Kino filmo "Killer Joe" kadras

Lėtu, rafinuotu filmų tempu pasižymintis Viliamas Friedkin‘as „Žudiką Džo“ pristato jam įprastu būdu. Sudomina, užkabina ir visai neskubėdamas, žingsnis po žingsnio, nuodugniai piešia intriguojančią istoriją.

Tai atstumianti, pigi, degraduojanti istorija, tačiau ji patenkina kažkokį vidinį sadomadochistinį poreikį dėka kurio stebėdamas visą tą padugnių festivalį bjauriesi, bet tiesiog negali išjungti filmo, ar atsistoti ir išeiti iš kino salės.

Ar tu nužudysi mano mamą?

Moraliai supuvęs narkotikų prekeivis Krisas įklimpsta į skolas ir vienintelis logiškas būdas gauti pinigų jam atrodo – mamos nužudymas. Mama neblogai apdrausta, ją nužudžius būtų pinigų skoloms ir dar liktų santaupų atbukusiam jo tėvui, kažkelintai žmonai ir priekvailei sesei. Yra tik vienas kabliukas, nors visa šeimynėlė aiškiai votim apaugus (išskyrus ne viso proto sesutę), bet nei vienas nenori teptis rankyčių pats. Būtų puiku, jeigu mamytę nužudytų kas nors kitas. Taip čia įsipaišo solidus ir tiesiog maniakiškumą spinduliuojantis žudikas Džo (aktorius Matthew McConaughey).

Kino filmo “Killer Joe” kadras

Kas ta moralė?

Filmas ypatingai amoralus ir tas aiškus vertybių trūkumas paradoksaliai iškelia moralės bei vertybių svarbą. Vertybių, moralės nebuvimas parodo koks būtų pasaulis, jeigu jame neegzistuotų jokie skrupulai, jokie tabu. Ką nori tą darai, taip sakant. O pasirodo žmogus nori visko, greitai ir daug. Užverda mėsmalė ir vis galvoji, kad kažkur iš tiesų yra tokių visomis prasmėmis degradavusių individų.

Režisierius leidžia mėgautis lėkštomis nuogybėmis, pigiu chamizmu, laukinės laisvės idėja, bet tuo pačiu primena, kad žmogus ne žvėris. Ar bent jau neturėtų toks būti, nes paleidus tą žvėrį žmogumi būti jau nebepavyksta. Visi susitepę, visi purvini, niekas neturi ribų, o pasiekę dugną jie vis tiek nesiliauja kasti.

Kino filmo “Killer Joe” kadras

Aukštas lygis

Režisieriui pavyko surinkti iš tiesų puikius aktorius, kuriems sunku rasti priekaištų. Gausu stambaus plano scenų, intymių, emocionalių vietų, kurių sėkmė priklauso tiesiog nuo to, kaip su užduotimi susitvarkys filmo žvaigždės. Čia jos susitvarko puikiai. Matthew McConaughey, Emile Hirsch, Juno Temple, Thomas Haden Church, Gina Gershon – tai patyrę ir savo darbą išmanantys žmonės, kurie žiba visi drauge, neužgožia vienas kito ir nors pagrindinį vaidmenį atlieka Matthew McConaughey nelieka nepastebėti ir kiti.

Nors atidžiau stebint filmą galima pastebėti vieną kitą klaidelę, tačiau pačios nuotaikos ir siunčiamos žinutės tai nesugriauna. Kruvinomis rankomis susikibę kalbame maldas aukščiausiajam ir tikimės šiltos vietos rojuje, nors žemėje jau seniai sukūrėme pragarą.

Verdiktas 8/10

„Žudikas Džo“ – tai slegiantis, bet labai įtraukiantis reginys. Degradavusi tiesa bado akis, o faktas, kad kartkartėmis ta tiesa hiperbolizuojama tik pabrėžia, kad žmogui nėra nieko švento. Deja filmas nėra itin novatoriškas. Idėja, kad žmogus žmogui vilkas jau seniai girdėta, vis tik kažkam laikas nuo laiko reikia tai priminti.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: