(c) Organizatorių nuotr.

„Sentimentalu sugrįžti į ten, iš kur esi išėjęs, pas tuos, kas tave vedė į tikslą,“ – taip spalio 27 dieną per personalinės parodos atidarymą Kaune teigė dailininkas Vilmantas Marcinkevičius, kurio kūryba plačiai žinoma ne tik Lietuvoje, tačiau ir už jos ribų.

V. Marcinkevičiaus personalinė tapybos ir grafikos darbų paroda eksponuojama Kauno kolegijos Justino Vienožinskio menų fakultete – šioje institucijoje prieš du dešimtmečius V. Marcinkevičius mokėsi dailės kūrinių restauravimo ir konservavimo paslapčių. 1989 metais dailininkas baigė tuometinį Stepo Žuko technikumą, kuris per eilę metų, keičiantis švietimo sistemai, buvo reorganizuotas į dabartinį Kauno kolegijos Justino Vienožinskio menų fakultetą.

Po dvidešimties metų neoekspresionistu tituluojamas ir tarptautiniu mastu pripažintas dailininkas kauniečiams pristato dvylika solidaus formato tapybos ir grafikos darbų. Parodos naujovė – mažiau V. Marcinkevičiaus talento gerbėjams pažįstami grafikos darbai, kadangi dailininkas labiau žinomas kaip ryškių tapybos kūrinių autorius. Parodos kuratorius ir J. Vienožinskio menų fakulteto Dailės katedros vedėjas Arvydas Martinaitis juokavo, esą iš pradžių net nesupratęs, kad tai – grafikos kūriniai – tokiais tapybiškais potėpiais pasižymi V. Marcinkevičiaus paveikslai.
„Nors mano kūriniai eksponuojami Londone, Danijoje, Kaune, dar nežinia, kuri paroda yra svarbesnė,“ – buvusiems dėstytojams, kolegoms, meno gerbėjams šiltų žodžių negailėjo V. Marcinkevičius, teigiantis, kad pripažinti savo ištakas jam yra garbė. „Rodos, galima bakstelti į ryškesnį vardą pirštu, ir visi su šia mokykla susiję – Jonas Gasiūnas, Antanas Obscarskas, Juozas Statkevičius, Sandra Straukaitė,“ – vardijo V. Marcinkevičius.

Pasak dailininko, iš tuometinių dėstytojų išmoktos pirmosios tapybos ir piešimo pamokos, atskleistos techninės žinios leido užtikrintai jaustis žengiant tolesniu keliu, dalyvaujant tarptautinėje meno erdvėje. V. Marcinkevičius bendradarbiauja rengiant meno projektus Lietuvoje ir užsienyje. Neseniai pasibaigė pora mėnesių trukusi personalinė V. Marcinkevičiaus paroda Nacionaliniame Farerų salų meno muziejuje. Šiuo metu menininkas ruošiasi dar vienai didelei personalinei parodai Danijoje, kurioje prieš daugiau nei dešimtmetį prasidėjo menininko kelias į tarptautinį pripažinimą.

V. Marcinkevičius yra tapęs Danijos karališkąją šeimą bei kitus žymius asmenis. Ypatingo dėmesio sulaukė, kai 2004 metais nutapė Danijos karalystės princesės Aleksandros ir princo Joachimo portretus, kas paskatino menininko tarptautinį pripažinimą.

2008 metais V. Marcinkevičius pateikė savo kūrinius atviriausiam, didžiausiam (darbų kiekiu) ir atrankos kriterijais visiškai nevaržomam „Saatchi Showdawn“ konkursui, kuris rengiamas „Saatchi Online“ ir yra vienas didžiausių menininkų socialinių tinklalapių pasaulyje. V.Marcinkevičiaus kūrinys „XXI a. Madona“, nurungęs konkurse virš 30000 meno kūrinių, 2009 metais jo kūrinys įgijo galimybę būti eksponuojamas galerijoje „Saatchi“ Londone.

Pasak menotyrininkų, Vilmanto Marcinkevičiaus kūryba – impulsyvi, ekspresyvi, potėpiai – laisvi ir išraiškingi, paveikslai – emocionalūs ir paveikūs, o geidulingumas, vienišumas, skausmas juose stipresnis už realius jausmus. Standartizuotas metaforiškas, be perdėto dėmesio anatomijai vaizdavimas – esminis Vilmanto Marcinkevičiaus kūrybos bruožas.

Dailininko tapybos ir piešinių parodą J. Vienožinskio menų fakulteto kamerinėje salėje (A. Mackevičiaus g. 27, Kaunas) galima aplankyti iki lapkričio 17 dienos, darbo dienomis, 9 – 16 val.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: