Kino filmo „Matilda“ kadras

Dar nepasiekęs kino teatrų, rusų režisieriaus Aleksėjaus Učitelio filmas „Matilda“ jau spėjo tapti aršių diskusijų ir neramumų Rusijoje priežastimi. Filmo siužetas, vaizduojantis caro Nikolajaus II romaną su baleto šokėja Matilda Kšešinskaja, sukėlė didžiulį nepasitenkinimą tarp tikinčiųjų dėl tariamo šventuoju paskelbto caro atminimo išniekinimo.

Filmas, kurio oficiali premjera numatyta spalio mėnesį, pasakoja apie tris metus trukusį Nikolajaus irbalerinos  Matildos romaną prieš jam vedant Vokietijos princesę Aleksandrą ir tampant paskutiniuoju Rusijos imperijos caru. Nikolajus ir jo šeima, išžudyti bolševikų Jekaterinburge 1918-aisiais, 2000-aisiais metais Rusijos stačiatikių bažnyčios buvo paskelbti šventaisiais. Dalis Rusijos stačiatikių piktinasi, kad filmas „Matilda“, kuris taip pat buvo finansuotas Rusijos kultūros ministerijos, rodo nepagarbą šventuoju paskelbto caro atminimui vaizduojant jį erotinėse scenose.

Matilda Movie

Filmo „Matilda“ kadras

Filmo siužetu nepatenkinti buvo ir stačiatikių bažnyčios dvasininkai, tarp jų ir vyskupas Tichonas, užimantis aukštą poziciją žymaus Maskvos Sretensky vienuolyno valdyboje. „Žiūrint iš istorinės pusės, tai istorijos išniekinimas, mūsų kultūros išniekinimas“,- sakė vyskupas kovo mėnesį.

Matilda movie 5

Filmo „Matilda“ kadras

Nepasitenkinimą filmo siužetu reiškia ne tik dvasininkai ir tikintieji, bet ir buvusi okupuoto Krymo prokurorė bei dabartinė Rusijos dūmos deputatė Natalija Poklonskaja. Sūkūrusi judėjimą prieš „Matildą“, politikė reikalavo filmą uždrausti ir teigė, kad žiūrėti erotines scenas, nepadoriai vaizduojančias šventąjį carą, būtų nuodėmė. Režisieriui pasiūlius prieš kritikuojant pažiūrėti patį filmą, N. Poklonksaja kategoriškai atsisakė.

Matilda movie 4

Filmo „Matilda“ kadras

Tačiau Rusijos vyriausybei nusprendus filmo neuždrausti, radikalių tikinčiųjų nepasitenkinimas ilgainiui peraugo į teroristinius veiksmus. Poklonskajos judėjimo įkvėpti radikalai sukūrė Islamo valstybę primenančią stačiatikių organizaciją, pramindami ją „Krikščionių valstybe – Šventąja Rusija“. Ši organizacija vasario mėnesį perspėjo vyriausybę, kad „kino teatrai degs“ jei „Matilda“ pasirodys jų ekranuose. Vyriausybei nesureagavus, rugpjūčio menėsį buvo mėginta padegti filmo režisieriaus studiją Sankt Peterburge, tačiau žalos pačiai studijai padaryti nepavyko.

Matilda movie 2

Filmo „Matilda“ kadras

Rugsėjo 4-ąją Jekaterinburge buvo suimtas vyras, tyčia įvažiavęs ir suniokojęs kino teatro įėjimą. Trys „Krikščionių valstybės“ nariai taip pat buvo suimti dėl tyčinio nuosavybės niokojimo rugsėjo 11-ąją, kai dvi mašinos, stovėjusios netoli filmo režisieriaus teisininko kabineto, buvo padegtos, o prie jų buvo palikti rašteliai su žodžiais „Dek už Matildą“. Po šio išpuolio buvo atšaukta išankstinė filmo premjera Maskvoje. Dėl keliamos grėsmės, „Krikščionių valstybės“ lyderis Aleksandras Kalininas ir trys jo bendrininkai praėjusį trečiadienį buvo suimti ir Rusijos teismo sprendimu bus laikomi nelaisvėje iki lapkričio 22-os dienos.

Matilda movie 3

Filmo „Matilda“ kadras

Filmo „Matilda“ uždraudimas būtų nusižengimas prieš Rusijos konstituciją, kuri draudžia cenzūrą dėl politinių ar ideologinių priežasčių. Tačiau filmo priešininkai tam prieštarauja remdamiesi 2013-aisiais priimtu nauju įstatymu, pagal kurį tikinčiųjų religinių įsitikinimų įžeidimas taip pat yra laikomas kriminaliniu nusikaltimu.

Pats režisierius teigė, kad caro atminimą gerbia ir myli ne mažiau nei filmu besipiktinantys tikintieji. Filme vaizduojama istorija jo akimis yra ne nepadorus romanas, o tikros meilės pavyzdys.

Taip pat skaitykite: „Ledi Makbet“ – laikui nepavaldi istorija apie gaivališką su niekuo nesitaikančią meilę

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: