© Wikimedia Commons nuotr.

Ūkio ministerija nori atsisakyti gidų licencijavimo, nes užtikrinti turistams pateikiamos informacijos kontrolės esą neįmanoma, rašo “Lietuvos žinios”. Gidų gildijos atstovai pasiūlymui nepritaria ir piktinasi, kad jį įgyvendinus bus atvertas kelias diletantams užsiimti turizmo paslaugomis.

Asmenims, siekiantiems teikti gido paslaugas, Ūkio ministerija siūlo nebetaikyti reikalavimo gauti pažymėjimą iš Valstybės turizmo departamento (VTD). Valdininkai siūlo gidų sąjungoms, asociacijoms pačioms užsiimti savo profesijos atstovų kontrole. Šios tikina, kad nebus pajėgios sužiūrėti, kuo užsiima visi šalies gidai.

“Šiuo metu VTD atlieka tik formalų dokumentų patikrinimą, o faktinio ūkio subjekto, jo kvalifikacijos, pasirengimo netikrina, todėl pažymėjimo išdavimas nėra būtinas ir nėra proporcingas”, – aiškino Ūkio ministerijos Turizmo politikos skyriaus vedėja Laura Čepukaitė.

Lietuvos gidų gildijos (LGG) pirmininkė Jovita Cesnulevičienė kategoriškai nesutiko su ministerijos siūlymu atsisakyti VTD išduodamų gido pažymėjimų ir leisti visiems panorėjusiesiems vesti ekskursijas bei vadino šiuos planus gido profesijos naikinimu.

“Valstybė mūsų atsisako, nors kai reikėjo gidų Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos (ES) Tarybai metu, valdžia vos ne konkursą organizavo, kad atsirinktų geriausius. Ir niekada valstybei nesame padarę gėdos!” – teigia J.Cesnulevičienė.

Ūkio ministerijos duomenimis, šiuo metu yra apie 2,5 tūkst. asmenų, iš VTD gavusių gido pažymėjimus. Kasmet išduodama apie 300-350 tokių dokumentų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: