Televizijos serialo "The Fall" kadras

Gillian Anderson, kurią turbūt dauguma prisimena, iš kultinio serialo “X- failai”, šiame seriale taip pat vaidina detektyvę, tik šį kartą ji bandys išaiškinti  žmogžudystę. Stela (Gillian Anderson) iš Londono atvyksta į Belfastą, Šiaurės Airijoje, kaip gerbiama policijos pareigūnė – tyrėja, kuriai kaip tikimasi pavyks išsiaiškinti, kas nužudė jauną merginą, nes vietiniai policijai to padaryti nepavyksta.

Tačiau mes – žiūrovai jau pirmojoje serijoje galime gana plačiai susipažinti su Paulu Spektoru – žmogžudžiu. Paulas yra niekuo neišsiskiriantis (be to, kad nužudė ne vieną jauną merginą),dviejų vaikų tėvas, terapeutas, kuris “padeda”, su skaudžiomis netektimis susidūrusiems žmonėms. Iš pažiūros jis atrodo idealus terapeutas, puikiai mokantis išklausyti, surandantis idealias progas įsiterpti bei pasakantis, tai kas jo klientus nuramina ir paguodžia. Tačiau mes žiūrovai matome visai kitą medalio pusę. Paului jo klientų išgyvenimai visiškai nerūpi, jis nesistengia analizuoti jų jausmų. Ir tai puikiai iliustruoja scena: jauna pora sėdi jo kabinete ir išsipasakoja apie savo vaiko netektį, tačiau Paului, kur kas įdomiau piešti nuogą klientės kūną. Žinoma, šį nejautrumą ir išskrypėliškas fantazijas jis moka puikiai užmaskuoti ir likti nesučiuptu.

Televizijos serialo “The Fall” kadras

Paului būdingas nuoseklus planavimas, atsargumas, jo žmogžudystės nėra kažkoks staigus agresijos antplūdis ar tam tikras psichinis priepolis. Jis kruopščiai renkasi aukas, visos jos panašios išvaizda ir amžiumi. Kai eina į aukų namus jis dėvi pirštines. Jis knaisiojasi po jų apatinius juos uosto, vagia daiktus. O po kelių dienų sugrįžta ir lėtai jas pasmaugia, po to maudo, uosto jų oda, skalbia jų rubus, nulakuoja nagus bei fotografuoja, kad vėliau galėtų masturbuotis žiurėdamas į jų nuotraukas. Nors, kaip ir minėjau, jis nesukelia jokių įtarimų nei savo žmonai, nei vaikams, nei aplinkiniams. Atvirkščiai, jis sudaro mylinčio ir rūpestingo tėčio ir vyro vaizdą. Netgi tada, kai išeina šniukštinėti būsimų aukų namų, jis savo žmonai meluoja, jog turi naktinį darbą ir tai tik dar labiau atitolina jį nuo iškrypėlio žmogžudžio įvaizdžio.

Pirmose dvejose serijos žiūrovas gali mėgautis trileriui būdinga siužetine linija. Jose galima išvysti, kaip yra nužudoma dar viena Paulo auka, stebėti jo fetišus bei iškrypusį elgesį. Taip pat visiškai netikėtai užsimezgusį pareigūnės Stelos ir eilinio pareigūno meilės nuotykį, kuris žiūrovui leidžia susipažinti su šia heroja iš arčiau ir tik patvirtina, jog ji šalta, konkreti, stipri, tiesmuka moteris. Geriausiai ją atskleidžia jos pačios pasakyti žodžiai: “Man fucks woman. Man subject. Woman object. That’s fine for you. Woman fucks man. Woman subject. Man object. That’s not so comfortable for you, is it?” – ir ji, tai pasako savo viršininkui.

Televizijos serialo “The Fall” kadras

Serialas gana originalus, įtraukiantis, su įtemptu siužetu, tačiau taip tėra tik pirmose dvejose serijose, po šių seka bene penki epizodai, kuriuose neįvyksta jokia žmogžudystė. Bet žiūrovą intriguoja ne tik dar žmogžudystės laukimas, bet ir noras išvysti, kaip vystis Stelos ir pareigūno “santykiai”. Ir ne tik tai šį serialą daro patraukliu. Norisi jį žiūrėti ir dėl to, kad suprastum, kodėl Paulas taip puikiai sugeba gyventi dvigubą gyvenimą, kodėl jis apskritai taip iškrypėliškai elgiasi, kas jį, atrodytų iš tiesų mylintį ir rūpestingą tėvą, skatina žudyti, kodėl jis renkasi viena į kitą panašias  aukas ir dar begalės kitų galvoje iškilusių klausimų, kaip manau ir ne vienam, šį serialą mačiusių.

Tačiau serialas neatsako nei į vieną iš šių klausimų. Nėra nė menkiausių kabliukų, kurie padėtų suprasti Paulo elgesio kilmę ir motyvus, nes jis neatitinka nei sociopato, nei moterims jaučiančio neapykantą vyro paveikslo. Gal tik tas momentas, kuris  būdingas tokio tipo ir žanro serialams, kai tyrėjas ar tyrėja artėdama tiesos link sugeba tiksliai apibūdinti žmogžudį įpučia šiokio tokio aiškumo. Anot Stelos, jis inteligentiškas, tačiau neįvertintas, atletiško kūno sudėjimo, niekuo neišsikiriantis, mažai pasiekęs ir dėl to, nusitaikęs į moteris užimančias įtakingas pozicijas bei esančias dėmesio centre. Ir, mano nuomone, nepagrįsta, mintis, kad jam patinka jų jaučiamas siaubas, kai jis jas užpuola. Su tuo sutikti, kiek sunku, nes jis nejaučia jokio pykčio ar malonumo smaukdamas jas. Jis tiesiog lakoniškai be emocijų nutraukia joms gyvybes ir lyg pasivaikščiojęs po prekybos centrą grįžta į namus gyventi ramų, šeimyninį gyvenimą. Tik nepamykite, kad seriale veikia tik šie, mano paminėti, veikėjai. Tiesiog jiems skiriama labai ne daug dėmesio ir jie nėra labai svarbūs ir įdomūs, visi jie antraplaniai aktoriai, tarsi šių dviejų aktorių papildiniai. Kiek įdomesnis jo santykis su jo vaikų aukle, penkiolikamete Keite. Kaip galime matyti Paulas neabejingas jai, o ji nors ir jauna, tačiau ima flirtuoti ir vilioti žudiką.

Televizijos serialo “The Fall” kadras

Pirmasis sezonas mus tarsi panardina į klampę pelkę, iš kurios retam pavyko išsikapanoti, juolabiau suprasti, kas ten joje įvyko ir kodėl. Tačiau šis sezonas yra atsakymas, kodėl Jūs ten atsidūrėte su tomis visomis Paulo Spectoro iškrypėliškomis žmogžudystėmis, nepaaiškintais fetišais ir jo žudymo motyvais. Pirmajame sezone Paulas mano, kad pabėgo nuo savo nusikaltimų, netgi nusprendžia su žmona išsikelti į kitą vietą ir pradėti viską iš naujo, tačiau jis vis dėlto nesugeba suvaldyti savo betikslio noro žudyti ir jis sugrįžta.

Antrame sezone, mes kiek labiau susipažįstame su pareigūne Stela. Ne tik su jos praeitimi ar kas ji yra, bet ir kaip ji vadovauja tyrimui ir kodėl ji daro vienokius ar kitokius veiksmus. Ir, tai tampa labai panašu į dviejų puikių ekspertų atliekamų darbų stebėjimą, tik skirtumas tas, kad jie visiškai priešingose barikadų pusėse. Stela beatodariškai stengiasi surasi vieną iš naujausių Paulo aukų, kurią jis slepia ir kankina. Viena iš labiausiai emociškai paliečiančių scenų, tai kai Stela žiūri vaizdajuostes, kuriose Raus, moteris, kuria jis yra pagrobęs ir laiko įkaite šaukiasi maisto, maldauja, kad jai leistį grįžti namo ir būti su savo vaikais.Ir netgi tokiai šaltai ir stipriai moteriai, kaip Stela, nurieda ašara, kas truputį keičia požiūrį į šią veikėją.

Televizijos serialo “The Fall” kadras

Nors antrame sezone kiek mažiau šokiruojančių momentų, tačiau liguistas Paulo žudymas ir iškrypėliškas būdas nė kiek nesumažėjęs. Nemažai laiko yra skiriama parodyti, kaip Paulas stebi, kol jo aukos pasiekia kritines ribas, kaip jis jas mato ir kas keisčiausia ir nesuvokiamiausia, kad šių vaizdų metu išlieka ramus ir šaltas. Atvirkščiai nei Paulas Stela parodo, kiek kitomis spalvomis nei pirmame sezone. Ji atsiskleidžia kaip jautri ir vieniša asmenybė, gyvenanti atsiskyrėlės gyvenimą. Tačiau panašu, kad jai tai nemaišo ieškoti Paulo, kurio šydą ji vis labiau praskleidžia. Ypatingai gerai tai iliustruoja momentas, kada Stela kalbasi su savo kolega Jimu, o Paulas yra tame pačiame kabinete. Nors joks kontaktas neįvyksta, Paului pavyksta pabėgti nepastebėtam, bet tarp šių veikėjų atstumas vis mažėja. Ir tik laiko klausimas, kada Paulas bus sučiuptas.

Verdiktas 7/10

Serialas “The fall” turi keletą tikrai įsimintinų scenų, kurios įtraukia ir verčia suklusti bei sukuria susidomėjimą ir įtampą, tačiau ne tokį, kuris atsvertų, tas ilgas serijas, kai tikiesi ir lauki, bet taip ir nesulauki.

Taip pat skaitykite: Visiškai kitoks antrasis “True Detective” sezonas nenusileidžia pirmajam

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: