Chelsea Manning / Instagram archyvo nuotr.

Chelsea Manning – tai transseksualė karė, pagarsėjusi po to kai „WikiLeaks“ perdavė šimtus tūkstančių klasifikuotų karinių dokumentų. Šis karinių dokumentų ir vaizdų įrašų nutekimas buvo didžiausias nutekėjimas visoje JAV karo istorijoje. Už tai ji buvo nuteista kalėti 35 metus.

Nors tiesą sakant visuomenė dėl jos ateities buvo gerokai susiskaldžiusi. Vieni skatinimo jai sumažinti bausmę, o kiti siūlė padidinti. Amerikos privatumo ir technologijų instituto direktorius Ben Wizner sakė: „Kai kareivė, kuri dalinasi informacija su spauda ir visuomene yra smarkiai nubaudžiama už kitus, kurie kankina kalinius ar nužudė civilius – tai klaidinga teisingumo sistema.“

Pati „WikiLeaks“ yra Švedijoje įkurta ne pelno siekiati organizacija, priskiriama tiriamajai žurnalistikai, kurios pagrindinė veikla yra skelbti originalius, slaptus ir neredaguotus dokumentus, suteikiant galimybę juos saugiai ir visiškai slaptai nutekinti. Nepaisant to pavadinimo, „WikiLeaks“ nėra wiki – nuo paskelbimo, svetainės lankytojai negali redaguoti jos turinio. Taigi būtent šiame puslapyje buvo išplatinti Saubo Arabijos karaliaus raginimas JAV užpulti Iraną.

Manninng, kuriai JAV prezidentas Barackas Obama buvo buvo maloningas, vienu paskutiniųjų jo dekretų buvo paleista iš kalėjimo Kansasse.

Praėjus nemažai laiko Chelsea iškėlė savo kompaniją ir dalyvavo rinkimuose siekdama JAV senato vietos Merilende. Jos pagrindinis varžovas buvo Ben Cardin, bet deja ji pralaimėjo jam demokratiniuose preliminariniuose rinkimuose. Daugelis mano, kad kompanijai pritrūko lėšų ir jos nebesisekė gerai vystyti. Todėl ji savo socialinėse platformose padėkojo savo darbuotojams ir savanoriams už savo darbą visos kompanijos metu. „Mes pradėjome šią kompaniją žinodami, kad tai ilgas ir varginantis kelias. Tačiau praleidžiant valandas beldžiant į duris ir skambinant telefonu, esu įsitikinusi, kad žmonėms iš tikrųjų reikia pasikeisti. Jiems tikrai nereikia to, ką siūlo mūsų konkurentai“ – taip ji rašė savo paskyroje. Taip pat ji teigė, kad pirminiai balsavimo rezultatai yra suklastoti ir papirkti.

Savo kompanijoje Chealsea ragino panaikinti JAV imigracijos ir muitinės vykdymo agentūrą, kai prezidentas Donaldas Trumpas sugriežtino politiką, kuria siekiama deportuoti nelegalius imigrantus, atskiriant tėvus nuo vaikų prie JAV ir Meksikos sienos.

Mažą susidomėjimą tikriausiai nulėmė tai, kad ji praeityje išdavė savo šalies karines paslaptis nutekindama informaciją. Ar tai išeis į nauda jai pačiai? Nežinia… juk kaip šleifas jai visada vilksis praeitis, kuri yra mažų mažiausiai kontrovesiška.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: