© Steve Cutts nuotr.

Ko gero visiems seniai aišku, kad menas – tai ne tik gražiai nutapyti kraštovaizdžiai ar kvapą gniaužiančios pasakiškos nuotraukos, kuriomis tiesiog malonu grožėtis. Menas gali būti suvokiamas ir kaip procesas, skatinantis pokyčius mūsų visuomenėje bei keičiantis žmonių požiūrį į įvairius dalykus. Meną kaip procesą, keičiantį mūsų gyvenimus, suvokia ir iliustratorius – animatorius Steve Cutts, šiuo metu dirbantis Londone.

Steve turėjo galimybę rinktis – po vidurinės mokyklos baigimo pradėti dirbti Mc‘Donald‘s restorane arba studijuoti vaizduojamąją dailę ir jis pasirinko studijas. Savo, kaip iliustratoriaus, karjerą Steve pradėjo vienoje Londono kūrybinėje agentūroje Glueisobar, kurioje keletą metų kūrė skaitmeninius projektus visame pasaulyje žinomoms kompanijoms, tokioms kaip Coca-Cola, Google, Reebok, Nokia, Sony, Bacardi ir Toyota. 2012-ais menininkas leidosi į vieną didžiausių avantiūrų savo gyvenime – palikęs darbą kūrybinėje agentūroje, jis nusprendė tapti laisvai samdomu, nepriklausomu darbuotoju ir sėkmingai dirbo su įvairiomis agentūromis, jo darbai buvo rodomi ir įvairiuose televizijos kanaluose visame pasaulyje.

Beveik 96 tūkstančius prenumeratorių YOUTUBE kanale turinčio menininko darbai tikrai išskirtiniai. Pirmiausia, dėl jo požiūrio į gyvenimą. Steve mano, kad darbas neturi būti slegiantis, bukinantis, alinantis dvasiškai, darbas neturi būti žiurkių lenktynės dėl Visagaliu tapusio dolerio. Ir kokios būna pasekmės, kai darbas tokiu tampa, kas atsitinka su visuomene, kurioje svarbiausia vartotojiškumas, jis kartais šokiruojančiai, kartais šmaikščiai, bet visada labai taikliai pavaizduoja savo animacijose ir iliustracijose. Menininkas savo darbuose kritikuoja moderniąją visuomenę, o jo neišsenkantis įkvėpimo šaltinis – pati visuomenė, kurią dėl kai kurių veiksmų Steve apibūdina kaip pamišusią.

© Steve Cutts nuotr.

Labiausiai Steve išpopuliarėjo sukūręs trumpą filmuką pavadinimu „Žmogus“ (angl. Man), kuris parodo, kaip keitėsi pasaulis, kuomet į Žemę atėjo žmogus, kokios pasekmės liko po jo atėjimo. Menininkas parodo, kad kiekvienas čia esame tik laikinai, tačiau tai, ką paliekame po savęs, tai, kaip elgiamės su gamta, liks amžiams. Ši animacija susilaukė labai daug gamtosaugininkų dėmesio, filmo idėja sužavėjo ir aktyvistus, kovojančius už gyvūnų teises. Manau, kad ne pilnai 4 min trunkantis filmukas privertė susimąstyti ir daugiau kaip 15 mln. žmonių, kurie jį peržiūrėjo Yutube kanale.

© Steve Cutts nuotr.

Apie savo darbus Steve daug nekalba, o ir žodžių nelabai reikia, nes darbai kalba patys už save. Žiūrovai priprato, kad jo animacijos ar iliustracijos turi kažkokią užkoduotą žinutę, kurią jie turi atrasti – kartais ji būna linksma, kartais paviršutiniška ir lengvai suvokiama, o kartais su gilia mintim, kurią suprasti prireikia laiko. Tačiau paklaustas, ar visais savo darbais jis nori pasakyti kažką svarbaus, kažką prasmingo, Steve visgi pripažįsta, kad ne. „Pavyzdžiui, filmuke „Anytime is Ice Cream Time“ koncentruojamasi į istoriją, į pasakojimą, o ne į kažkokią žinutę. Tačiau smagu, jei žmonės įžvelgia kažką, ko galbūt net aš pats kurdamas nepastebėjau“.

© Steve Cutts nuotr.

Menininkas ypač džiaugiasi naujosiomis technologijomis. Jų pagalba jis ne tik gali sukurti savo animacijas ir iliustracijas, bet ir jas publikuoti bei taip užsidirbti. Jis turi Facebook, Youtube paskyras, dėl to yra žinomas, jo darbai prieinami visam pasauliui. „Socialiniai tinklai man suteikia galimybę bendrauti su auditorija, sukurti grįžtamąjį ryšį. Jei jų nebūtų, tai būtų labai sudėtingas, o gal net ir neįmanomas procesas. Galbūt ir darbus tektų pardavinėti gatvėje iš lagaminėlio“.

© Steve Cutts nuotr.

Visiems jauniems, pradedantiems menininkams Steve pataria apsišarvuoti kantrybe. „Atsiduokite idėjai, užsiauginkite storą odą, klausykite savo instinktų ir niekada savęs nenuvertinkite ir nenupiginkite. Ir būtinai visada naudokite automatinį išsaugojimą!”.

© Steve Cutts nuotr.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: