Kino filmo "Inside Llewyn Davis" kadras

Liuvinas  praganė katiną. Ryžasis tik šast ir išsprūdo pro praviras namų duris. Bėda, kad namai ne Liuvino, o bičiulio, kuriam priklausė ir pats katinas. Štai šitaip nuo pat ankstyvo ryto prasideda bloga Liuvino diena.

Niujorkas,  šešiasdešimtieji. Iš pradžių nelabai aišku ką Liuvinas, veikia, ir kur link eina – šlaistosi šen bei ten, retkarčiais vis pabrazdindamas, oi kaip smagiai pabrazdindamas gitara. Kol galiausiai supranti: jis neturi namų. Nei pinigų. Ir praganė draugo katiną.

Filmas pateisinantis pavadinimą , kurio esmė ne išorinis vyksmas bet jausmas būnant charizmatiško nevykėlio folko muzikanto kailyje. Tiesa, Liuvinas kalba nedaug, ir bala žino ką jis galvoja, tačiau į klajojančio menininko būseną įsijausti padeda lėtas ir intymus filmo vyksmas. Drauge su Liuvinu šalau stabdydama pakelės mašinas, knapsėjau snūduriuodama prie vairo, ir akimirką net sėdėjau ant klozeto. Pasakojimas lėtas ir nelepinantis žiūrovo veiksmu, tačiau nors ir šiek tiek apgailėtina Liuvino būtis, neatrodo atgrasi, netgi priešingai – kažkuo jauki, kaip ir pats Liuvinas, kuriam nepaisant visų ištinkančių nesėkmių sekasi išlaikyti išorinę ramybę. Kantrybės herojus netenka tik kartą, tiesa ne pačiu tinkamiausiu metu, kaip ir dera neįvertintam menininkui, kelti triukšmą prie tylių snobų vakarienės stalo. „Aš profesionalus muzikantas“ sako jis įtūžęs, paprašytas užtraukti dainą užstalėje. Deja, Liuvinui už jo dainas niekas nenori mokėti pinigų.

Kino filmo “Inside Llewyn Davis” kadras

 Iš pradžių maniau, kad jis primena vieną mano bičiulį, menininką, kuriam velniškai nesiseka. Šiaip Levinas turbūt tuo ir fainas, kad visiems primins tą žavų bičiulį, kuriam nesiseka, bet vis tiek atsiranda kas jį pamaitina karšta sriuba; o iš tiesų – tai visą bitnikų kartą ir laisvų menininkų rasę,bandančią pasaulį užkariauti gitara. O pats Liuvinas (akt. Oscar Isaac )toks mielas ir žavus, kad vadinti „nevykėliu“ tiesiog nesiverčia liežuvis, nors įvykių grandinė byloja ką kita: „užstatęs“ vaiką savo bičiulio merginai, bedarbis ir benamis gitaristas Liuvinas patraukia į Čikagą, kur tikisi iš dainavimo uždirbti pinigų.

Kino filmo “Inside Llewyn Davis” kadras

Nekantresnis žiūrovas gali skųstis intensyvumo stoka – veiksmas čia tarsi išskydęs, o daugelį Liuvino biografijos detalių tenka susirinkti apgraibomis – iš pokalbių nuotrupų. Tačiau esmė yra ne „kas nutinka Liuvinui“, bet pabūti prieš srovę plaukiančio užsispyrusio, todėl būtinai kenčiančio menininko kailyje. Melancholija sumišusi su keistu humoro jausmu ir nuostabios čia pat su gitara atliekamos baladės (mano galva – smagiausios filmo dalys) gali turėti ir lopšinės poveikį, tačiau užmigti nesinorės – juk įdomu, kaip baigsis abiems, Ir Liuvinui, ir katinui. Iš to „nieko nevyksta“ vėliau lieka gilus įspūdis, kuomet pagauni save galvojant apie filmą dar kelias dienas.

Kalbant apie blizgią kūrinio pusę, norisi paminėti ne tik šauniuosius brolius Coenus, bet ir aktorių komandą: bet pagrindinio vaidmens Oscar Isaac čia pamatysite netikėtame amplua atsidūrusį Justin Timberlake, Carey Mulligan (turbūt geriausiai žinomą iš filmo „Didysis Gatsbis“) ir Ethan Phillips. Filmas laimėjo 2013 m. Kanų kino festivalio didįjį prizą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: