Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Austrijos sostinės taryba penktadienį pranešė planuojanti paminklą tūkstančiams žmonių, nužudytų nacių per Antrąjį pasaulinį karą už tai, kad jie dezertyravo arba atsisakė atlikti karinę tarnybą.

“Vieta bus verta jų atminimo – miesto centre, prie valstybės kanceliarijos ir prezidentūros; skirta tiems, kurie rizikavo gyvybėmis, netarnaudami nacių vermachte, ir tiems, kurie buvo nužudyti pakliuvę į nacių karinių teismų rankas”, – sakė už kultūros reikalus atsakingas Vienos tarybos narys Andreasas Mailathas-Pokorny (Andreasas Mailatas-Pokornis).

Po ilgai užsitęsusių debatų buvo nuspręsta, kad “Paminklas dezertyrams” (Deserteursdenkmal) iškils Pokylių Rūmų aikštėje, o ne Didvyrių aikštėje, kur 1938 metų kovą nacių lyderis Adolfas Hitleris paskelbė Austrijos anšliusą su Trečiuoju reichu džiūgaujančios minios akivaizdoje.

Komitetas, kuriam buvo patikėta surasti vietą naujam memorialui, atmetė Didvyrių aikštę, nes joje jau yra keli kiti paminklai, taip pat dėl planų ten įrengti požeminę automobilių stovėjimo aikštelę.

Pimąjį Austrijoje paminklą dezertyrams planuojama pastatyti ateinančiais metais – praėjus 68 metams po Austrijoje gimusio A.Hitlerio mirties Antrojo pasaulinio karo pabaigoje.

Kaip praneša šio memorialo idėją iškėlusi organizacija “Teisingumas nacių karinių teismų aukoms”, naciai įvykdė mirties bausmę apie 15 tūkst. austrų kariškių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: