(c) V.Ramono KaunoZinios.lt nuotr.

Keli geri patarimai, tam kad vaikai nepatektų į kokią keblią situaciją internete dėl kurios vėliau turėtų nemalonumų:

Pirmas ir pagrindinis patarimas – nedaryk to, ko nedarytum viešai. Ar tikrai norėtum tapti draugais su nepažįstamuoju? Ar garsiai paskelbtum, ką veiki ar planuoji, ką galvoji? Ar išduotum paslaptį būriui nepažįstamųjų? Ar rodytumėte jiems nuotraukas, vaizdo įrašus iš gimtadienių ar kelionių?

Antra taisyklė – nedraugauk su žmonėmis kurių nepažysti realiame gyvenime. Juk nenori, kad nepažįstami žmonės žinotų, kur gyveni, ką veiki tam tikru metu, naršytų po tavo nuotraukas ir panašiai? Jie gali turėti tikrai piktų kėslų, arba tiesiog pasityčioti iš tavę. Žmonės, kuriuos tu pažįsti realiame gyvenime, elgsis su tavimi gerokai atsakingiau.

Trečia – žinok, kad ne visos socialinių tinklų anketos yra tikros. Blogi žmonės pasinaudoję tavo anketos informacija gali apšvarinti butą, ar tiesiog iš tavo privačių nuotraukų padaryti piktų pašiepiamų paveikslėlių ir išplatinti jas po internetą.

Ketvirta – internete nerašyk nieko tokio, ko nenorėtum, kad sužinotu visa klasė, mokykla, gatvė ar miestas. Rašyti internete tas pats kas garsiai šūkauti savo paslaptis centrinėje miesto gatvėje arba klijuoti savo gimtadienių ir vakarėlių nuotraukas ant kiekvieno gatvės stulpo.

Penkta – jei nori pasakyti internete ką nors pikto ar užgaulaus apie kitą, pagalvok, kad vėliau greičiausiai teks atsiprašyti, o panaikinti įžeidimo, arba jį be pėdsakų ištrinti praktiškai neįmanoma. Jei kas nors tavo Facebook profilyje rašys piktus komentarus, žinok jog visuomet gali pašalinti iš savo bičiulių rato, ar netgi užblokuoti, taip, kad jis daugiau nematytų tai ką tu rašai ar komentuoji.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: