(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Pavasariui skaičiuojant paskutines savo dienas, nejučia pačios mintys pradeda suktis apie artėjančią vasarą. O kur vasara – ten ir atostogos. O kaip skamba mintis, apie muzikines atostogas? Juk vasara – muzikinių festivalių maratonas. Ir kaip visur suspėti…

Gyva muzika, pagal ją trypiantys festivalio dalyviai, jų šypsenos ir laimingi veidai – tokia kiekvieno muzikinio festivalio dvasia. Kur šią vasarą bus galima tai patirti?

Geriausių Europoje beieškant

Nesijauti esąs tikras europietis? O ir šis vardas tau nieko nereiškia? Galbūt pakeisi savo nuomonę po kelių aplankytų festivalių Europoje. Juk čia, MŪSŲ žemyne, vyksta geriausios muzikinės vasaros fiestos!

Toli keliauti niekur nereikės. Iš pradžių užteks nuvykti ir pas pusbrolius lenkus. Čia, šiaurinėje Lenkijoje, Gdynės mieste, vyks „Heineken Open‘er Festival“. Lietuvių ypač mėgstamas festivalis šiemet mus kvies liepos 1 – 4 dienomis. Nors muzikos atlikėjų sąrašas dar iki galo neatskleistas, tačiau jau dabar čia galima išvysti tokius vardus, kaip: Hot Chip, Mando Diao, Regina Spektor, Gorillaz, Kasabian ar Klaxons. Bilieto kaina vienai dienai 39 eurai, visoms dienoms – 88 eurai.

Toliau keliaudami vakarų link, atsidursime viename didžiausių festivalių visame pasaulyje – „Rock am Ring“. Tai kasmet, jau 25 metus iš eilės, Vokietijoje vykstantis festivalis. Birželio 3 – 6 dienomis čia pasirodys daugiau nei 50 muzikos atlikėjų ar grupių (One republic, Sum 41, Jay – Z, Gossip, 30 seconds to Mars…). Didžiausi festivalio svečiai – grupės KISS, Muse ir, žinoma, namiškiai Rammstein. Bilietų kainos… jos jau nebeturi rūpėti, nes bilietai, deja, išparduoti. Arba kaip sako vokiečiai – AUSVERKAUFT!

Vokietijos kaimynė Belgija taip pat turi kuo pasigirti. Liepos 1 – 4 dienomis Belgijos kaimelyje Werchter (netoli Briuselio) vyks kasmetinis muzikos festivalis „Rock Werchter“. Festivalis, 1974 m. prasidėjęs kaip vienos dienos renginys, išaugo į keturių dienų muzikinę fiestą geriausią ne tik Belgijoje, bet ir visame pasaulyje. 2003, 2005, 2006 ir 2007 metais festivalis buvo paskelbtas geriausiu muzikiniu festivaliu visame pasaulyje. Šiemet jis taip pat neturėtų nuvilti. Užtenka žvilgtelėti į festivalio programą. Muse, The XX, Green Day, Parmore, Pink, Pearl Jam, The Ting Tings, Gossip – tai tik keli atlikėjai pasirodysiantys „Rock Werchter“. Nenuostabu, kad už vieną dieną čia teks pakloti 76 eurus, o visų keturių dienų kaina siekia net 188 eurus.

Dar vienas įspūdingas muzikinis festivalis šią vasarą vyks laimingiausioje pasaulio šalyje – Danijoje. Tomis pačiomis – liepos 1 – 4 dienomis mus pakvies festivalis „Roskilde“. Jau 39 metus organizuojamas festivalis yra vienas didžiausių Europoje. 2009 metų festivalis buvo karščiausias per visą jo istoriją. Kaip bus šiemet – nežinia, tačiau jau dabar aišku, kad tikrą pirtį scenoje užkurs muzikos atlikėjai. Daugiau nei 100 skirtingų pasirodymų, kurių danai laukia labiausiai metuose. Vienos dienos kaina – 850 Danijos kronų ( 10 DKK – 4, 64 Lt), visų dienų kaina – 1675 DKK.

O jei šią vasarą nusprendėte aplankyti savo draugus ar giminaičius Didžiojoje Britanijoje, nepamirškite, kad Didžioji Britanija – muzikinių festivalių karalienė. O didžiausias deimantas karalienės karūnoje – „Glastonbury Festival“. Tai didžiausias ir įspūdingiausias festivalis ne tik Europoje, bet ir visame pasaulyje. Tai daugiau nei muzikos festivalis. Tai meno, šokio ir teatro sintezė. Birželio 23 – 27 dienomis, čia susirinks daugiau 150 000 festivalio dalyvių, scenoje išvysime daugiau nei 300 pasirodymų. U2, Snoop Dogg, Muse, Shakira, legendiniai Pet Shop Boys, MGMT, Groove Armada, Phoenix ir dar šimtai atlikėjų, kurių vardai kalba patys už save. Nenuostabu, kad bilietai į šį festivalį – milžiną jau seniai išpirkti.

Festivaliai Lietuvoje – įsibėgėja

Jei šią vasarą neteks keliauti į visas keturias pasaulio puses, nusiminti neverta. Muzikiniai festivaliai rengiami ir čia, Lietuvoje. Nors jie iš tolo neprilygsta festivaliams Europoje, tačiau ir mes turime kuo didžiuotis. Didžiausias muzikinis festivalis Baltijos šalyse – birželio 25 – 27 dienomis prie Norviliškių pilies vyksiantis „Be2gether“. Jau ketvirtus metus organizuojamas festivalis sulaukia didžiulio susidomėjimo ir dalyvių gausos. Šiemet juos čia atvykti vilioja svečiai iš užsienio: australai Empire of the Sun, Skunk Anansie, WhoMadeWho ir lietuvių geriausieji: Silence Family, Alina Orlova, Happyendless. Kol kas atskleista tik dalis festivalio atlikėjų. Bilietų kaina: vienai dienai – 80 Lt, visoms – 130Lt.

Kitas muzikinis festivalis Lietuvoje skirtas sunkesnės muzikos gerbėjams – tai „Roko naktys“. Šiemet, kaip ir kasmet festivalis vyks Zarasų rajone, rugpjūčio 6 – 7 dienomis. Bilieto kaina – 70 Lt.

Taip pat naktys, tačiau jau ne roko, o bliuzo. „Bliuzo naktys“ – festivalis, skirtas bliuzo mylėtojams. Šiemet jis organizuojamas jau septynioliktąjį kartą. Liepos 2 – 3 dienomis Lukšto ežero pakrantėje susirinkusiems dalyviams netrūks mėgstamos muzikos. Čia pasirodyti ketina svečiai iš Teksaso „Smokin Joe Kubek and Bnois King“. Bilietų kainos nuo 50 Lt.

Kol kas dar naujokas Lietuvos muzikinių festivalių padangėje – festivalis „Tamsta“ šiemet taip pat kvies atvykti į Varėną. Paskutinį liepos mėnesio savaitgalį susirinkusiuosius linksmins Inculto vaikinai, Antis, Jazzu ir Leon Somov, BIX, Empti ir kiti talentingi lietuvaičiai. Festivalį vainikuos švedai „Little Dragon“. Bilieto kaina vienai dienai – 35 Lt, dviems – 50 Lt.

Vasara artėja. Taigi, kuprinę ant pečių, palapinę į rankas ir pirmyn į muzikos festivalį! Festivalis kiekvienam paliks neišdildomų įspūdžių – juk kas labiau tinka vasarai, nei muzika, naktiniai šokiai ir gera nuotaika?

Agnė Pakėnaitė

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: