© Gao Brothers nuotr.

Provokuojantys, kandūs, šmaikštaujantys politinėmis temomis – dviejų Kinijos menininkų komanda Gao Brothers.  Ketvirtį amžiaus kuriantys broliai Gao Qiang ir Gao Zhen – artistai, kuriems nė motais Kinijos valdžios cenzūra.

Šandongo provincijoje gimę, o šiuo metu Pekine įsikūrę broliai Gao Zhen (1956) ir Gao Qiang (1962), pasaulyje žinomi kaip Gao Brothers, kurti pradėjo 1985 metais. Dueto kūriniai – skulptūros, piešiniai, fotografijos bei performansai. Daugeliui savo darbų menininkai įkvėpimo sėmėsi iš jų pačių šeimos tragedijos –  Kultūros revoliucijos, kurios iniciatorius buvo tuometis Kinijos lyderis Mao Dzedunas, metu,  buvo sulaikytas ir nelaisvėje mirė brolių tėvas. Būtent dėl šios priežasties Gao Brothers kūryboje nuolatos šmėžuoja pirmininko Mao atvaizdas: Pekino menininkai sukūrė buvusio lyderio skulptūrą, kuriai trūksta galvos, taip pat seriją ryškiaspalvių skulptūrų, vaizduojančių Mao su didžiulėmis krūtimis bei daugybę kitų darbų, kuriuose Mao Dzeduną galima išvysti netikėtame amplua.

©  Gao Brothers nuotr.

Brolių Gao Zhen ir Gao Qiang kuriamas menas skirtas kovoti su neteisybe, priespauda bei smurtu šalyje. Gao Brothers nebijo kurti prieštaringai vertinamų darbų – tokių, kurie atskleistų Kinijos valdžios manipuliavimą visuomene bei eilinio piliečio padėtį šalyje. Vis dėlto, menininkams tenka susidurti ir su nemažai problemų dėl jų akivaizdaus valdžios kritikavimo: brolių kūrinį „Kristaus egzekucija“ (2009), kuriame septynios pirmininko Mao skulptūros šoviniais ginklais taikosi į Jėzų Kristų, uždrausta eksponuoti Kinijoje, o komunistų partijos įsakymu buvo uždaryta Gao Qiang ir Gao Zhen studija – galerija. Lyg to dar būtų maža, saugumo pareigūnai  pradėjo sekti kiekvieną jų žingsnį. Tačiau Gao Brothers lieka ištikimi sau, nežada keisti savo stiliaus ir net džiaugiasi – Kinijos valdžios susirūpinimą jų menine veikla laiko savo pasiekimu, tačiau pripažįstą, jog prieš kelis dešimtis metų už tokį akibrokštą valdžiai būtų pasiųsti myriop.

©  Gao Brothers nuotr.

Duetas Gao Brothers pasauliui padovanojo ne tik satyrinio pobūdžio kūrinių apie buvusį Kinijos ministrą, bet ir meninių akcijų bei performansų, meno mylėtojų vykdomų iki šių dienų. Viena iš jų – „Apsikabinimas“. Prieš daugiau nei dešimt metų broliai suorganizavo performansą, kurio tikslas – 15 minučių trukmės apsikabinimas poroje bei kolektyvinis apsikabinimas, trunkantis dar 5 minutes. Atrodytų nekaltas užsiėmimas, tačiau ir jo tikslas – stimuliuoti individo emocijas, stengiantis išspręsti abejingumo problemą tarp žmonių, konfliktus tarp valstybių bei sukurti naujus žmonių tarpusavio santykius, kuriuose karaliautų tolerancija ir pakantumas. „Apsikabinimo“ akcija vykdoma nuo 2010 metų.

©  Gao Brothers nuotr.

Kinijos menininkų Gao Brothers darbai buvo įtraukti į „Kinijos moderniojo meno istorijos“, „Kinijos avangardo fotografijų“ bei „Geriausių Kinijos fotografijų“ knygas. Gao Zhen ir Gao Qiang skulptūros, fotografijos ir paveikslai laikomi privačiose bei muziejų kolekcijose visame pasaulyje.

©  Gao Brothers nuotr.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: