Serialo „The Leftovers“ kadras

Vasarą JAV televizijos giganto HBO žiūrovams pristatytas serialas ,,The Leftovers“ – pasakojimas apie netektis ir paslaptingus įvykius, klausiantis ar tikrai galima po didelių sukrėtimų gyventi taip, kaip anksčiau.

„The Leftovers“, kas išvertus iš anglų kalbos reikštų „likusieji“, pasakoja apie mažo Amerikos miestelio gyventojus praėjus trims metams po paslaptingo įvykio, kai staiga nuo žemės paviršiaus paslaptingai dingsta du procentai pasaulio gyventojų. Tiems, kurie liko, tenka susitaikyti ne tik su nežinia ir mylimųjų netektimi, bet ir gyventi šalia keisto miestelio bendruomenėje susiformavusio kulto, kurį išpažįstantieji tylos įžadais gerbia dingusiuosius ir persekioja su jais susijusius žmones.

Serialas sukurtas pagal po paties pavadinimo Tomo Perrottos romaną. Tiek knygos, tiek serialo nuotaika atitinka temą – jie depresyvūs, niūrūs, tamsūs. Čia svarbiausia ne veiksmas, o emocijos, kurių dauguma yra neigimas, pyktis, abejonės. Serialo sezono kone neįmanoma pažiūrėti vienu prisėdimu, sunku išsėdėti ir vieną seriją nepadarius pertraukėlės. Ir ne dėl to, kad serialas neįdomus ar ištęstas – tiesiog jame per daug slogių emocijų. Nors serialo herojai iš paskutiniųjų bando kabintis į gyvenimą po paslaptingo įvykio, visi puikiai supranta, kad taip, kaip anksčiau, nebebus niekada.

 Serialo „The Leftovers“ kadras 

Įdomu tai, jog  „The Leftovers“ kūrėjas – pats Damonas Lindelofas, prikišęs nagus prie vieno didžiausių visų laikų televizijos hitų – serialo  „Dingę“ („Lost“). Tačiau ar pavyks  „The Leftovers“ pakartoti  „Dingusių“ sėkmę, spręsti dar ankstoka, juolab, kad abu serialai labai skirtingi. ,,Dingusiuose“ netrūko veiksmo ir serialo esmė buvo surasti atsakymus į klausimus, kurių buvo tikrai daug. Netrūksta jų ir seriale  „Leftovers“, tačiau jau pažiūrėjus kelias serijas tampa aišku, jog atsakymų žiūrovai nesulauks. Kūrėjai orientuojasi ne į paslaptingo reiškinio, pradanginusio milijonus žmonių, priežastis – jie tiesiog parodo, kaip gyventi po pasaulinės katastrofos sekasi likusiems. Miestelio gyventojų dingimas tėra praeities įvykis, įtakojęs tai, kas vyksta seriale, o vyksta ne taip jau ir daug – iš esmės  „The Leftovers“ neturi aiškios siužetinės linijos, tiesiog rodomos įprastų žmonių pastangos susitaikyti su savo artimųjų netektimi po masinio dingimo ir gyventi toliau. Vieniems susitvarkyti su užplūdusiomis emocijomis sekasi geriau, kitiems prasčiau, tačiau nelieka nė vieno, kurio paslaptingas įvykis nepaliečia. Išvada – jeigu jums patiko ,,Dingę“, tai nereiškia, kad būtinai patiks ir  „The Leftovers“.

 Serialo „The Leftovers“ kadras 

Kadangi seriale beveik nėra veiksmo, jo varomąja jėga tampa veikėjai, už kuriuos kūrėjai nusipelnė aplodismentų. Seriale neišvysite didvyrių, jo veikėjai – paprasti žmonės su savo ydomis, klaidomis ir vidiniais demonais, kitaip tariant – žmogiški, todėl žiūrovui su jais lengva susitapatinti. Tai – serialas, kuris, nepaisant ganėtinai fantastinio siužeto, yra pateiktas labai realistiškai. Žiūrėdamas į iš pažiūros įprastą žmonių gyvenimą nejučiomis imi galvoti, kaip pats elgtumeisi būdamas jų vietoje. Šiuo atžvilgiu serialas šiek tiek primena ,,The Walking Dead“ – paprasti žmonės, atsidūrę neįprastoje situacijoje.

 Serialo „The Leftovers“ kadras 

Po tokios tirados apie serialo depresyvią nuotaiką ir veiksmo stoką turbūt kyla klausimas – ar verta žiūrėti „The Leftovers“? Jeigu mėgstate filmus, kuriuose ne viskas žiūrovams pateikta ant lėkštelės ir reikia pasukti smegeninę – tikrai verta. Nors seriale nėra veiksmo, tai nereiškia jog žiūrovų nedomins tai, kas vyks toliau. Slogią atmosferą atperka meistriškai sukurtas veikėjų vidinis pasaulis, kartais balansuojantis ties sveiko proto ir beprotybės riba. Į pasaulines katastrofas seriale ,,The Leftovers“ pažvelgta kitu kampu, čia orientuojamasi ne į patį įvykį, o į jo pasekmes, į žmones, po didelių sukrėtimų bandančius gyventi toliau. ,,The Leftovers“, nors nepateikia atsakymų, skatina žiūrovus nuolat kvestionuoti tai, kas vyksta. Viskas apgaubta paslapties šydu, o ar kūrėjai pateiks atsakymus, ar taip ir paliks viską žiūrovų interpretacijai, parodys laikas.

Verdiktas: 9/10. Serialo idėja intriguojanti, o veikėjų charakteriai puikiai suregzti, tačiau dėl savo požiūrio kampo, lėto tempo ir depresiškos nuotaikos tiks ir patiks tikrai ne visiems.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: