Kino filmo "The Avengers" kadras

Pasauliniuose kino franšizių reitinguose „Marvel Cinematic Universe‟ patenka tarp lyderiaujančių pozicijų. Tačiau ar pakanka komercinės sėkmės, jog būtum geriausias? „MCU‟ siekia įrodyti, jog jų kompanijos kuriamos kino juostos gali ne tik uždirbti daugiausiai pinigų, tačiau pelnyti sėkmingiausios franšizės idėjos titulą, kuri pakylėtų franšizes į naują lygmenį.

„Marvel Cinematic Universe (MCU) – medijos franšizė, kurios pagrindas serijiniai superherojų filmai, pastarieji nepriklausomai sukurti „Marvel Studios‟ ir paremti personažais, pasirodančiais „Marvel Comics‟ publikacijose. Franšizė išsiplėtę, įtraukdama komiksus, trumpametražius filmus ir televizijos serialus.

Pirmasis „MCU‟ išleistas filmas buvo „Iron Man‟ (2008), kuris praėjo pirmąji filmų etapą, pasibaigiantį kino juosta – „The Avengers‟ (2012). Antrąjį etapą pradėjo „Iron Man 3‟ (2013) ir tikimasi, jog etapą užbaigsiantis filmas bus „Avengers: Age of Ultron‟ (2015). „Marvel‟ taip pat planuoja trečiajį etapą, pradedant kino juosta – „Ant-Man‟ (2015).

Kino filmo “Iron Man 3” kadras

„Marvel Cinematic Universe‟ filmai sulaukė tiek komercinės sėkmės, tiek pakankamai palankaus kritikų įvertinimo. „MCU‟ franšizė bendrame statistiniame vertinime tarp visų laikų geriausiųjų franšizių, užima pirmąją vietą, aplenkusi ilgai sąrašo viršuje buvusią „Harry Potter‟ filmų seriją.

„Spider-Man‟, „Shrek‟, „The Lord of the Rings‟, „Batman‟, „James Bond‟, „Star Wars‟, „Harry Potter‟, visi šie filmai turi vieną bendrą bruožą – jie uždirbo mažiau pinigų nei „Marvel Cinematic Universe‟. Nesenai pasaulio kino salėse pasirodžiusi kino juosta „Captain America: The Winter Soldier‟, kartu su kitais šios kompanijos 8 filmais, atnešė 2,463,300,000 dolerių uždarbį. Šis skaičius lenkia 8 „Harry Potter‟, 7 „Star Wars‟ ir 24 „James Bond‟ filmų uždarbį. Išplaukia išvada, jog „MCU‟ franšizė – „Sėkmingiausia Amerikos istorijoje… neatsižvelgiant į infliaciją‟, teigia kino apžvalgininkas Germain Lussier.

Kino filmo “Captain America: The Winter Soldier” kadras

Apie „Marvel Cinematic Universe‟ franšizės iškopimą į pirmąją vietą tarp visų laikų geriausiųjų, plačiau kalba Germain Lussier, straipsnio „The Marvel Cinematic Universe Is the Most successful Franchise in US History‟ autorius, pateikiantis keletą argumentų, kurie priverčia į „MCU‟ franšizę, įvardijamą kaip geriausią pasaulyje, pažvelgti kitu kampu.

Kita vertus, tai tik pradžia. „Captain America: The Winter Soldier‟ kino salėse pasirodė dar  visai nesenai. „Guardians of the Galaxy‟ pasirodys artimiausiame metų ketvirtyje ir dar pora „MCU‟ filmų kitais metais: „Avengers: Age of Ultron‟ bei „Ant-Man‟. Visi šie filmai bus išleisti dar prieš pasirodant sekančioms „Star Wars‟ ar „James Bond‟ dalims 2015-aisiais. „Šis filmų išleidimo faktas „MCU‟ kompanijai suteiks potencialų 2 mlrd. dolerių uždarbį, o tai išvestų į priekį, kitų kino franšizių atžvilgiu, lengvai‟, teigia Germain Lussier.

Kino filmo “Guardians of the Galaxy” kadras

Žvelgiant į pasaulinius franšizių reitingus, „Marvel Cinematic Universe‟ atsiduria diskutuotinoje padėtyje – visgi „MCU‟ verta ar ne, būti pripažinta sėkmingiausia franšize pasaulyje, kalbant komerciniu požiūriu? Tačiau viena aišku, „Marvel Cinematic Universe‟ verta pripažinti kaip franšize, kuri iš naujo kuria kino franšizių pasaulį.

Šiuo metu „MCU‟ po truputį kino franšizių evoliuciją stumia į kita lygį. „Marvel‟ kompanija peržiangia vienos franšizės serijoje idėją, ji paskleidžia istoriją visose savo filmų serijose. O tai, iš esmės, „Marvel Cinematic Universe‟ filmus padaro  viena didele franšize, kuri per metus išleidžiia net kelias kino juostas.

Pirmiausia derėtų prisiminti: „Anksčiau „MCU‟ paminėtas uždarbis yra „vidinių‟ bilietų kasų, t.y. JAV ir Kanados šalių. Žvelgiant tarptautiniu mastu, „Harry Potter‟ lenkia „Marvel‟ maždaug 2 mlrd. dolerių (atitinkamai 7,723,4 mlrd. ir 5,979,6 mlrd.).‟ Antra: „Neatsižvelgiama į infliaciją. Bilietų kainos dabar gerokai didesnės, nei buvo prieš dviejus ar trejus metus, o šis faktas „Harry Potter‟ pastūmėtų aukštyn, automatiškai ir tokias filmų serijas kaip „Star Wars‟ ar „James Bond‟‟. Ir trečia: „Beveik visos „Marvel‟ kino juostos buvo išleistos 3D formatu‟, ko taip pat nebuvo prieš keletą metų, o tai pakelia bilietų kainas.

Kino filmo “The Avengers” kadras

Pavyzdys, iliustruojantis „MCU‟ franšizės unikalumą: „Iron Man 3‟ ir „Thor: The Dark World‟ yra tiesioginiai „The Avengers‟ tęsiniai. Filme „Iron Man 3‟ Tonio asmeninis konfliktas kyla tiesiogiai iš „The Avengers‟. „Thor: The Dark World‟ prasideda, kuomet sukaustytas grandinėmis Loki sugrįžta į Asgard, labai skirtingas status quo, nei „Thor‟ pabaigoje palikome Loki. Galima žiūrėti visus „Thor‟ serijos filmus iš eilės, tačiau tai nebus geriausias sprendimas.

„Marvel Cinematic Universe‟ siekia perteikti siužetų sąsajas per visas savo kino juostų serijas. Tai naujas kino franšizės konceptas, pakylėjantis franšizes į naują lygmenį. Iki trečiojo filmų etapo, „MCU‟ bus ne tik filmų, kurie „sėdi‟ vienas šalia kito, serija, tačiau tai bus viena išplėtota franšizė, pasakojanti vieną istoriją, kuri žiūrovą nuves iki atomazgos kino juostoje „The Avengers 3‟.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: