© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Serialas „Simpsonai“ yra ilgiausiai besitęsianti amerikiečių situacijų komedija. Nuo debiuto 1989 metais yra sukuri 25 serialo sezonai, t.y. daugiau nei 500 pusvalandžio trukmės serijų.

Sarkastiškas humoras, pašiepiantis amerikiečius ir charizmatiški personažai yra veiksniai, dėl kurių serialas išlieka toks populiarus visame pasaulyje. Tai, beje, yra ir milijardinės vertės verslas, Simpsonų pavadinimą bei atvaizdą galima rasti visur – pradedant marškinėliais su Homer‘iu, baigiant „Duff“ alumi.

10. Frazė „Do‘h“ yra įtraukta į „Oksfordo“ universiteto žodyną.

„Simpsonai“ yra ne tik komedija, tai – modernios kultūros dalis, tačiau seriale naudojamos frazės įtraukimas į žodyną yra bene didžiausias pripažinimas. Oksfordo anglų kalbos žodyne „Do‘h“ yra paaiškinama kaip „frazė išreiškianti susierzinimą, dažniausiai sakoma, kai atsitinka kas nors ne taip, kaip norėtume arba kai padaroma kažkas kvailo ir nevykusio“.

9. Dauguma veikėjų yra sukurti pagal tikrus žmones

Kai kurie komedijos veikėjai, jau tapę ikonomis, iš tiesų yra sukurti remiantis egzsituojančių žmonių bruožais. Pavyzdžiui, gergždžiančiu balsu šnekantis barmeno Moe sąvybės yra pasiskolintos iš komiko Rich Hall, o pono Degėlos padėjėjas sukurtas pagal vieną serialo prodiuserių Richard Sakai.

8. Irane yra uždrausti žaislai su „Simpsonų“ atvaizdu

Tarsi raketa į viršų šovęs serialo populiarumas susilaukė ir gana daug kontraversiškų atsiliepimų. Irane imtasi drastiškiausių priemonių, mat šioje šalyje „Vaikų ir Jaunuolių“ asociacijos iniciatyva buvo iškeltas klausimas apie neigiamą garsiosios šeimos įtaką jaunimui. Įsakas dėl draudimo buvo priimtas ir nuo to laiko Irano parduotuvėse nebeliko jokios atributikos su serialo herojais motyvuojant tuo, kad „destruktyvi seriale vaizduojama veikla bei neigiami padariniai“ netinkamai pristato Vakarų kultūrą.

Serialo “Simpsonai” kadras

7. Nevadoje pastatyta „Simpsonų“ namo kopija

1997 metais, laimėję konkursą, „Fox“ ir „Pepsi“, pastatė lygiai tokį pat namą, kokiame gyvena „Simpsonų“ šeima. Tiek išorė, tiek vidus, su visais baldais, yra tiksli seriale vaizduojamo pastato kopija.

6. Seriale – begalė kviestinių svečių

„Simpsonuose“ yra „vaidinę“ daugiau nei 500 įžymybių, kai kurios nuo serialo pradžios –  net po keliasdešimt kartų. Amy Winehouse, Michael Jackson, „U2“ , Stephen Hawking – tai tik keli įžymūs žmonės, pasirodę komedijoje.

5.Dažniausiai atsisiunčiamas balsas GPS aparatuose – Homerio Simpsono.

Veikėjo balsas yra unikalus,  jį įgarsina aktorius bei komikas Dan Castallaneta, iš pradžių jis siekė atkartoti kito amerikiečių aktoriaus Walter Matthau balsą, tačiau ilgainiui, tembras buvo keičiamas ir taip atsirado dabartinis Homer‘io Simpson‘o  balsas, kuris – populiariausias tarp GPS naudotojų.

4. Pirmoji dama Barbara Bush yra gavusi oficialų laišką nuo Mardžės Simpson.

Tai neįprastas nutikimas Simpsonų istorijoje. 1990 metais, duodama interviu žurnalui „People“, Barbara Bush prasitarė, kad kartą yra mačiusi Simpsonus ir tai „buvo kvailiausias jos matytas dalykas“. Neilgai trukus ji gavo oficialų laišką nuo Mardžės Simpson, kuriame herojė apgailestavo, kad jos šeima nėra tobula ir, kad ji stengiasi tinkamai auklėti savo vaikus.Laiške taip pat buvo rašoma, kad juodvi turi ir šį tą bendro – abi gyvena su išskirtiniais vyrais (galvoje turimas tuometinis JAV prezidentas  George H.W. Bush). Tuomet pirmoji dama atrašė, kad apgailestauja dėl savo pasisakymo ir, kad Mardžė – puikus pavyzdys šaliai.

Serialo “Simpsonai” kadras

3. ,,Fox“ norėjo nutraukti ,,Simpsonų“ transliavimą vos tik serialui prasidėjus

Viena ,,Simpsonų“ serija iš pradžių kainavo 15 000 JAV dolerių, tačiau brangi gamyba neatnešė naudos – serialo reitingai buvo žemi, todėl buvo nuspręsta nutraukti transliacijas. Laimei vienas iš „Fox“ savininkų vis dėlto įžvelgė galimą serialo sėkmę, todėl buvo nuspręsta tęsti „Simpsonų“ gamybą…iki šiol.

2. „Simpsonai“ sukurti pagal jų kūrėjo Matt Groening šeimos narius.

Idėjų veikėjams režiesierius sėmėsi iš savo šeimos, o Homer‘į iš pradžių norėjo pavadinti savo vardu.

1. „Simpsonai” – dovana Matt Groening

Režisierius, prieš imdamasis darbo su „Simpsonais” kūrė savo komiksus „Life in Hell” – linksmas istorijas žvelgiant į pasaulį depresuoto triušio Bongo akimis. Tačiau vieną dieną Matt Groening darbai patraukė prodiuserio Polly Platt’s akį, pastarasis kartu su tuometiniu „Simpsonų” kūrėju James L. Brooks  jau buvo sukūręs Oskarą pelniusį filmą „Terms and Endearment”. Kylančios žvaigždės buvo paprašyta sukurti kelias serijas  „Simpsonams” ir kai tai puikiai pavyko – teisės į seriją buvo perleistos jam.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: