yautube vaizdo įrašo kadras

Incidentas įvyko ketvirtadienio vakarą, Dalase, kai protestuotojai šėlo visoje šalyje, po lemtingo policijos susišaudymo su dvejais juodaodžiais vyrais, šią savaitę. Taikus protestas miesto centre netikėtai buvo pertrauktas chaoso ir prasidėjusios smurto atakos. Apie 21.00 val vietos laiku, šūviai aidėjo gatvėmis siųsdami į mirtį policininkus ir protestuotojus, pranešama, kad per susišaudymą penki Dalaso policininkai žuvo ir septyni sužeisti, taip pat nukentėjo ir du civiliai asmenys.

Dalaso policijos viršininkas per spaudos konferenciją pranešė, kad užpuolikas, susišaudymo metu, valdžios organams pasakė, jog jis buvo nuliūdęs dėl nesenų policijos susišaudymų Luizianoje ir Minesotoje, dėl to norėjo nužudyti baltus žmones, ypač baltuosius pareigūnus. Taip pat policijos viršininkas pridėjo, kad užpuolikas buvo nužudytas, kai policija atsiuntė sprogstamąjį įtaisą, pritvirtintą prie roboto. Robotas buvo pasiųstas, ten, kur įtariamasis slėpėsi ir buvo susprogdintas. Trys kiti įtariamieji taip pat sulaikyti, pranešama, kad viena iš sulaikytų yra afroamerikietė moteris. Tačiau policijos pareigūnai kol kas nėra įsitikinę, kad visi įtariami asmenys yra nelaisvėje.

Policijos viršininkas mano, kad įtariamieji dirbo išvien ir dalinosi šautuvais skirtinguose punktuose, miesto centre, kur vyko protestas.  Jis sakė, kad kol kas dar neaišku, ar įtariamieji buvo kažkaip susijęs su protestu, bet pridūrė, kad detektyvai tiria šią galimybę. Taip pat teigiama, kad tuo metu, kai įtariamasis pranešė valdžios organams, kad „ ateina galas“ ir kalbėjo apie bombas, padėtas miesto centre, jokios sprogstamosios medžiagos nebuvo rastos iki penktadienio ryto.

Dalaso policijos viršininkas išreiškė nuoširdžią užuojautą ir teigė: „Jokie žodžiai neapibūdins žiaurumo, kuris įvyko mūsų mieste. Viskas ką aš žinau, tai turi sustoti ir nekelti sukilimo tarp mūsų policijos ir mūsų gyventojų.“

Spaudos konferencijoje iš Varšuvos, Lenkijoje, penktadienį ryte, Amerikos prezidentas Obama pavadino ataką “žiauria, apskaičiuota ir niekinga.” “Aš manau, kad aš kalbu už kiekvieną amerikietį, kai aš sakau, kad mes esame pasibaisėję šiuo įvykiu”, – sakė Obama. Jis paragino amerikiečius „išpažinti mūsų didelį dėkingumą mėlyniesiems vyrams ir moterims“ ir visų pirma, prisiminti aukas. “Šiandien, mūsų pagrindinis dėmesys yra aukoms ir jų šeimoms”, – teigė Obama. “Jie yra susikrimtę. Visas Dalaso miestas sielvartauja. Policija visoje Amerikoje tarsi šeima jaučia šį praradimą.”

Dalaso miesto meras Mike Rawlings prisidėjo prie prezidento ir pasakė, kad tai buvo “širdį veriantis rytas” ir reikalavo vienybės. „Mes, kaip miestas, mes, kaip šalis, turime būti kartu, surakinti rankas ir gydyti žaizdas“, – sakė jis.

Susišaudymo liudytojų teigimu tai buvo panašu į mažą karą, buvo girdėti pirmieji keturi šūviai, pauzė ir paskui nuolatinė šūvių salvė keletą minučių.

Šis baisus išpuolis buvo antradienio ryto padariniai, kai Alton Sterlingas buvo mirtinai nušautas policijos Luizianoje. Po mažiau kaip 48 valandų, Philando Castile buvo mirtinai nušautas pareigūno Minesotoje. Filmuota nužudymų medžiaga ir jų paplitimas socialinėje žiniasklaidoje paskatino plačiai plintantį pyktį. Šis masinis susišaudymas – yra siaubingiausi ataka, paveikusi teisėsaugą teisėsaugą nuo 2001 m. rugsėjo 11-tosios.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: