(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Šv. Valentino dieną mylimuosius šiais metais ruošiasi sveikinti apie 54 proc. Lietuvos gyventojų, kurie šventei planuoja išleisti vidutiniškai 29 litus, rodo tyrimas, kurį „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto užsakymu atliko bendrovė RAIT.

Bendros Lietuvos gyventojų išlaidos šv. Valentino dienos proga šiemet sieks apie 50 mln. litų, skaičiuoja Asmeninių finansų instituto specialistai.

„Vasario 14-oji yra viena daugiausiai vartotojų išlaidų per dieną pareikalaujančių švenčių. Jeigu šv. Kalėdų, Naujųjų metų išlaidos pasiskirsto per keletą savaičių ar net mėnesių, tai šv. Valentino dovanos, nors jos gerokai mažesnės, įgyjamos per trumpesnį laikotarpį ar netgi tą pačią dieną“, – sako Asmeninių finansų instituto vadovė Odeta Bložienė.

Ji pastebi, kad nors šv. Valentino diena per keliolika metų išpopuliarėjo Lietuvoje, mūsų šalies gyventojai jai skiria kur kas mažiau pinigų nei, pavyzdžiui, amerikiečiai. JAV Nacionalinės mažmeninės prekybos asociacijos tyrimo duomenimis, šiemet šv. Valentino dieną švęs 60 proc. amerikiečių, o kiekvienas jų dovanoms išleis vidutiniškai 103 dolerius. Bendra amerikiečių išlaidų vasario 14-ąją suma 2010 metais, skaičiuojama, sieks 14,1 mlrd. dolerių.

„Spontaniškas pirkimas gali skaudžiai atsiliepti asmeniniam biudžetui, kuris daugumai Lietuvos gyventojų 2010 m. ir taip yra itin sudėtingas, todėl gerai, kad žmonės nesiruošia žūt būt priblokšti kitus dovanomis – tik kiek daugiau nei 1 procentas visų šalies gyventojų arba 2 proc. tų, kurie švęs šv. Valentino dieną, šventei ruošiasi skirti daugiau nei 100 litų. Tai daugiausia žmonės, kurių pajamos vienam asmeniui šeimoje viršija 1100 litų“, – sako O. Bložienė.

Asmeninių finansų instituto užsakymu atliktas tyrimas parodė, kad, kaip ir JAV bei Vakarų Europos valstybėse, Lietuvos vyrai moteris šv. Valentino dieną sveikins dažniau nei šios juos ir tam išleis daugiau pinigų. Nesvarbu, kas tai bebūtų – jaukios smulkmenos, seksualūs apatiniai ar prabangi vakarienė restorane.

„Lietuvoje šv. Valentino dieną sveikinimus teiks 58 proc. vyrų ir 51 proc. moterų. Vyrai gėlėms, dovanoms, vakarienei restorane ar pasisėdėjimui kavinėje, teatro, kino bilietams ir panašioms išlaidoms planuoja skirti vidutiniškai 35 Lt, o moterys – apie 23 Lt“, – sako O. Bložienė.

„Swedbank“ Asmeninių finansų instituto vadovė taip pat pastebi, kad šv. Valentino diena Lietuvoje yra jaunų, dar nesusituokusių žmonių šventė. Šią dieną dovanas pirks 83 proc. 15-24 m. amžiaus Lietuvos gyventojų ir 79 proc. 25-34 m. amžiaus žmonių.

„Lietuvoje, kaip ir JAV, dovanas šv. Valentino dienos proga dažniau teikia nesusituokę (72 proc. jų Lietuvoje nurodė pirksiantys dovanas) arba kartu gyvenantys, bet nesusituokę žmonės (75 proc. turės su šv. Valentino dienos šventimu susijusių išlaidų). Psichologai yra pastebėję, kad dovanas dažniau jaučiasi „turintys“ vienas kitam pirkti neseniai susitikinėti pradėję ar patinkančių asmenų dėmesio siekiantys žmonės. Tuo tarpu susituokusieji į šv. Valentino dieną vertina kur kas racionaliau“, – sako O. Bložienė.

Populiariausios Valentino dienos dovanomis JAV, tyrimų duomenimis, šiemet bus sveikinimo atvirukai, gėlės, saldainiai, romantiška vakarienė ir juvelyriniai dirbiniai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: