Serialo "The Bidge" kadras

Meksika ir JAV tai du skirtingi pasauliai vienas šalia kito. Meksika – narkotikų, prostitucijos ir gaujų Meka, JAV – teisingumo, amerikietiškos svajonės ir prabangos vietininkė.

Kas atsitiktų jei ant JAV ir Meksikos sienos būtų rastas moters kūnas? Kas imtūsi tyrimo? Korumpuota Meksikos policija ar į visus klausimus, atsakymus turinti JAV? Į šiuos ir daugiau klausimų stengiasi atsakyti šių metų debiutinis televizijos serialas „The Bridge“ („Tiltas“), kurio priešakyje „Inglorious Bastards“ žvaigždė Diane Kruger.

Serialo siužetas

Kaip ir „The Killing“,  kuris sukurtas remiantis Danų televizijos serialu „Forbudelsen“ („Nusikaltimas“), šis serialas prasideda teisėjos mirtimi ant tilto, kuris jungia El Paso, Teksaso valstijoje ir Ciudad Juarez, Chihuahua, Meksikoje. Visą laiką sekame dviejų policijos detektyvų darbą – vienas iš jų patyręs ir pagal Meksikos taisykles žaidžiantis Marco Ruiz (Demian Bichir) ir amerikiečių detektyvė Sonya Cross (Diana Kruger). Jie abu pasirengę bendradarbiauti ir pasitelkę abiejų šalių pajėgas stengiasi surasti serijinį žudiką, kuris po vienos moters nužudymo net nesirengia sustoti.

Apie ką?

Serialas sukurtas pagal populiarų Danų televizijos serialą, taipogi pavadinimu “Tiltas”, kurio daniškoje versijoje tiltas jungia Švediją su Danija. Visa amerikietiško serialo istorija ir net aktorių paveikslas yra praktiškai identiški originalui, tad amerikietiškojo “Tilto” kūrėjai pastangų labai daug neįdėjo, nors šalių kontrastą pasirinko pakankamai taikliai.

Serialas puikiai atspindi vyraujančią atmosferą ir tamsų toną, tai ypatingai atsiskleidžia pasienyje ir imigracijos kontekste, kur meksikiečiai parodomi ne iš geriausios pusės, tačiau labai realistiškai. Lygiai taip pat kaip ir lietingame Sietle ir jo politinėje korupcijoje seriale “The Killing”, negailestinga dykumos kaitra ir komplikuoti imigracijos iššūkiai atsispindi “The Bridge”, kuriam tai suteikia išskirtinumą iš visų kitų policininkų/žudikų televizijos šou.  Kadangi veiksmas vyksta tarp Meksikos ir Amerikos, mes turime galimybę iš esmės pažinti kultūrinį padalijimą, kuriame aptinkame nusistovėjusius stereotipus ir socialinių klasių konfliktus.

Meksikos korupcija ir Amerikos teisingumas, tai kas labiausiai sudomina šiame seriale. Susiduriame su daug papildomų istorijų, kurios supa pagrindinius herojus ir jų mįslę. Daugelis jų atrodo tarsi potencialūs įtariamieji ir duoda galimybę pasireikšti vaizduotei. Keistuolis, vienišius Steven‘as (Thomas Wright) slepiantis didelę paslaptį, erzinantis alkoholikas ir narkomanas žurnalistas Daniel‘is (Matthew Lillard) ir turtinga našlė Charlotte (Annabeth Gish), kuri atranda vis daugiau keistų saitų tarp jos mirusio vyro ir narkotikų prekeivių. Šios istorijos serialui suteikia papildomo šarmo, tačiau visgi pagrindinis jo žavesys – kultūriniai skirtumai.

Didžiausia serialo problema – sezono pabaiga. Pažiūrėjus paskutinę seriją iškyla vienintelis klausimas – Kodėl serialas nesibaigė dviem serijom anksčiau? Labai keistas serialo kūrėjų sprendimas, po kurio nebelieka azarto laukti sekančio sezono.

Serialo “The Bidge” kadras

Veikėjų paveikslas

Kalbant nuoširdžiai Diane Kruger veikėja yra silpnoji grandis.Taip pat galime pastebėti nerealistišką Meksikos policijos pareigūno darbą, kuris praleidžia mėnesius Amerikos policijos nuovadoje. Ruiz yra labai „vingiuotas“ veikėjas, sunku suprasti ar jis „juodas“ ar „baltas“. Šeimos vyras su neištikimybės šleifu ar nuoširdus pareigūnas, kuris balansuoja tarp korupcijos ir teisingumo?

Cross nors ir kenčianti nuo aspergerio sindromo yra tikra nesėkmė tiek ir sumanymo, tiek ir vaidmens pasirinkimo prasme. Visiškai nepatikima ir skurdžiai pateikta veikėja, kurią dar ir kankina skaudžios praeities šmėklos. Ar mes galime patikėti, jog ji būdama  aukšto rango policijos pareigūnė, visiškai nesuvokia žmonių bendravimo subtilybių? Net nesuvokia, kodėl Marco Ruiz žmona skambina jam darbo metu pasiteirauti kaip jis laikosi. Daugelį kartų serialuose ar filmuose teko matyti panašios ligos kamuojamus veikėjus, kurie buvo pateikiami daug išsamiau.

Nepaisant pakankamai negatyvaus požiūrio į abu pagrindinius veikėjus jie turi kažką tokio kas traukia juos vieną prie kito ir tikrai kyla noras juos stebėti  ekrane. Marco ir Sonya neatrodo nei ypatingai gerai drauge, nei ypatingai blogai, tačiau jų veikėjai tikrai nėra geriausia, ką “The Bridge” turi parodyti.

Serialo “The Bidge” kadras

Serialo elementai

Kiekviena serija užfiksuoja nuotaiką ir įsimintiną gamtovaizdį, kuris, tenka pripažinti, tikrai begalo gražus. Dykumos kadrai tiesiog gniaužiantys kvapą, o Juarez’o lūšnynai ryškūs ir spalvingi. Didelius aplodismentus galime skirti meninei režisūrai. Kiekviena scena ne vien puikiai suplanuota, bet ir atrodo labai tikroviškai. Visuomet žinome kur ir kada esame, sterilioje Amerikoje ar purvinoje Meksikoje.

Visos serijos yra labai gerai surežisuotos ir kiekvienas aktorius vaidina gerai – ne puikiai, bet tiesiog gerai, nepaisant Kruger trūkumų, likę aktoriai yra kompetentingi, išmanantys savo darbą. Nieko labai įspūdingo, bet tikrai neblogai. Geriausia iš visų išskirtume Wright’o vaidybą, kur jo veikėjas yra absoliučiai nenuspėjamas ir neaiškus, sunku suprasti ar jis teigiamas ar ne, o tai dar labiau intriguoja. Ted‘as Levine‘as žiūrovams žinomas iš “Avinėlių tylėjimo”, vaidina Cross bosą, kuris demonstruoja simpatiją ir pažeidžiamumą vienu metu.

Kad ir kaip bebūtų gaila, garso takelis nėra stiprioji serialo pusė taip pat. Nuo stereotipinės meksikiečių muzikos iki blankių ir nederamų populiarių dainų „koverių“ tokių kaip „Living on a Prayer“ atliekamų mariači stiliaus grupių.

Verdiktas 7/10

Nors serialas turi savų trūkumų ir jų tikrai nemažai, manome, jog jis vertas jūsų laiko. Tai įdomi serijinio žudiko, katės-pelės istorija, kuri įtraukia ir verčia susimąstyti apie korupciją ir išnaudojimą. Tad jei norite pasigrožėti Meksikos vaizdais ir anglų kalba su meksikietišku akcentu rekomenduojame „The Bridge“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: