kaunas.lt archyvo nuotr.

Šią vasarą startavęs vienuoliktasis fotomeno festivalis „Kaunas Photo” kauniečiams ir miesto svečiams dovanoja pirmąsias šiuolaikinės fotografijos lauko parodas Lietuvoje. Kauno pilies aikštelės prieigose atidaryta Tomáš Pospěch (Čekija) paroda „Pilių savininkai”, o Čečėnijos aikštėje – Davide Monteleone (Italija) paroda „Ačiū”.

Šias parodas ketinama eksponuoti iki spalio mėnesio vidurio.
„Didėjant susidomėjimui, fotomeno festivalis „Kaunas Photo” ir toliau auga, siekia dar didesnių auditorijų, todėl šiemet festivalis dar plačiau žengė į viešąsias Kauno miesto erdves ir surengė pirmąsias šiuolaikinės fotografijos lauko parodas Lietuvoje, siekiant paįvairinti Kauno miesto pėsčiųjų zonų ir turistų lankomų vietų kultūrinį gyvenimą”, – sakė festivalio įkūrėjas ir vadovas Mindaugas Kavaliauskas.

Pasak M. Kavaliausko, viliamasi, jog tiek viešosiose, tiek uždarose Kauno miesto erdvėse surengtos fotografijų parodos bus dar lankomesnės ir prisidės prie fotografijos kultūros populiarinimo. Fotografijas apžiūrėjęs Kauno meras Andrius Kupčinskas užsiminė, jog ekspozicija Kauno pilies prieigose galėtų veikti ištisus metus.

„Matome, jog šia ekspozicija domisi ne tik kauniečiai, bet ir turistai. Lankytinose Kauno vietose tokios ekspozicijos galėtų būtų demonstruojamos kiek įmanoma ilgiau”, – teigė A. Kupčinskas.

Vienuoliktasis festivalis „Kaunas Photo” džiaugiasi iškilių Europos fotografų, švenčiančių keturiasdešimtmetį, pasiekimais ir pristato parodų ciklą „1974 Generation” („1974-ųjų karta”) bei to paties pavadinimo fotografijų albumą, kurio tiek fotografai, tiek sudarytojai yra šios kartos atstovai.

Tomáš Pospěch gimė 1974 m. Čekijoje. Jis vienas iš fotografų, pristačiusių savo parodą pirmojo festivalio programoje, kuris tada dar vadinosi „Kauno fotografijos dienos”. Fotografijų serija „Pilių savininkai” kalba apie vertybių ir tradicijų perkainojimą. Fotografijos supažindina su savotišku Čekijos fenomenu: realių ir įsivaizduojamų pilių, kurios skirtos sodų, dvarų ar geležinkelio stočių puošybai, modelių gamyba.

Nors Davide Monteleone gimė (1974 m.) ir augo Italijoje, jo šaknys yra Rusijoje, todėl suprantama, kodėl jo fotografijų serija vadinasi „Spasibo” („Ačiū”). Davide Monteleone keliauja po Kaukazą nuo 2001 metų ir yra gerai susipažinęs su šiuo regionu. Darbų serijoje „Ačiū”- slegiantys, įtampos kupini vaizdai susipina su optimistiškomis naujosios Čečėnijos gyvenimo akimirkomis – religinėmis šventėmis, sporto varžybomis, vestuvių ceremonijomis.

„Nuotraukose užfiksuota pokario Čečėnija, jos žmonės ir jų kasdienybė. Tai daug diskusijų sukeliančios fotografijos, tačiau būtent to mes ir siekiame”, – sakė M. Kavaliauskas.

Didžioji dalis Festivalio „Kaunas Photo” renginių vyks pirmąją ir antrąją rugsėjo savaitę, o dauguma festivalio parodų veiks iki spalio 11 d. Fotomeno festivalis „Kaunas Photo” nuo 2004 m., kurį organizuoja VšĮ “Šviesos raštas” ir Lietuvos fotomenininkų sąjungos Kauno skyrius, yra tarptautinių organizacijų “Festival of Light” ir Europos fotografijos festivalių sąjungos narys.

Festivalio „Kaunas Photo” didieji rėmėjai – Lietuvos Kultūros taryba, Kauno miesto savivaldybė, Pro Helvetia. Festivalis yra įtrauktas į Kauno miesto reprezentacinių renginių sąrašą ir yra dalinai finansuojamas Kauno miesto savivaldybės biudžeto lėšomis.

Fotomeno festivalis Kaunas Photo, pradėtas rengti 2004 m. yra didžiausias kasmetinis fotomeno festivalis Baltijos šalyse.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: