© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Dauguma Europos Sąjungos (ES) piliečių, gyvenančių Didžiojoje Britanijoje, negalės balsuoti referendume dėl tolesnės Jungtinės Karalystės narystės šiame bloke, pirmadienį pranešė vyriausybė.

Ketvirtadienį parlamentui bus pateiktas svarstyti šio referendumo tvarką nustatantis įstatymas, premjerui Davidui Cameronui (Deividui Kameronui) pradedant diplomatinį spaudimą, kad 28 šalių blokas imtųsi reformų.

Jo biuro pranešime sakoma, kad referendumas bus “pagrįstas visuotinių rinkimų tvarka”, o tai reiškia, kad dauguma Britanijoje gyvenančių ES šalių gyventojų negalės jame balsuoti.

Kaip ir per įprastus visuotinius rinkimus, referendume balsuoti galės 18 metų ir vyresni šalies piliečiai, taip pat Jungtinės Karalystės gyventojai, atvykę iš Airijos ir Tautų Sandraugos šalių. Dauguma iš 53 tos organizacijos šalių yra buvusios Britanijos imperijos narės.

Tokiu atveju balsuoti galės Britanijoje gyvenantys Europos Sąjungai priklausančių Maltos ir Kipro piliečiai.

“Tai svarbus sprendimas mūsų šaliai, susijęs su Jungtinės Karalystės ateitimi, – sakė vienas šaltinis D.Camerono biure. – Štai kodėl manome, kad svarbu, kad teisė spręsti būtų suteikta Britanijos, Airijos ir Sandraugos piliečiams.”

Škotijoje gyvenantys ES šalių piliečiai turėjo teisę balsuoti 2014 metais surengtame referendume dėl regiono nepriklausomybės. Jie taip pat gali balsuoti Britanijos vietos valdžios rinkimuose.

Naująjį sprendimą pasveikino konservatorių deputatas Liamas Foxas (Lajamas Foksas), iškilus euroskeptikas.

“Tai deramas vyriausybės atsakas, – sakoma L.Foxo pranešime. – Jeigu būtų leista ES piliečiams balsuoti mūsų referendume, Britanijos žmonių balsai būtų nepriimtinai praskiesti.”

Balsuoti taip pat galės Tautų Sandraugos piliečiai Gibraltare ir Britanijos piliečiai, gyvenę užsienyje trumpiau negu 15 metų.

D.Cameronas taip pat pažadėjo inicijuoti kitas reformas, tarp jų susijusias su imigracija, teise į socialines garantijas ir galimybe riboti integraciją , prieš atsiklausdamas rinkėjų, ar jie nori, kad Britanija liktų ES nare – galbūt jau ateinančiais metais.

Konservatorių partijos lyderis nedelsdamas ėmėsi šio referendumo reikalų, kai anksčiau šį mėnesį buvo perrinktas antrai kadencijai.

Šia savaitę D.Cameronas pradės intensyvias diplomatines pastangas. Pirmadienį jis susitiks su Europos Komisijos pirmininku Jeanu-Claude’u Junckeriu (Žanu Klodu Junkeriu) “darbo pietų” savo užmiesčio rezidencijoje Čekerse, kur jiedu tikriausiai aptars referendumo planus.

Ketvirtadienį ir Penktadienį D.Cameronas aplankys kelias Europos sostines ir susitiks su Danijos, Nyderlandų, Prancūzijos, Lenkijos ir Vokietijos lyderiais, siekdamas užsitikrinti palaikymą ES reformoms.

Premjeras tikisi pasikalbėti su visų kitų 27 ES šalių lyderiais prieš Europos Vadovų Tarybos susitikimą ateinančio mėnesio pabaigoje.

Sekmadienį centro kairioji Leiboristų partija pareiškė pakeisianti savo politiką ir palaikysianti pasiūlymą surengti referendumą dėl narystės ES, bet toliau agituosianti, kad Britanija liktų Bendrijoje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: