Kadras iš kino filmo "Streikas"

Šiandien, spalio 14-ą dieną lietuviško filmo „Streikas“ kūrėjai maloniai nustebino savo gerbėjus.

Filmas apie juodaodį niujorkietį „didžėjų“ Luke, kuris Vilniuje atranda savo šaknis, elektroninės muzikos sceną ir žavią klubinėtoją Martą (aktorė Beata Tiškevič), išplatintas internete dar nepasibaigus seansams šalies kino teatruose. Nuo šiol visi norintys, bet kuria banko kortele sumokėję penkis litus (du dolerius), gali pamatyti filmą Vimeo.com svetainėje. Tai pirmas kartas Lietuvos istorijoje, kai ilgo metražo filmas platinamas tokiu būdu.

Filmo režisierius Romas Zabarauskas, šiuo metu viešintis Meksikoje, kur spalio 18-ą dieną pristatys „Streiką“ išskirtiniame „Nacionalinės Sinematekos“ seanse, taip komentuoja šį sprendimą: „Pradėję „Streiko“ rodymą Lietuvos kino teatruose, sulaukėme daugybės užsienio lietuvių prašymų parodyti filmą. Be to, po sėkmingų premjerų Maskvoje, Lvove, Toronte, Niujorke atsiranda vis daugiau žiūrovų, kurie nori rekomenduoti filmą savo draugams – tai kodėl neleidus jiems to padaryti?“

Ar „Streiko“ kūrėjai nebijo, kad filmas bus nutekintas į internetą ir žiūrimas nelegaliai? „Filmų platinimas internete yra sudėtinga dilema“, – teigė Romas Zabarauskas. „Kai Holivudo studijos pagaliau susitars tarpusavyje ir pradės rodyti savo filmus internete, nelegalus platinimas neteks dabartinės reikšmės. O kol kas tikiu, kad „Streiko“ žiūrovai skirs penkis litus ir pasižiūrės filmą legaliai. Žinoma, tai bus išbandymas, kuris parodys, ar esame civilizuoti žmonės, ar visgi kol kas esame beždžionėlės. Kaip bebūtų, manau, kad menas turi būti prieinamas visiems, todėl drąsiai kviečiu į „Streiką“, – komentavo režisierius.

Vimeo.com peržiūrą įsigyję žiūrovai taip pat pamatys niekur nerodytą reportažą iš premjeros Maskvos Tarptautiniame Kino Festivalyje. Be to, visos platinimo internete surinktos lėšos bus skirtos naujam Romo Zabarausko filmui „Vita Woolf“ finansuoti. „Streikas“ taip pat rodomas Vilniaus „Pasakos“ ir „Skalvijos“, Panevėžio „Garso“, Klaipėdos „KKKC“ kino teatruose.

Filmą galima peržiūrėti adresu https://vimeo.com/ondemand/wewillriot

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: