Kupranugaris Kauno zoologijos sode (c) Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Dėl Lietuvos zoologijos sodo pavaldumo klausimo, labiausiai šiuo metu pasimetę jo darbuotojai. Jie, prisimindami „gerus laikus ministerijos priklausomybėje“, pripažįsta, kad jaustųsi saugesni jei juos perimtų LR Aplinkos ministerija. Žmonės būgštauja, kad zoologijos sodą perdavus Kauno miesto savivaldybei, sumažės ir taip menkas finansavimas jų globotiniams.

Sunerimę ir Kauno miesto gyventojai, žymūs visuomenės bei kultūros veikėjai. Ir tai natūralu, nes Zoologijos sodas yra vienintelis mūsų šalyje. Jis yra ypatingus sentimentus keliantis Kauno miesto simbolis, toks kaip Laisvės alėja, krepšinis, be to unikalus savo istorinėmis ištakomis. Tado Ivanausko ir Kauno šviesuomenės branduolio iniciatyva zoologijos sodas buvo įsteigtas 1935 metais.

Kauno apskrities viršininkė Ona Balžekienė mano, jog esminis šio klausimo sprendimas glūdi ne tame, kas iš apskrities viršininko administracijos perims Lietuvos zoologijos sodą, bet ar jį pasieks pinigai. „Funkcijų perdavimas turi būti lydimas finansavimo. Gavus garantijas iš Vyriausybės, kad zoologijos sodui skirtas finansavimas pateks į savivaldybės biudžetą tiksline eilute – „Zoologijos sodui“ ir niekam kitam, esama įtampa dingtų. Bijoma, kad jei pinigai pateks į bendrą savivaldybės katilą, tai gyvūnėlių jie gali nepasiekti ir jiems grėstų bado dieta. Nenurodžius tikslinės paskirties, iškyla pavojus, jog po vienerių metų, spaudos puslapiuose išvysime antraštes, kad „zoologijos sodas pakibo ant bedugnės krašto“, – konstatavo apskrities viršininkė.

Dabar iš Vyriausybės zoologijos sodui skiriama beveik 3 milijonai litų, dar 1,3 milijonus litų jie užsidirba patys. Su šiais pinigais zoologijos sodas išsiverčia sunkiai, taigi finansavimas jokiu būdu negali mažėti.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: