© „Sunday Dancers“ archyvo nuotr.

Duetu „Sunday Dancers“ save vadinančioms menininkėms Ernestai Valai ir Beatričei Vanagaitei šiandien dėmėsio netrūksta – rudenį merginos pristatė savo pirmąją išskirtinių papuošalų kolekciją. Menininkių teigimu, jų tikslas – paversti papuošalus šiuolaikinio meno objektais, kuriuose atsispindėtų aktualios idėjos, žmonių pasaulėžiūra ir tradicijos.

Išskirtiniai papuošalai – išskirtiniam žmogui. „Sunday Dancers“ sukurti kaklo papuošalai nė iš tolo nepanašūs į įprastus vėrinius, kuriuos daugelis damų turi savo papuošalų dėžutėse. Jie labiau primena materialia forma išreikštus manifestus, kurių tikslas nebėra vien tik sukurti akį traukiantį estetinį vaizdą – perteikti šiuolaikinei visuomenei aktualias idėjas ir problemas menininkėms kur kas svarbiau.

„Esame pripratę, kad papuošalai tėra įvairios smulkmenos, kurių funkcija apsiriboja gražia išvaizda, tačiau savyje neturi jokios kitokios papildomos minties. Mums toks sprendimas šiandienos kontekste pasirodė kaip tam tikra atgyvena, tad išsikėlėme iššūkį sukurti papuošalus, kurie ir atrodytų gražiai, ir komunikuotų tam tikrą žinią bei įtrauktų į apmąstymus ar diskusijas“, – sakė menininkės.

© „Sunday Dancers“ archyvo nuotr. 

„Vystant šią kūrybos kryptį, pasidarė aišku, kad dekoratyvią papuošalo funkciją sąmoningai papildžius turiningais, informatyviais bei žinomais vizualiniais simboliais, kurie kursto apmąstyti bei suvokti matomą vaizdą, papuošalas tampa androginiškas, t.y. jis tampa aktualus abiems lytims, nes jame nebelieka stereotipiškai būtent moterų lyties vertinamo vien išorinio dekoratyvumo.“

© „Sunday Dancers“ archyvo nuotr. 

„Sunday Dancers“ papuošalai primena aplikacijas, juose netrūksta užuominų į populiariąją kultūrą. Pavyzdžiui, darbe „Sola fide (What is Your Personal Faith?)“ kryžius pristatomas kaip šiuolaikinis papuošalas, klausiama, kiek tikėjimas šiais laikais yra svarbus, o papuošalas „Santa Muerte (No War. Just Beauty)“ – savita Ukrainos įvykių interpretacija. Menininkių teigimu, viena svarbiausių jų misijų – savo darbuose apjungti praeitį, dabartį ir ateitį.

© „Sunday Dancers“ archyvo nuotr. 

„Sunday Dancers“ kaklo papuošalų kolekcijai pristatyti buvo sukurta ir išskirtinė fotosesija. Papuošalais pasidabinę modeliai pozavo pasipuošę ekstravagantiškais apdarais, kuriuose taip pat atsispindėjo menininkių dueto propaguojamos idėjos – šiuolaikinės visuomenės kritika, individualumas, androginiškumas.

© „Sunday Dancers“ archyvo nuotr. 

Menininkių duetas žada neapsiriboti vien kaklo papuošalais – ateityje jos planuoja pristatyti ir kitokius darbus, į kūrybinį procesą įtraukti kitus menininkus. Nors „Sunday Dancers“ žengia dar tik pirmuosius žingsnius meno pasaulyje, merginų kuriamais išskirtiniais papuošalais jau domisi ne tik Lietuvos, bet ir užsienio meno gerbėjai – gali būti, jog „Sunday Dancers“ darbus netrukus išvysime Londono ir Niujorko parduotuvėse.

© „Sunday Dancers“ archyvo nuotr. 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: