(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Laikas iki „Žalgirio“ arenos statybų pabaigos skaičiuojamas jau nebe mėnesiais, o savaitėmis. Tai bus moderniausia bei didžiausia pramogų ir sporto arena visoje Lietuvoje. Visuomenės susidomėjimas šiuo Nemuno saloje iškilusiu statiniu neslūgsta nuo idėjos užuomazgos iki šių dienų. Aktyviai diskutuojama apie arenos vietą, aptarinėjami architektūriniai sprendimai, statybų eiga bei kiti su objektu susiję klausimai.

Sparčiai artėjantis Europos krepšinio čempionatas, kurio finalinis etapas vyks naujojoje arenoje, lemia tai, kad daugeliui kauniečių ši vieta jau asocijuojasi būtent su sporto renginiais. Tačiau „Žalgirio“ arenos architektai tikisi, kad pramogų ir sporto rūmai taps ir miesto kultūros vieta.

Siekė vaizdo harmonijos

„Architektūros požiūriu arenos yra sudėtingi, statiški, dideli, turintys atitikti tam tikrus standartus pastatai. Daugeliu atvejų tai nėra prestižiniai projektai, jie statomi siekiant komercinių tikslų. Žmonės dažnai tikisi įspūdžio, tačiau atsižvelgiant į statinio paskirtį, pastatyti įsimintinas arenas nėra paprasta“, – sakė architektas Eugenijus Miliūnas.

Projektuojant „Žalgirio“ areną, pirmiausiai buvo nagrinėta ovalo formos statinio idėja, tačiau tokios formos pasirinkimas architektų grupei pasirodė pernelyg „šaltas“. Jis būtų buvęs modernus, bet svetimas miesto architektūros tradicijai. Būsimos arenos projekto pokyčius nulėmė ir tuo metu pastatytas „Akropolio” prekybos centras, esantis kitoje kanalo pusėje.

„Projektuojant areną buvo galima siekti drąsaus ir modernaus sprendimo arba tokio, kuris užtikrintų miesto centro plėtros tęstinumą. Mes norime nepažeisti miesto vientisumo, išsaugoti vaizdo harmoniją. Sąmoningai siekėme, kad arenos forma primintų miesto centro statinių struktūrą, todėl ir kilo mintis daryti ją kampuotą“, – pasakojo architektas E. Miliūnas.

Įkvėpimo sėmėsi iš Pentagono

Ieškodami naujų būsimos arenos vizijų, pramogų ir sporto rūmų projekto autoriai siekė surasti tam tikrų architektūrinių pavyzdžių, kurie būtų paprasti, bet įsimintini ir gerai žinomi. Vienas iš tokių tapo JAV Gynybos departamento centrinės būstinės pastatas – Pentagonas, kurio forma yra penkiakampio tūrio.

Architektai nusprendė taip pat pasirinkti kampuotą pastato formą ir būtent nelyginį – devynių – kampų skaičių, nes tai siejasi su dinamika ir dabartiniu laikmečiu . Projekto autoriai siekė paprastomis priemonėmis sukurti įsimintiną vaizdą.

„Atviros estetinės išraiškos nesiekėme, svarbiau buvo, kad ji atrodytų ori, kad atspindėtų kauniečių mentalitetą. O mes juk turime kuo didžiuotis, mums nereikia labiau pasipuošti. Reikia daugiau orumo bei pasitikėjimo ir kartu dermės su visu miestu“, – sakė E. Miliūnas.
Projekto kūrėjų komanda tikisi, jog statinys bus naudojamas ne tik kaip sporto arena, bet ir kaip pramogų rūmai, suteikiantys galimybę be sporto varžybų organizuoti ir aukšto lygio kultūrinius renginius.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: