© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) antradienį gyrė “šviesesnę ateitį” glaudžiuose Pekino ryšiuos su Didžiąja Britanija, pradedamas vizitą Jungtinėje Karalystėje, per kurį gali būti pasirašyta verslo sutarčių, vertų daugiau negu 46 mlrd. JAV dolerių, bet taip pat kritikuojamą žmogaus teisių aktyvistų.

Britanija patiesė raudonąjį kilimą Xi Jinpingui ir pasveikino jį 41 patrankos saliutu, kai Kinijos lyderis važiavo paauksuota karieta į Bakingamo rūmus su karaliene Elizabeth II (Elzbieta II). Per valstybinį banketą monarchė šį vizitą vadino “esminiu momentu šiais labai ypatingais metais” dvišaliams ryšiams, kurie turėtų pasiekti “ambicingas naujas aukštumas”.

Premjeras Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) tikisi užtikrinti Britanijai Kinijos artimiausios partnerės tarp Vakarų šalių statusą ir susitarti dėl investicijų į infrastruktūrą, branduolinę energetiką ir vyriausybės vykdomas transformacijas šiaurės Anglijoje.

Nors šis vizitas giriamas kaip Kinijos ir Britanijos santykių “aukso amžiaus” pradžia, aktyvistai kaltina D.Cameroną žiūrint pro pirštus į Pekino vykdomus žmogau teisių pažeidimus, įskaitant padidėjusį spaudimą piliečių teisėms, esą vykdomą nuo Xi Jinpingo atėjimo į valdžią 2012 metais.

Kinijos lyderio apsilankymas taip pat skeptiškai vertina kai kurie Britanijos tradiciniai sąjungininkai, tarp jų Jungtinės Valstijose, kuriose Xi Jinpingo vizitą praeitą mėnesį temdė trintis dėl kibernetinių vagysčių ir Pekino veiksmų ginčuose dėl jūrinių teritorijų Pietryčių Azijoje.

Xi Jinpingas beveik nekreipė dėmesio į kritiką – netgi kai pristatant jo kalbą abiejų Britanijos parlamento rūmų nariams buvo paminėta Mianmaro opozicijos lyderė Aung San Suu Kyi (Aung San Su Či), įvardyta laisvės simboliu.

Kalbėdamas per vertėją, prezidentas sakė įstatymų leidėjams, kad dirbdamos kartu abi šalys “neabejotinai pasitiks dar šviesesnę ateitį” ir kad jo vizitas “pakels draugiškus ryšius tarp mūsų šalių į naujas aukštumas”. Savo kalboje jis citavo kiniškas patarles ir Williamą Shakespeare’ą (Viljamą Šekspyrą).

Per valstybinį banketą su Britanijos elito atstovais, kur svečiai buvo vaišinami patiekalais iš otų ir žvėrienos prie stalo, apstatyto paauksuotomis žvakidėmis, Xi Jinpingas sakė, kad “stiprėjantys Kinijos ir Jungtinės Karalystės ryšiai naudingi abiem šalims ir visam pasauliui”.

Anksčiau tūkstančiai Kinijos šalininkų, mojuojančių vėliavėlėmis su užrašu “Aš myliu Kiniją”, nustelbė kelias dešimtis protestuotojų, skandavusių “Neparduokite žmogaus teisių”. Protestuotojus budriai saugojo policija, kad jie nesutrikdytų kruopščiai surežisuoto priėmimo.

Šis keturių dienų valstybinis vizitas žymi kulminaciją Britanijos diplomatinėse pastangose, kurioms vadovavo finansų ministras George’as Osborne’as (Džordžas Osbornas), kuris savo strategiją 2013 metais išdėstė sakydamas: “Kinija yra tokia, kokia yra. Turime būti čia – arba niekur.”

Pasak Britanijos, per šį vizitą planuojama pasirašyti sutarčių, kurių vertė – daugiau negu 30 mlrd. svarų ir kurios leis sukurti apie 3,9 tūkst. darbo vietų.

Britanija pelnė Kinijos pagyrimų dėl santūrumo nagrinėjant žmogaus teisių problemas. Londonas sako, kad diskutuoti dėl tų klausimų neviešais kanalais yra kur kas veiksmingiau negu priekaištauti Pekinui viešai.

Praeitą mėnesį lankydamasis Kinijoje G.Osborne’as įtvirtino tą susitarimą, o įtakingas dienraštis “Global Times” gyrė ministro “etiketą”.

Tačiau D.Cameronas sakė nevengsiantis opių temų, tokių kaip pigaus importo iš Kinijos poveikis sunkius laikus išgyvenantiems Britanijos plieno gamintojams, kai susitiks su Xi Jinpingų trečiadienį. Tuo tarpu opozicinės Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas (Džeremis Korbinas) žmogaus teisių klausimą iškėlė per susitikimą su Kinijos lyderiu antradienį.

Xi Jinpingas savo ruožtu gali išreikšti Kinijos viltis, kad Europos Sąjunga išliktų vieninga. Šis klausimas yra opus D.Cameronui, kuris pažadėjo iš naujo derėtis dėl Britanijos narystės Bendrijoje sąlygų, o iki 2017 metų pabaigos surengti referendumą, ar Jungtinė Karalystė turi likti ES nare.

Tačiau šie nepatogūs momentai, įskaitant sosto įpėdinio princo Charleso (Čarlzo) sprendimą nedalyvauti bankete, tikriausiai nesugadins vizito, kuris buvo ilgai planuojamas.

Praeitais metais Britanija buvo pagrindinė Kinijos pinigų gavėja, kai Jungtinė Karalystė pritraukė 5,1 mlrd. dolerių investicijų, nurodo advokatų firma “Baker & McKenzie”. Šiemet Britanija tapo pirmąja iš Vakarų šalių, prisijungusių prie Kinijos vadovaujamo Azijos infrastruktūros investicijų banko, nors Vašingtonas spaudė sąjungininkus neprisidėti prie to projekto.

Prieš Xi Jinpingo atvykimą į Britaniją paskelbtame komentare “Global Times” tvirtino kad šių ryšių kritikai tiesiog pavydi.

“Akivaizdu, kad “aukso amžiaus” tarp abiejų šalių koncepcija kai kuriuos žmones privertė nepatogiai pasijausti, – sakoma laikraščio vedamajame. – Tai užgavo iškreiptą orumo jausmą tiems, kurie tebelaiko Vakarus pasaulio centru.”

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: