© Wikimedia Commons nuotr.

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Davidas Cameronas (Deividas Kameronas) ketvirtadienį pagrasino išeiti iš Europos Sąjungos vadovų susitikimo be sutarties, nes jo kolegos yra perspėję, kad jie nesieks bet kokia kaina stabdyti Britanijos išstojimo iš Bendrijos.

“Aš kausiuosi už Britaniją. Jeigu galėsime suderinti gerą sutartį, aš ją priimsiu, bet nesutiksiu su tokia sutartimi, kuri nepatenkins mūsų poreikių”, – sakė D.Cameronas žurnalistams atvykęs į susitikimą Briuselyje.

D.Camerono pateikti keturi kertiniai reikalavimai – galimybė apriboti socialines lengvatas atvykėliams, siekiant pažaboti imigraciją; saugikliai, užtikrinantys, kad Jungtinė Karalystė nebus spaudžiama įsivesti euro; konkurencingumą didinančios priemonės ir galimybė neprisidėti prie glaudesnės ES integracijos – atskleidė aštrius nesutarimus, kuria kryptimi turėtų judėti Europos Sąjunga.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande’as (Fransua Holandas) pareiškė, kad Europos Sąjungos susitarimas su Didžiąja Britanija yra “įmanomas”, tačiau atmetė bet kokias sąlygas, kurios stabdytų Bendriją, kylant susirūpinimui dėl saugiklių euro zonai nepriklausančioms valstybėms.

“Susitarimas yra įmanomas, jeigu bus įgyvendintos tam tikros sąlygos, – sakė F.Hollande’as, atvykęs į viršūnių susitikimą Briuselyje. – Tačiau nė viena šalis negali turėti veto teisės, mes negalime stabdyti Europos pažangos”.

A.Merkel, neabejotinai viena įtakingiausių Bendrijoje, anksčiau pasiūlė palaikymą Britanijos premjerui – su sąlyga, kad bet kokie pokyčiai nesukels grėsmės fundamentalioms ES vertybėms, kaip, pavyzdžiui, laisvas žmonių judėjimas.

Rekomenduojame

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: