© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Denveris – miestas, kuriame gyvena vieni laimingiausių JAV žmonių. Žmonių pasitenkinimas kyla ne tik dėl vidutiniškai 300 dienų per metus besišypsančios saulės. Pigūs skrydžiai į Denverį – išskirtinė galimybė pasigėrėti natūralia gamta, gausybe alaus rūšių, stipria kultūra ir ypatingai dailia architektūra.

Neeilinis aukso karštinės kūdikis

Denveris – dar vienas Jungtinių Amerikos miestų, akimirksniu išaugintas užklupus didžiajai aukso karštinei. Tačiau toks faktas yra paprasčiausia miesto istorijos dalis. Pastaroji kupina keistenybių. Denverio vardas 1858 m. suteiktas vieno reikšmingo politiko garbei. Tačiau toks būdas įsiteikti negalėjo būti naudingas – J. W. Denveris nutraukė veiklą dar prieš suteikiant miestui vardą.

Įdomu ir tai, kad Denveris įkurtas suvienijus aplinkines gyvenvietes. Kainą, kurią sumokėjo vienytojai – viskio statinė. Kurį laiką miestą valdė apgavikas, susikrovęs turtus pardavinėdamas muilo gabalus, viename kurių neva turėjo būti stambi kupiūra. Patys miesto gyventojai taip pat pasižymėjo ambicijomis. Nusprendus nebetiesti žemyninio geležinkelio atšakos iki Denverio, miestiečiai surinko reikiamas lėšas ir įsirengė geležinkelį patys.

Būdai gyvenimui Denveryje pažinti

Šiandien Denveris – ypatingo grožio miestas. Daugybė karalienės Viktorijos laikų pastatų, ypatingai gaji kultūra ir aukštas gyventojų mentalitetas, pragyvenimo lygis sukuria išties patrauklią atmosferą. Ją puikiai papildo gamta. Denverį lengva pažinti tiek per populiarias pramogas, tiek lankant muziejus ar skanaujant maisto. Žemiau – kelios idėjos tam, kad pigūs skrydžiai į Denverį pasižymėtų unikaliais įspūdžiais.

Pasivaikščiojimas senosiomis gatvėmis

Denveris – savitas Laukinių Vakarų ir modernaus, šiuolaikiško miesto derinys. Senojoje dalyje galite iki valios pasigrožėti nuostabiais Viktorijos stiliaus pastatais. LoDo rajonas kupinas senųjų sandėlių, šiandien paverstų knygynais, suvenyrų krautuvėmis, barais ir restoranais.

Denverio traukiniu stotis

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Žymiausių statinių apžiūra

Išskirtinių pastatų galite pamatyti tiek senojoje, tiek kitose Denverio dalyse. Pamatyti vertėtų 1914 m. pastatytą ir neseniai rekonstruotą stotį. Joje rasite ne tik autobusus ar traukinius, bet ir daugybę maitinimo įstaigų, parduotuvių. Dar vienas įdomus statinys – Kolorado kapitolijus. Jo bokšto kupolas puoštas 24 karatų auksu, o interjero elementai gaminti iš unikalaus, daugiau niekur nerandamo raudonojo Kolorado onikso.

Savitumu pasižymi ir prabangus viešbutis The Brown Palace Hotel and Spa, stovintis dar nuo 1892 m. Čia ilsėjosi daugybė žymių žmonių – politikų, aktorių. 1863 m. iškilusi monetų kalykla – statinys, kurį galite apžiūrėti specialios ekskursijos metu. Tačiau tokie pastatai gali nublankti prieš kelis kitus architektūros šedevrus, pavyzdžiui, mėlyną žirgą, vietinių vadinamą Bluciferiu. Jį pastebėsite šalia oro uosto. Dar vienas įdomus objektas – mėlynas lokys, besiremiantis į The Convention Center fasadą.

Grožėjimasis gamta

Vienas žaviausių gamtos kampelių Denveryje – botanikos sodai, įkurti keliose miesto dalyse. Juose rasite ne tik augalų, bet ir konservatoriją, koncertų erdves. Ne mažiau įspūdinga viešųjų renginių vieta yra Red Rocks – milžiniška uola. Pirmasis renginys čia suorganizuotas dar 1906 m. Jei turite laisvą dieną, verta nuvykti ir iki Uolinių kalnų parko. Tai puiki vieta ne tik žygiams, bet ir slidinėti.

Kulinariniai atradimai

Pigūs skrydžiai į Denverį patiks kiekvienam alaus mėgėjui. Tai – miestas, kuriame pagaminama daugiausiai šio gėrimo. Alui netgi skirtas festivalis, kurio metu galite paragauti daugiau nei 6 700 rūšių gėrimo. Alumi galite pasimėgauti ir baruose, daryklose – jų mieste yra virš 100. Skonio receptorius galite palepinti ir gardžiuodamiesi valgiais The Source angare. Sprendimas ieškantiems aštresnių įspūdžių – restoranas Linger Eatuary, įrengtas buvusiame morge.

Kultūrinė ir mokslinė pažintis

Denveryje esama išties įdomių muziejų. Dieną ar dvi verta skirti Laukinių Vakarų tematika įrengtam Buffalo Bill muziejui, Kolorado istorijos centrui, Clyfford Still meno galerijai, Morrisono nacionalinei istorijos galerijai, Gamtos ir mokslo muziejui.

Denveris

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

5 įdomūs faktai apie Denverį

  1. Spektaklis Makbetas pirmą sykį Denveryje suvaidintas dar Laukinių Vakarų laikais, kai mieste nebuvo nei mokyklos, nei ligoninių. Vaidinimas įvyko smuklėje.
  1. Denveryje yra daugiau nei 200 parkų.
  1. 1934 m. Denveryje patentuotas patiekalo pavadinimas sūrainis.
  1. Miestas įsikūręs lygiai vienos mylios virš jūros lygio aukštyje. Dėl to dangus čia išties yra žydresnis, o saulė – kaitresnė.
  1. Sykį Elvis Preslis privačiu lėktuvu nuskrido į Denverį tik tam, kad su savo draugais galėtų paskanauti sumuštinio su šonine, riešutų sviestu ir vynuogių džemu.

Puikus klimatas, kultūrinių, sporto renginių gausa, draugiški gyventojai, komfortas, didžiuliai gamtos plotai – priežastys, dėl kurių pigūs skrydžiai į Denverį pradžiugina skirtingų tipų keliautojus. Tereikia atsirinkti lankytinas vietas, ir atostogos čia gali tapti nepamirštamos.

Užzakymo Nr. KMC180026

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: