Mr. Nobody” kadras

Aktorių, muzikos ir specialiųjų efektų harmonija

,,Ponas Niekas“ yra brangiausias belgų filmas, jam pastatyti išleista 58 milijonai JAV dolerių. Vizualinius efektus fantastinei dramai kūrė ,,Modus FX“ kompanija, kurios užduotis buvo sukurti daugialypią erdvę – įvairius miestus, ateities pasaulį, bei vizualiai patraukliai pateikti kelis Nemo Nieko gyvenimus.

Kalbant apie filmo kokybę negalima nepaminėti ir profesionalių aktorių komandos. Pagrindinis vaidmuo atiteko žinomam amerikiečių aktoriui bei roko grupės ,,30 Seconds To Mars“ vokalistui Jared Leto. Jis vaidino suaugusį Nemo. Filme taip pat vaidino tokios įžymybės kaip Sarah Polley (Eliza) bei Diane Kruger (Ana).

Muzikos pasirinkimas šioje ekranizacijoje taip pat gerai apgalvotas. Režisieriaus sumanymu, muzika filme neturėjo būti per daug emocionali, todėl buvo pasirinktos instrumentinės melodijos, o kartais – tik gitaros skambesys. Tačiau, nebuvo išvengta ir žiūrovui gerai pažįstamų dainų – ekranizajoje skamba Buddy Holly, ,,The Pixies“ kūriniai.

Verdiktas 9/10

Norint suprasti filmą jį reikėtų peržiūrėti bent du kartus. Tai nėra paprastas kūrinys.  Tai – filosofinė pasaka apie gyvenimą, žmogų ir jo sprendimus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: