Kino filmo "Brokeback Mountain" kadras

Nors kino mėgėjai ir pritaria, kad filmas „Avarija“ (angl. „Crash“) nepranoko „Kuproto kalno“ Oskarų apdovanojimuose, tačiau atrodo, jog visi pamiršo kodėl taip atsitiko. Kino kritikas Richardas Roeperis, teigia, kad „Kuprotas kalnas“ yra klasikinė meilės istorija, nepaisant gėjiškų santykių filmo centre. Taip, mes esame regėję siužetų apie uždraustą meilę ir iki šio filmo, tačiau mes nesame matę gyvesnio, bei tragiškesnio gėjų meilės ryšio. Būtent dėl to, filmas išlieka unikalus.

Siužeto santrauka: du fermos darbuotojai nusprendžia pailsėti nuo savo darbo, vėliau suprasdami jog gyvena meluodami patys sau. Džekas Tvistas (akt. Džeikas Gilenholas) ir Enis Del Maras (akt. Hytas Ledžeris) užmezga romaną Kuprotojo kalno papėdėjė, kol jų žmonos nė neįtaria kokie slapti santykiai sieja jų vyrus. Džekas ir Enis stengiasi gyventi šemyninį gyvenimą, tuo pat metu bandydami jį suderinti su Kuprotojo kalno patirtimi. Šiuos veikėjus būtų galima laikyti biseksualiais, bet jų susitikimai leidžia suprasti, kokias slaptas aistras jie iš tiesų nori tenkinti.

Praėjo dešimt metų nuo šio filmo išleidimo, tad pateiksime kelias priežastis, kodėl šį filmą būtų verta išvysti dar kartą.

Kino filmo “Brokeback Mountain” kadras

1. Geriausias Džeiko Gilenholo vaidmuo

Džeikas Gilenholas buvo nominuotas oskarui už šį vaidmenį. Veikėjo Džeko supratingumo ir naivumo mišinys yra pribloškiantis: Džekas nuramina Enį sakydamas „atsiprašau“, kai šie pirmą kartą suartėja. Kad ir koks tyras bebūtų jų meilės nuotykis, Džekas privalo palenkti Enį į savo pusę, kad šie santykiai įvyktų. Dž. Gilenholas sužiba, kuomet jis niūriai bei šiek tiek vaikiškai prabyla Eniui jog: „Kartais aš tavęs taip pasiilgstu, kad vos ištveriu savo kailyje.“ Šis „pažeidžiamumas“ atsiduria filmo įvykių centre.

Kino filmo “Brokeback Mountain” kadras

2. Intriguojantis Hyto Ledžerio vaidmuo

Enis Del Maras – veikėjas, pasimetęs savo geismuose, nuolat murmantis bei nesugebantis susitvarkyti su savo žmona Alma. Aktorius puikiai pavaizdavo Enio susikaustymą bei geidulio slopinimą savo veido bruožais. Ko gero, tai vienas iš labiausiai savo jausmus slėpusių filmo veikėjų visoje kino istorijoje. Atrodo, kad jo tariami žodžiai yra užstrigę po jo Adomo obuoliu.

3. Stulbinantis garso takelis

Būtų galima kalbėti apie skambias bei nesunkiai atpažįstamas Gustavo Santaolalos sukurtas melodijas, tačiau nederėtų pamiršti ir skambių „country“ stiliaus muzikos hitų. Vienoje filmo vietoje, bare užgrojus Lindos Ronstad dainai „It‘s So Easy“ („Viskas taip paprasta“), atsiskleidžia visa filmo situacija: „Žmonės sako, kad meilė tik kvailiams, / o aš tik laužau taisykles“. Vilio Nelsono atliekama daina „He Was A Friend of Mine“ („Jis buvo mano draugas“) skamba lygiai taip pat skaudžiai kaip ir „King of the Road“ („Kelio karalius“), vaizduojanti vienatvę.

 

Kino filmo “Brokeback Mountain” kadras

4. Pirmasis puikus Anne Hathaway pasirodymas

Nors dauguma žiūrovų tiesiog nemėgsta Anne Hathaway, tačiau vien dėl to negalima nuvertinti šios puikios aktorės vaidybos sugebėjimų. Džeko žmonos vaidmuo „Kuprotame kalne“, pateikia ją kaip žaismingą bei gražią moterį, kurios šarmas neišblėsta iki paskutinės filmo scenos, kuomet „Luuren“ tampa rūstesnė. Jos vaidmuo yra subtilus, bet tuo pat metu rimtas, todėl galima teigti, jog tai yra vienas iš ryškiausių aktorės vaidmenų.

Kino filmo “Brokeback Mountain” kadras

5. Michelle Williams atlieka nepakartojamą vaidmenį

Enio žmonos Almos reakcija yra šokiruojanti, kuomet ji konfrontuoja savo vyrą atliekant neaiškius reikalus laisvalaikio metu. Ginčo metu, šios veikėjos žodžiai tiesiog veria širdį.

Kino filmo “Brokeback Mountain” kadras

6. Siužetas nei kiek nesiskiria nuo orginalios istorijos

Annie Proulx novelė „Kuprotas kalnas“ atrodė per trumpa jog taptų ekranizuota, tačiau kino juostoje viskas vaizduojama detaliai, nepamirštant ir dialogų. Pati autorė teigė, kad ji ko gero yra pirma rašytoja Amerikoje, kurios kūrinys buvo perteikiamas taip smulkmeniškai. „Kuomet pirmą kartą pamačiau ši filmą, aš buvau priblokšta, kad Džeko ir Enio veikėjai manyje vėl atgijo.“ Būtų galima teigti, jog filmų režisieriams derėtų adaptuoti daugiau novelių kuriant filmus.

7. Filmo kulminacija yra nepamirštama

Kuomet filmo meilės nuotykiai užgęsta ir nekaltas jaunatviškumas yra pakeičiamas branda, Enis ištaria nepamirštamą, trijų žodžių frazę. Žiūrėdami šį filmą jausitės taip, lyg paskutiniąsias dvi savo gyvenimo valandas patys bandėte nuslėpti savo neviltį ir skausmą. Net ir po dešimties metų, šį filmą galima laikyti puikiu liepsnojančios ir niekada nesenstančios meilės pavyzdžiu.

Louisas Virtelis

Parengta pagal hitfix.com

Taip pat skaitykite: „Closer“ – romantika, iš kurios nebyra cukrus

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: