Kino filmo "Nightcrawler" kadras

Pernai kino teatrus pasiekęs Dano Gilroy režisūrinis debiutas „Nakties klajūnas“ (angl. „Nightcrawler“) buvo daugiau nei sėkmingas – sulaukęs kritikų ir žiūrovų liaupsių, filmas nominuotas prestižiniams kino pasaulio apdovanojimas. Ar pavyks jam gauti „Oskaro“ statulėlę už geriausią scenarijų, sužinosime jau visai netrukus.

Iki šiol kinomanams Dano Gilroy pavardė nebuvo girdėta – vyras buvo labiausiai žinomas kaip garsios aktorės Rene Russo vyras, o didžiausi jo karjeros pasiekimai buvo bendradarbiavimas su kitais kino kūrėjais rašant scenarijus filmams „Grūdintas plienas“ ir „Bornas. Palikimas“. Tačiau po neo-noir stiliaus trilerio „Nakties klajūnas“ situacija pasikeitė – filmas kritikų vadinamas moderniu šedevru, o žiūrovai nekantriai laukia, kuo dar nustebins režisierius.

„Nakties klajūnas“ pasakoja apie galo su galu nesuduriantį į sociopatiją linkusį vyruką Lou, kuris, po ilgų ir nesėkmingų darbo paieškų, tampa laisvai samdomu nusikaltimų ir nelaimių vietas filmuojančiu operatoriumi. Lou pavyksta parduoti vieną reportažą televizijos žinioms, todėl, įžvelgęs potencialą užsidirbti, vyras kasnakt traukia į gatves medžioti sensacingų kadrų. Ilgainiui Lou ambicijos pradeda imti viršų ir jau nebelieka nieko, ko jis nepadarytų dėl gero reportažo. Nors Lou vaidinantis aktorius Jake‘as Gyllenhaalas įdėjo daug pastangų, kad suvaidintų, ko gero, vieną nemaloniausių tipų pasaulyje, galima drąsiai teigti, jog šis vaidmuo – bene stipriausias jo karjeroje.

Kino filmo “Nightcrawler” kadras 

Filmas turėtų būti itin aktualus dirbantiems žiniasklaidos sferoje, ar norintiems daugiau apie ją sužinoti. Jame atskleidžiama tamsioji žurnalistikos pusė, keliami klausimai apie darbo etiką. Kiek gali sau leisti reporteris? Žinoma, tai numatyta teisės aktuose, tačiau jų ne visada paisoma. Svarbiausia televizijoje – reitingai. Kaip toli galima dėl jų eiti? Ką galima rodyti, o ką demonstruoti jau būtų per daug? Filmo veikėjai veikia be jokių skrupulų ir, kaip neretai pasitaiko, lieka už tai nenubausti, sėkmingai įgyvendina savo tikslus. Filmo moralas gana ironiškas: lipk kitiems per galvas ir tau pasiseks. Ekrane žiūrovai mato ambicingo sociopato sėkmės istoriją, kurios eigoje – ne vienas lavonas, šantažas ir išdavystė. Pasirinkdamas tokį kūrybinį sprendimą, režisierius rizikavo, tačiau jo idėjos – labai paveikios, filmas kelia daug klausimų. Danas Gilroy žiniasklaidos veikimo būdų nevertina, jis tik interpretuoja, o nuspręsti, išteisinti herojus ar nuteisti, paliekama žiūrovui.

Kino filmo “Nightcrawler” kadras 

Tai, kad filmas nominuotas „Oskaro“ statulėlei už geriausią scenarijų, daug pasako apie jo kokybę. Tačiau neapsigaukite, svarbiausia filme – ne veiksmas, o herojaus vidinė transformacija. Filme „Nakties klajūnas“ režisierius Danas Gilroy kalba ne tik apie žiniasklaidos užkulisius, kuriuos dažnai bandoma nuslėpti, bet ir apie sveiką protą užgožiančias ambicijas, nuo kurių nė vienas nesame apsaugotas.

Verdiktas: 10/10

 „Nakties klajūnas“ bus įdomus žiniasklaidos atstovams, filmą verta pamatyti ir svajojantiems jais tapti. Kad nusiimtų rožinius akinius ir suvoktų, jog žurnalistika – sunkus darbas, dažnai verčiantis išbandyti ar net praplėsti moralės ir etikos ribas. Patiks ir neo-noir stiliaus gerbėjams. Na, o visiems kitiems dar prieš „Oskarų“ teikimo cermoniją siūlyčiau įvertinti ką tik iškepto, bet perspektyvaus režisieriaus darbą – prestižinei statulėlei filmas nominuotas ne šiaip sau.

Taip pat skaitykite: TOP 10 filmų, kuriuose laimi blogiukai

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: