© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Pirmasis nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos vadovas Vytautas Landsbergis pirmadienį griežtai sukritikavo prokurorų darbą Sausio 13-osios byloje, sakydamas, kad jie sumenkino tyrimo svarbą.

“Jie padarė viską, kad nuslopintų ir kad nepadarytų iš to tikros, tarptautinės reikšmės bylos”, – BNSpirmadienį sakė tuometinis Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas.

Paklaustas apie prokurorų sprendimą netraukti atsakomybėn tuometinio Sovietų Sąjungos vadovo Michailo Gorbačiovo, V.Landsbergis atsakė: “Tegu jie eina į vaikų darželį, pradžios mokyklą, paskaito knygutes apie įvykius, paskaito liudininkų pasakojimus. Tai yra apgailėtini prokurorai.”

Generalinė prokuratūra pirmadienį teismui perdavė Sausio 13-osios bylą, kurioje dešimtims asmenų pateikti kaltinimai karo nusikaltimais ir nusikaltimais žmoniškumui dėl sovietų agresijos 1991 metais.

Kaltinamaisiais dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų pripažinti 66 Rusijos, Ukrainos ir Baltarusijos piliečiai, tuo metu ėję vadovaujančias pareigas Sovietų Sąjungos komunistų partijoje, Gynybos, Vidaus reikalų ministerijose, Valstybės saugumo komitete (KGB), jų sukarintuose padaliniuose.

Visi jie, išskyrus du, tikriausiai bus teisiami už akių.

Laikinasis generalinis prokuroras Darius Raulušaitis pirmadienį žurnalistams sakė, kad prokurorai neturi pakankamai duomenų, kad atsakomybėn patrauktų tuometinį Sovietų Sąjungos vadovą M.Gorbačiovą. Atliekant tyrimą jį siekta apklausti, bet Rusija atsisakė suteikti teisinę pagalbą.

Per sovietų agresiją Vilniuje 1991 metų sausio 13-ąją tėvo netekęs Robertas Povilaitis teigia, kad prokurorams paskelbus apie tyrimo pabaigą Sausio 13-osios byloje, jam lieka daug neatsakytų klausimų.

“Norėčiau sužinoti, ar siekta apklausti M.Gorbačiovo aplinkos žmones, ar buvo bendradarbiauta su teisėsauga Gruzijoje ir Azerbaidžane, nes žudynės vyko keliose valstybėse, vadovaujant tam pačiam prezidentui. Taip pat nežinau, ar tyrime pasitelkti tarptautiniai karo nusikaltimų ekspertai”, – BNSpirmadienį sakė R.Povilaitis.

Pasak jo, Rusijai atsisakant bendradarbiauti, šis klausimas turi būti keliamas tarptautiniu politiniu lygiu.

1991 metų sausio 13-osios naktį Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių.

1999 metais Sausio 13-osios byloje dėl antivalstybinių organizacijų kūrimo ir kitų nusikaltimų kalėti buvo nuteisti šeši asmenys – Mykolas Burokevičius, Juozas Jarmalavičius, Juozas Kuolelis, Leonas Bartoševičius, Stanislavas Mickevičius ir Jaroslavas Prokopovičius.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: