Serialo "A Young Doctor‘s Notebook" kadras

Šviežumu ir Britiškumu alsuojanti Meistro ir Margaritos kūrėjo M. Bulgakovo kūrybos interpretacija pasitelkiant itin aukšto lygio aktorių kolektyvą – jaunąjį Harį Poterį (Daniel Radcliffe) ir charizmatišką madmen‘ą (Jon Hamm), kviečia į pasiutusią, kiek pakvaišusią jauno daktaro kelionę jo gyvenimo labirintais, kurį lydi juodasis humoras, tragedijos ir nesusipratimai.

Kaip ir Čechovas, prieš tapdamas rašytoju M. Bulgakovas dirbo nedidelėje kaimo ligoninėje gydytoju, tad „Jaunojo daktaro užrašai“, tarsi jo memuarai, beabejo pagražinti sutirštintomis spalvomis. Kad ir kaip bebūtų tai trumpų pasakojimų rinkinys, kuriuo remiantis plačiajai auditorijai buvo pristatytas naujas, šmaikštus ir desperatiškumu alsuojantis serialas “A Young Doctor’s Notebook”, kuris tikrai labai skiriasi nuo to, ką šiuo metu matome televizijoje.

Serialo siužetas

Jaunas, ką tik medicinos mokslus baigęs daktaras (Daniel Radcliff) yra paskiriamas į atšiaurų Rusijos kaimą būti vieninteliu daktaru apylinkėse. Po itin puikiais sugebėjimais garsėjančio Leopoldo Leopoldovičiaus šis kresnas, vaiką primenantis daktaras sukelia daug abejonių itin skurdžiam, tačiau pakankamai kvalifikuotam ligoninės personalui. Veiksmas vykta ankstyvajame XX amžiuje kur jaunajam daktarui tenka susidurti su to meto iššūkiais – skurdžia medicinos įranga, susisiekimo problemomis ir pirmojo pasaulinio karo padariniais.

Apie ką?

Serialo kūrėjai priėmė neįtikėtinai sumanų sprendimą vaizduoti tą patį daktarą skirtinguose laikotarpiuose pasitelkiant skirtingus aktorius. Radcliffe‘as vaidina jaunąją naivaus daktaro versiją, kuris ką tik baigė mokslus prestižiniame Maskvos universitete ir yra paskiriamas į Muryjovo kaimo ligoninę. Hamm‘as vyresnioji daktaro versija, pagal kurio atsiminimus ir yra pasakojama istorija.  Visgi sumanumas slypi ir daktarų bendravime, tarsi haliucinacija Radcliffe‘ui pasirodantis Hamm‘as, vis pateikia tam tikrų patarimų ar nuogąstavimų, kaip jam derėtų elgtis vienoje ar kitoje situacijoje, kad neištiktų tokia baigtis, kokioje dabar yra pats Hamm‘as.

Serialo “A Young Doctor‘s Notebook” kadras

„Šis serialas, tai tarsi atminties žaidimas, kurį žaidžia mano personažas prisimindamas „jauną“ save. Nepaisant to mano veikėjas, turi rimtą problemą – priklausomybę morfinui, taigi atmintis gali ne visuomet būti teisinga.„- Jon‘as Hamm‘as

„Kodėl aš čia?“ jaunasis daktaras nenustoja klausti savęs ir nors kuo toliau tuo labiau jo įgūdžiai stiprėja, šis klausimas jam neišgaruoja iš galvos. Dėl mums nesuvokiamos priežasties geriausias savo kurse studentas paskiriamas į atšiaurų kaimą, kuriame dėl pinigų, higienos, maisto trūkumo miršta žmonės. Jam čia nėra ką veikti, iki parduotuvės pusė dienos kelio, o oras – nesibaigianti sniego lavina, kuri įkalina jaunąjį daktarą ligoninėje visam laikui.

Visgi apibūdinti serialo žanrą pakankamai sudėtinga. Vien komedija ar drama jo pavadinti negalima, tad tragikomedijos sąvoka čia tiktų labiausiai. Persipynę santykiai tarp vyresniojo ir jaunesniojo „aš“, nevalyvumas priimant pirmuosius pacientus ir daug daug kraujo, kuris retkarčiais priverčia prisimerkti.

Aktoriai

Absoliuti serialo žvaigždė – darnus pagrindinių ir antraplanių aktorių darbas, kuriam priekaištų nėra. Hamm‘as ir Radcliffe‘as vaidiną vieną ir tą patį asmenį, tik skirtingu metu. Vien jau komedijos elementą įžvelgti čia nesunku – vienintelis panašumas tarp aktorių yra tamsi plaukų spalva. Net ūgis skiriasi, tačiau jiems tai netrukdo įkūnyti vieno ir to paties asmens. Žiūrovą taip „užkabina“ jų vidinė energija ir charizma, kad tiesą sakant po kurio laiko jie tampa labai panašūs. Jaunasis Haris Poteris neprarado savo jaunatviško žavesio ir jį vis dar nesunku pavadinti pašėlusiu šešiolikmečiu. Jis puikiai perteikia serialo nuotaiką, komišką išgąstį ir naivumą, kurio ir tikimąsi iš jo personažo. Demonstruodamas įgimtą keistumą ir energiją jis išsamiai papasakoja nepatyrusio daktaro istoriją, kur vietoj gyvybės gelbėjimo veiksmų jis bėga slapta paskaityti vadovėlio.

Serialo “A Young Doctor‘s Notebook” kadras

„Aš mačiau čia daug siaubo ir tragedijos. Et, laimingos dienos!“ taria Hamm‘o personažas, kuris nors ir nėra toks patrauklus kaip Don’as Draper’is, jis turi kažką tokio kas neleidžia nuo jo atitraukti akių. Kenčianti nuo priklausomybės morfinui, vyresnioji daktaro versija yra tardoma policijos pareigūnų, kas ir priverčia jį keliauti į jaunystės dienas, į visa ko pradžią. Hamm’as visuomet sugeba įsijausti į kenčiančius, pergyvenančius ir pasimetusius vaidmenis, tad čia jis jaučiasi tarsi žuvis vandenyje.

Antraplaniai aktoriai žiba ne ką mažiau nei Radcliffe’as ar Hamm’as. Pagyvenęs dantistas ar felčeris (Adam Godley) yra itin susijaudinęs dėl jaunojo daktaro pasirodymo ligoninėje. Ir  nors yra nuobodesnis už nesibaigiantį sniegą Muryjovo kaime jis tampa nuolankiu daktaro gerbėju ir padėjėju. Godley žvaigždei nespėjus užgesti po įspūdingo „Braking Bad“ finalo, jis nuostabiai pasirodo kitame, komiškame amplua. Jo užnugarį saugo dvi seselės – Palagėja (Rosie Cavaliero) ir Ana (Vicki Pepperdine), kur viena iš jų niekaip negali pamiršti prieš tai buvusio daktaro Leopoldo Leopoldovičiaus, o kita praskaidrina niūrias jaunojo daktaro dienas savo kompanija.

Serialo elementai

„Jaunojo daktaro užrašai“ tonas nuolatos kinta ir yra pakankamai platus. Nuo itin niūraus, kraujais srūvančio iki linksmo ir juokingo. Serialas kaip ir dera Britams yra itin trumpas, vos keturios 20 minučių trukmės serijos vienam sezonui. Tad kūrėjų užduotis per tokį trumpą laiką išplėtoti veikėjus, sukurti jų pasaulį yra išties ambicinga. Ir visgi jiems tai pavyko. O Hamm’o ir Radcliffe’o pasirodymas įstringa atmintin vos po kelių pirmos serijos minučių.

Įdomu tai, jog Hamm‘as visų pirma buvo pasamdytas kaip serialo prodiuseris ir pagrindiniame vaidmenyje įsivaizdavo tik Daniel‘į Radcliffe‘ą. Po kurio laiko, kai buvo nuspręsta jog vyresnioji daktaro versija bus patikėta pačiam Hamm‘ui jis sunerimo jog nesugebės įvaldyti Britiško akcento. „Daug žmonių dirbo prie to jog mano akcentas būtų pakenčiamas ir neskambėtų keistai. Aš tikrai nesu gabus akcentui, tad tikiuosi jog man pavyko visai neblogai.“ teigia Hamm‘as.

Šis serialas tapo tikru hitu Jungtinėje Karalystėje, tačiau ar Amerikos publika bus taip pat sužavėta kaip ir Britų pažiba tapęs „Dowton Abbey“ Hamm‘as abejoja „Tai labai Britiškas šou, jis juokingas, bet labai tamsus. „Downton Abbey“ prabangus, milijonus dolerių kainuojantis televizijos projektas, kurių mūsiškis nei trečdalio tiek neturi. Tačiau nors ir tokių lėšų neturime, rezultatai yra geri, sukūrėme puikų televizijos šou, kuris egzistuoja savame, keistokame pasaulyje.“

Verdiktas 9/10

Tai įdomus, keistas, šiurkščiai juokingas televizijos serialas, kuriame netrūksta dramos ir komiškų situacijų. Puikus aktorių darbas, XX amžiaus pradžios atmosfera ir originalios kūrėjų idėjos išties sukuria efektingą reginį, kurį su malonumu galima žiūrėti gūdžiais žiemos vakarais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: