Dabar visos modernios interneto svetainės naudoja TVS – turinio valdymo sistemas. Jos padeda vartotojams atnaujinti informaciją, kurti blogus. Anksčiau nemaniau, kad reikia domėtis skirtingomis TVS.  Užteko trijų populiariausių: Joomla!WordPress ir Drupal. Dabar mane sudomino, kurios sistemos yra populiarios ir kokias galimybes jos siūlo.

Pagal ką rinktis TVS?

Visų pirma svarbu, kokią svetainę kuriate. Ar tai įmonės pristatymo puslapis, ar asmeninis blogas, ar naujienų portalas? O gal portalas prigrūstas video ir paveikslėlių? Pagal svetainės tipą pasirinkite funkcijas, kokių reikia, tada išsirinkite ir naudokite TVS, kuri šias funkcijas atlieka geriausiai. Labai svarbu, kad administratoriaus puslapis būtų intuityvus, lengvai suprantamas bei patogus vartoti. Juk talpinsiantis informaciją vartotojas, kuriam sukūrėte interneto svetainę, nebūtinai turės web dizaino žinių. Svarbu, kad TVS turėtų gerai paruoštą dokumentaciją ir didelę bendruomenę, kur, jeigu prireiktų, rastumėte pagalbos techniniais klausimais. Yra daug atviro kodo kokybiškų TVS, todėl nemanau, kad verta mokėti pinigus.

Aptarsiu 7 turinio valdymo sistemas į kurias verta atkreipti dėmesį:

1. Joomla!. Ji yra laikoma viena populiariausių atviro kodo TVS. Joomla! veikia PHP ir MySQL pagrindu.  Ji turi labai daug straipsnių, meniu, galimybių pirmojo puslapio redagavimui.  Bet pradedančiajam vartotojui  ji gali atrodyti paini. Ši sistema turi WYSIWYG What You See Is What You Get (angl. ką matote, tai ir gausite) redaktorių su daugybe redagavimo funkcijų. Joomla! sistemoje gausu įskiepų (plugins), kurie praplečia TVS galimybes. Yra daug nemokamų  Joomla! šablonų (templates), todėl lengva keisti svetainės išvaizdą. Pakankamai nesudėtinga rasti dokumetaciją. Joomla! turi didelę vartotojų bendruomenę, todėl lengva gauti pagalbą.

2. WordPress. Tai – viena paprasčiausiai veikiančių bei populiariausių atviro kodo TVS. WordPress vis dar daugiausiai naudojamas blogams kurti, bet galima sukurti ir visiškai veikiantį e-komercijos portalą ar koorporatyvinę svetainę. WordPress naudoja PHP ir MySQL. Sugeneruotas kodas yra lengvai suprantamas. WYSIWYG redaktorius turi visas būtinas ir reikalingas funkcijas. Lengvai įkelsite nuotrauką ar video failą. WordPress turi labai patogią ir išvystytą dokumentaciją Codex.
Be to, yra labai daug įskiepų kurie labai praplečia wordpress fukncionalumą, todėl pirminė vartotojo sąsaja yra paprasta ir lengvai suprantama.
WordPress paprasta naudoti neturint daug specifinių žinių.  Yra labai didelis nemokamų bei mokamų šablonų pasirinkimas, o draugiška bendruomenė padės išspręsti iškilusius techninius klausimus.

3. Drupal. Tai dar viena galinga TVS, tinkama korporatyviniams, e-komercijos ar net socialiniams projektams.
Ji naudoja PHP ir MySQL. Sugeneruotas kodas truputėlį sudėtingesnis, nei kitose TVS, bet nesunkiai iššifruojamas. Jos vartotojo sąsaja paprasta ir intuityvi. Drupal neturi  WYSIWYG redkatoriaus, tačiau jį galima suinstaliuoti kaip modulį. Ši sistema stebina funikcionalumu ir tuo, kaip paprasta ja naudotis. Yra labai daug įskiepų, palaikančių visas įsivaizduojamas funkcijas.
Drupal
turi didžiulę bendruomenę bei gausią dokumentaciją.

4. Radiant CMS. Ji labai tinka kurti paprastas svetaines su daugybe puslapių. TVS naudoja Ruby on Rails. Jei norėsite pridėti paveiksliukų galeriją ar blogą, tai bus lengva padaryti įskiepų pagalba. Vartotojo sąsaja yra paprasta bei logiška. Ji išdėstyta į 3 kategorijas: Pages, Snippets ir Layouts.  Funkcijos kategorijose išdėstytos vienodai. TVS turi WYSIWYG redaktorių su būtiniausiomis funkcijomis. Radiant CMS kūrėjų bendruomenė – aktyvi. Dokumentacija nėra labai gausi, bet dėl TVS paprastumo jos daug ir nereikia.

5. Frog CMS. Tai TVS labai gražiu pavadinimu. Vien dėl to reiktų perkelti frogsign.lt nuo wordpress prie Frog CMS … Ši TVS yra Radiant CMS, parašyta PHP ir MySQL pagrindu. Frog CMS turi paprastą ir intuityvią vartotojo sąsają. Ji leidžia sukurti daug puslapių.
WYSIWYG redaktorius yra paprastas, bet turi visas reikalingiausias funkcijas. Galima susikurti kodo intarpus, kuriuos panaudosime skirtinguose svetainės puslapiuose. Frog CMS leidžia naudoti įskiepus, kurie praplečia funkcionalumą. Dokumentacija yra pakankama. Nėra labai didelės ir aktyvios vartotojų bendruomenės.

6. CMS Made Simple. Labai paprasta turinio valdymo sistema. Šios TVS pagalba galima kurti statiškas interneto svetaines. Turinį atnaujinti pakankamai lengva WYSIWYG pagalba. Keletas modulių padės sukruti svečių knygą, leis balsuoti, kurti nuotraukų albumus. TVS veikia PHP pagrindu. Ji sukurta vartotojams, turintiems mažai specifinių žinių. Vartotojo sąsaja yra labai supaprastinta. Dokumentacija – pakankama.

7. Concrete5. Tai – intuityvi, lengvai suinstaliuojama ir fukcionali TVS. Ji veikia PHP ir MySQL pagrindu. Concrete5 buvo sukurta kaip mokama TVS, bet dabar tapo atviro kodo. Lengvai naudojama ir funkcionali vartotojo sąsaja. Turi puikiai veikiantį WYSIWYG redaktorių su svarbiausiomis funkcijomis. Funkcionalumą galima praplėsti įskiepų pagalba. Kai kurie jų – mokami. Dokumentacija – aiški ir jos pakanka.

Išvada:

Dabar rinkoje yra keletas įdomių turinio valdymo sistemų.
Populiariausios, turinčios daugiausiai funkcijų ir vartotojų, išlieka Joomla!, Drupal ir WordPress.
Yra keletas lengviau perprantamų, bet mažiau funkcijų turinčių TVS: Radiant CMS, Frog CMS, CMS Made Simple ir Concrete5.
Na, o pasirinkimas priklauso, nuo to, kokį turinį skelbsite interneto svetainėje.

Originalus įrašas tinklaraštyje frogsign.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: