Rasabasa © Justės Urbonavičiūtės nuotr.

Lietuviai dažnai atmeta savo tėvynainių kurtą muziką kaip netinkamą eksportui – neva mūsų šalis per maža ir nėra galimybių pasiekti britų ar amerikiečių lygį. Dažnai pamirštama apie Islandiją – šalį su beveik dešimt kartų mažiau gyventojų, nei Lietuva, tačiau sugebėjusią į pasaulinę rinką išsiųsti tokius muzikantus kaip Björk, Of Monsters and Men bei Sigur Rós.

Kol kas pasiekti pasaulinių žvaigždžių statuso lietuviams sekasi ne per geriausiai, tačiau reikėtų nepamiršti, kad mūsų menininkai nepriklausomai kuria vos 25 metus. Per tą laiką ne vieni lietuviai pradėjo ieškoti klausytojų svetur, koncertuoti užsienio publikoms, pasirašė sutartis su užsienio leidybinėmis kompanijomis. Šį sąrašą sudaro 10 grupių bei muzikantų iš Lietuvos, kurie galėtų būti šalies ambasadoriai pasaulinėje muzikos rinkoje. Sąrašas neapima visų geriausių Lietuvos muzikantų – vien dėl kalbos barjerą į eksporto vilčių topą nepateko tokie puikūs muzikantai kaip Baltasis Kiras, MC Mesijus, ba. bei kiti, atliekantys savo dainas vien lietuvių kalba.

10. Rasabasa

Elektroninio pop ketvertas, kuris Lietuvoje sutinkamas vis rečiau. Vedami Rasos Bubulytės, Lietuvoje išgarsėjusios muzikinio realybės šou „Dangus“ dėka, Rasabasa sparčiai populiarėja užsienyje. Susibūręs 2009-aisiais Norvegijoje, ketvertas po poros metų pradėjo į projektą žiūrėti rimčiau – pradėjo koncertuoti ir Lietuvoje, Estijoje, Latvijoje, Didžiojoje Britanijoje. Nuo tada Rasabasa išleido 2 EP (mini albumus) – „1.“ (2011 m.) ir 2. (2012 m.), artimiausiu metu planuojamas ir pilno studijinio albumo išleidimas.

Grupės lentynoje guli „M.A.M.A. 2012“ apdovanojimas už geriausią alternatyvą, o šiemet Pijaus Vėberio režisuotas klipas „Vessels“ nominuotas Berlyno muzikinių klipų apdovanojimams.

 9. Freaks On Floor

Trejetas iš Vilniaus, į priekį vedamas Justino Jaručio, groja jau nuo 2007-ųjų. Šiemet atšventę 8-ąjį gimtadienį, grupė išleido jau trečiąjį savo studijinį albumą „LIFE“, kurį prodiusavo Leonas Somovas. Trys albumai – savotiškas ženklas, kad kolektyvas neleis būti greitai pamirštas – dauguma alternatyviųjų žanrų jaunų grupių išsiskiria jau po pirmojo ar antrojo albumo.

Užsienyje Freaks On Floor jau yra pradėję ieškoti klausytojų – karjeros pradžioje laimėję konkursą „Eurorock“, trijulė keliavo po vakarų Europą – Vokietiją, Prancūziją, Angliją, pernai pasirodė viename didžiausių pabaltijo muzikos festivalių – Positivus (Latvija), taip pat nusifilmavo suomių režisieriaus Miikko Kuparineno filme „2 naktys iki ryto“ („2 Nights Till Morning“, 2015 m.). Jų energinga alternatyviojo roko muzika su funk, punk, džiazo ir kitų žanrų elementais tikrai atrastų vietos šio žanro mėgėjų fonotekose ne vien Lietuvoje.

8. Markas Palubenka

Markas į daugelio akiratį pateko 2012 metais po debiutinio „No Fun in 101“ išleidimo. Lietuvos alternatyviają sceną sudomino gitaros maišymas su elektroniniais kompiuterio garsais (visą muziką kuria pats Markas). Albumas galėtų pirmu taikymu šauti į pasaulinę rinką – eksperimentinės elektronikos, tokios kaip Radiohead ar Atoms for Peace gerbėjai „No Fun in 101“ iškart priglaustų savo fonotekose. Per šiuos tris metus Markas laimėjo ne vieną „M.A.M.A“ bei „T.Ė.T.Ė“ apdovanojimą, grojo tarptautiniuose festivaliuose.

Šiemet pasirodė antrasis Marko albumas – „Puzzleman“, tad belieka laukti, kol jis bus pastebėtas didesnių užsienio leidybos kompanijų.

7. Beissoul & Einius

Elektroninis duetas, kurį sudaro Artūras Žabas-Beissoul ir Einius Jarutis, šiemet išleido savo pirmąjį albumą pavadinimu „Laikas Paikas“. Beissoul & Einius garsėja ne tik išskirtinėmis šokių muzikos kompozicijomis, bet ir ekstravagantišku aprangos stiliumi, kurį greit pastebėjo ir užsienyje – duetas papuošė vieno garsiausių mados ir gyvenimo būdo žurnalų „Vogue“ gruodžio mėnesio viršelį, o Beissoul pakviestas prisijungti prie tarptautinės „Vogue“ komandos. Artūras pats formuoja grupės stilių – renka skirtingus kostiumus, bendrauja su dizaineriais, ieško naujų galimybių, taip sukurdamas išskirtinį įvaizdį. Grupė savo muziką stipriai eksportuoja į Ukrainą – čia vyksta nemažai grupės pasirodymų. Viename jų – „Atlas Weekend Fest“ juos ir pastebėjo „Vogue“ komanda. Šiemet išleistą EP pavadinimu „Chamillion“ lydėjo ir įspūdingas vizualinis šou su šokėjais bei teatro elementais, albumo muzika buvo naudojama garsios Ukrainos dizainerės Jelenos Bureninos kolekcijos pristatymo metu. Čia grupė planuoja plėstis ir toliau – šiuo metu Beissoul & Einius jau aplankė 80% šalies miestų bei regionų.

6. Deeper Upper

Energetiškasis ketvertas groja nuo 2010-ųjų. Maišydami indie roką su elektronika jie jau senokai subūrė savo klausytojų ratą Lietuvoje, tačiau joje neapsistoja – yra koncertavę ir festivaliuose „Positivus“ (Latvija) bei „Tallinn Music Week“ (Estija). Pernai grupė dalyvavo didžiausiame Europos internetiniame konkurse – „EuroMusic Contest“, laikomu alternatyva „Eurovizijai“. Aplenkę daugiau, nei 3000 grupių iš viso senojo žemyno, finale (vykusiame Paryžiuje) Deeper Upper užėmė pirmąją vietą, laimėdami galimybę įrašyti savo muziką prestižinėje „Black Rock“ studijoje Graikijoje.

Šiemet pasirodė antrasis grupės EP „Ceremony“, puikiai sutiktas fanų. Garsiausiai jo dainai – „Unity“ Saulius Baradinskas sukūrė muzikinį klipą, pritraukusį dar daugiau naujų klausytojų. Tarptautiniame Rygos filmų festivalyje klipas nebuvo praleistas pro akis – laimėjo specialų festivalio žiuri apdovanojimą. Gaila, tačiau LRT rengiamamas „KlipVid“ muzikinių klipų konkursas „Unity“ atmetė – jame neva rodomi vaikams nepriimtini vaizdai.

5. Golden Parazyth

Lietuviškos elektroninės muzikos mėgėjams puikiai pažįstamas šis duetas, kurį sudaro Giedrius Širka bei Aurimas Vilkišius. Susibūrę prieš 10 metų – 2005-aisiais ir išleidę jau ne vieną EP ir pilną studijinį albumą, pernai Golden Parazyth pristatė albumą „Looking Forward, Moving Forward“. Grupė koncertus rengia visoje Europoje – juos jau girdėjo Austrijos, Prancūzijos, Lenkijos, Estijos, Latvijos klausytojai įvairių festivalių metu. Šiemet duetas pirmą kartą koncertavo Rusijoje – Maskvoje rengiamamo miesto festivalio „Moscow Music Week“ metu.

4. Garbanotas Bosistas

Brolių Šarūno ir Manto Joneikių 2008-aisiais įkurta grupė didžiausio dėmesio susilaukė per pastaruosius porą metų. Prie to daug prisidėjo dažnėjantys koncertai bei šiemet išleistas debiutinis studijinis albumas „Above Us“ (2012-aisiais grupė pasirodė su EP „Venera“). Pradžioje groję 60-ųjų ir 70-ųjų įkvėptą rokenrolą, su paskutiniu albumu grupė pajudėjo link indie ir psichodelinio roko skambesio su folko priemaišomis. Turint omenyje šiuo metu pasaulyje vykstantį psichodelinio roko atgimimą su Tame Impala priešakyje, Garbanotas Bosistas savo skambesį pasirinko tikslingai. Grupė yra grojusi beveik visuose Lietuvoje rengiamuose muzikos festivaliuose, taip pat ir užsienyje – Lenkijoje, Didžiojoje Britanijoje (kur pasirodė „Liverpool Sound City“ ir „The Great Escape“ festivaliuose). Prieš kelis mėnesius grupė paskelbė apie pasirašytą sutartį su Australijos leidybine kompanija „Source Music“, tad tikrai galime tikėtis didesnio Garbanoto Bosisto išgarsėjimo svetur.

3. Leon Somov & Jazzu

Šio dueto pristatyti greičiausiai nereikia. Leon Somov (Leonas Somovas) ir Jazzu (Justė Arlauskaitė) kartu groja nuo 2005-ųjų ir per šį laikotarpį spėjo aplankyti didžiąją dalį vakarų Europos – be koncertų Lietuvoje jie yra pasirodę Didžiojoje Britanijoje, Belgijoje, Danijoje, Olandijoje, Airijoje, Vokietijoje.

Apdovanojimų duetas greičiausiai net nebeskaičiuoja – tarp jų beveik kasmetiniai „M.A.M.A.“ laimėjimai, MTV „Europos Muzikos Apdovanojimų“ geriausios baltijos šalių grupės laimėjimas 2009-aisiais ir kiti.

Elektroninę muziką su pop ir džiazo vokalu maišantys Leon Somov & Jazzu yra viena iš labiausiai pasisekusių paskutinio dešimtmečio Lietuvos grupių. Šiemet jie išleido jau 4 studijinį darbą „Istorijos“. Atvirkščiai nei kituose albumuose, kuriuose kūriniai atliekami pagrinde anglų kalba, čia visos dainos skamba lietuviškai. Anot Jazzu – tai duoklė Lietuvai. Garsiausia albumo daina – „Ką Tu Su Manim Darai?“ YouTube perklausyta jau daugiau, nei 7 milijonus kartų.

2. Colours of Bubbles

Lietuviško indie roko vėliavnešiai gyvuoja jau daugiau, nei 8 metus. Penketas iš Šiaulių pernai išleido savo debiutinį studijinį albumą „Inspired By a True Story“, sulaukusį nemažai dėmesio ir pritraukusį didžiulį ratą naujų klausytojų. „M.A.M.A. 2014“ apdovanojimuose Colours of Bubbles įvardinti kaip geriausia metų roko grupė. Nuo karjeros pradžios grupė sugrojo apie 200 koncertų. Tarp jų – pasirodymai Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje, Olandijoje, Vokietijoje, Suomijoje ir Prancūzijoje.

Grupės vokalistas, gitaristas bei dainų autorius Julius Aleksovas tikisi ateityje pasirodyti ir Jungtinėse Amerikos Valstijose, kur Colours of Bubbles atliekama muzika paklausesnė. 2016-ųjų pavasarį pasirodys antrasis grupės albumas, kuris, reikia tikėtis, sukels dar daugiau kalbų, atneš grupei dar daugiau klausytojų bei atvers kelius į vakarų muzikos rinką.

1. Mario Basanov/Ten Walls

Kontraversiškiausias sąrašo dalyvis Marijus Adomaitis, žinomas pseudonimais Mario Basanov ir Ten Walls, kartu yra ir daugiausiai vakarų rinkoje pasiekęs lietuvis. Sutartis su „Coda Music Agency“, koncertai didžiausiuose elektroninės muzikos festivaliuose, 4 vieta Didžiosios Britanijos singlų tope, šūsniai apdovanojimų ir pasirodymai visame pasaulyje.

Nepaisant muzikanto sėkmės, šių metų birželio pradžioje pasirodęs Facebook įrašas, kuriame Adomaitis homoseksualus prilygino pedofilams, susilaukė didžiulės neigiamos reakcijos tiek iš klausytojų, tiek iš festivalių (tarp jų Belgijos „Pukkelpop“, ir ispanijos legendinis „Sónar“) rengėjų. Dėl šios priežasties Ten Walls pasirodymai buvo atšaukti, muzikantas pasitraukė iš viešumos. Tačiau prieš kelis mėnesius Adomaitis viešai atsiprašė už savo neapgalvotą įrašą ir paskelbė apie projektą su režisiere Dalia Ibelhauptaite. Galbūt greit išgirsime naujos kūrybos ir po Ten Walls pseudonimu, su kuriuo Marijui pavyks grįžti į sėkmės kelią.

Taip pat skaitykite: 10 2015-ųjų albumų, kuriuos privalote išgirsti

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: