© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Turkijos vidaus reikalų ir ekonomikos ministrų sūnūs suimti anksti šeštadienį ir apkaltinti korupcijos byloje, kuri apjuodino ministro pirmininko Recepo Tayyipo Erdogano (Redžepo Tajipo Erdohano) reputaciją, pranešė televizija.

Tarp kaltinamųjų korupcija, sukčiavimu, prekyba auksu ir lėšų pasisavinimu yra ir valstybinio banko “Halkbank” direktorius, nurodė televizijos kanalai NTV ir CNN-Turk.

Pirmą kartą toks didelis skandalas smogė itin arti R.T.Erdogano, vadovaujančio Turkijai nuo 2002 metų prie konservatyvios, islamiškos pakraipos vyriausybės vairo.

Ši krizė prasidėjo antradienį, kai policija suėmė įtariamųjų per virtinę paryčiais surengtų reidų.

Tarp suimtųjų buvo vidaus reikalų ministro Muammero Gulero (Muamero Giulero), ekonomikos ministro Zafero Caglayano (Zafero Čahlajano) ir aplinkos ministro Erdogano Bayraktaro (Erdohano Bairaktaro) sūnūs, taip pat “Halkbank” generalinis direktorius Suleymanas Aslanas (Suleimanas Aslanas).

Tačiau aplinkos ministro sūnus, sulaikytas kartu su 80 kitų asmenų, buvo paleistas penktadienį paryčiais, po kelias valandas trukusios apklausos, dalyvaujant prokurorams ir teisėjams.

Ši krizė sukrėtė vertybinių popierių rinkas ir pasiuntė Turkijos liros kursą į visų laikų žemumas.

Nuo šio skandalo pradžios R.T.Erdoganas atleido iš pareigų dešimtis policijos pareigūnų, tarp jų ir Stambulo policijos vadą, dėl bendradarbiavimo su šiuo tyrimu be leidimo.

Turkijos žiniasklaida nurodė, jog dar 17 pareigūnų buvo atleisti vien per penktadienį, plečiantis valymams policijos vadovybėje.

R.T.Erdogano kritikai kaltina premjerą siekiu žūtbūt apsaugoti savo ištikimus sąjungininkus, o menkai žinomo gubernatoriaus Selami Altinoko (Selamio Altinoko) paskyrimas naujuoju Stambulo policijos vadovu laikomas dar vienu mėginimu užgniaužti šį tyrimą.

S.Altinokas daugelį nustebino, kai ketvirtadienį atskrido į Stambulą premjero privačiu reaktyviniu lėktuvu.

R.T.Erdogano pareiškimai dėl esą prieš jį rezgamo sąmokslo buvo panašūs į reakciją per masinius protestus, sudrebinusius šalį šių metų birželį, kai griežti policijos veiksmai prieš taikų protestą dėl planų likviduoti vieną Stambulo parką išprovokavo didžiules demonstracijas prieš premjerą ir jo partiją.

Per tris savaites trukusius protestus žuvo bent šeši žmonės, apie 8 000 buvo sužeisti.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: